Rad bi bil oče, pa sem še samski. Po 1 letu nič več!

, , ,

VPRAŠANJE BRALCA

Poudarjali ste, da je dobro biti mlad oče. Sam sem star 25 let in imam absolutno željo po očetovstvu, in to čim prej. Ne morem pa izpolniti tega, ker sem trenutno še samski. Kakšen je vaš pogled na to situacijo?

ODGOVOR

Menim, da je dobro, da so starši mladi. S tem mislim, da postaneš oče ali mama nekako do 25. leta. Če se le da. Definicija mladosti se je v našem delu sveta precej razširila. Sedaj so pojem mladosti uradno raztegnili na 15 – 29 let.

Spoznati žensko. Na oba načina. In ona tebe.

Dragi bralec, razumem, da si mlad krščanski moški, ki si prizadeva za poroko z mlado žensko in da si želiš kmalu postati krščanski oče.

Gotovo razumeš, da če hočeš imeti otroka, moraš spoznati žensko. Tule mislim svetopisemsko; pomeni, da imaš z njo spolni odnos in da je ta odnos zavezni odnos, po domače: krščanska poroka.

Mimogrede, Sveto pismo, ko govori o spolnem odnosu med moškim in žensko, uporablja dva izraza – spoznati in ležati z. Sveto pismo tudi precej dobro ločuje med tema izrazoma. Ležati z se uporablja za nezakonit odnos – za spolni odnos, ki ni potrjen z zavezo (prim. 1 Mz 35,22). Tak odnos ima seveda lahko za posledico tudi rojstvo otroka. Za spolni odnos, ki je potrjen z zavezo, pa Sveto pismo uporablja za slovenski jezik zelo posrečen izraz spoznati (na primer: Človek je spoznal svojo ženo Evo. Spočela je in rodila Kajna. (1 Mz 4,1). O takem odnosu bom danes pisal.

Če govoriva z vidika tebe, mladega moškega, moraš v resnici najprej spoznati – samega sebe, mlado žensko, predvsem pa mora mlada ženska spoznati tebe (vse troje v običajnem pomenu besede) in šele nato spoznati žensko (v svetopisemskem pomenu: imeti spolni odnos).

Prvi vajin otrok

Zato, da se ti mlada ženska lahko preda v celoti, tudi spolno, te mora toliko spoznati, da je gotova, da lahko s teboj stopi poročni odnos, da bo verjela tvoji obljubi da boš “ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da jo boš ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja”.

Ti se moraš pa toliko spoznati, da veš, kako postati tak, da se ti bo ženska lahko predala, da te bo lahko ljubila, spoštovala in da ti bo zaupala. Da tudi veš, kaj ti manjka.

Prvi vajin “otrok” naj bo torej dober odnos med vama – odnos spoštovanja, ljubezni in zaupanja.

Vse tole do sedaj je razmišljanje, ki je precej splošno. Pa vseeno potrebno, da se jasno izreče.

Kaj ženska pričakuje od moškega?

Najprej naj ti prišepnem, da je med mladimi ženskami veliko “povpraševanje” po moških, ki so “za poročit in imet otroke z njimi”. Če vprašaš mlade ženske v dvajsetih ali tridesetih, boš zvedel, da so taki moški v “izumiranju”, da jih je težko najti. Dr. Andrej Perko pravi, da si pametna ženska dobi moškega “za poročit” do svojega petindvajsetega leta, ker potem jih ni več. Ostanejo le še mamini sinčki, ostareli “letalci s cveta na cvet”, ločenci in – kot najbolj perspektivni – vdovci.

Kaj torej ženska pričakuje od moškega, da ga zlahka ljubi, spoštuje in mu zaupa ter da se želi z njim poročiti in imeti z njim otroke?

Na kratko:

 1. V odnosu se mora ženska počutiti varno.
 2. Postani tak moški, ki daje pobude.
 3. Postani moški, ki se upre skušnjavam.
 4. Najprej se moraš odločiti, da bi se res rad poročil.
 5. Postani moški, ki moli za svojo bodočo ženo.

Več o tem lahko preberete v izvornem članku Aleša Čerina na preprostost.si >

Praktično, če še nimaš punce

Dragi bralec, ne poznam tvojih podrobnosti. Morda sem zato udaril mimo, ali sem bil preveč splošen.

Še nekaj: Če morda še nimaš dekleta, naj bo prvi korak, da se začneš gibati v družbi, kjer je velika “koncentracija” deklet, ki si želijo krščanske poroke. Kje pa je to? Ne vem točno in takega odgovora tudi ne moreš pričakovati od 58-letnega dedka ?.

Sem malo povprašal … Morda je dobro, da preveriš:

 • Krščanske počitnice za mlade in mlajše odrasle (povezava na Počitnice 30+).
 • KatStik, kjer se srečujejo – najprej v virtualnem prostoru – samski, ki iščejo partnerja, s katerim bi delili svojo vero in vrednote.
 • Kotiček za samske na Facebooku – pomoč in nasveti za samske v Katoliški cerkvi.
 • Prepevanje v pevskem zboru so tudi dobra možnost za zmenke. Preizkušeno in večkrat videno.
 • … (povejte, dragi bralci, še za kakšno možnost – spodaj v komentarju)

ODZIV BRALCA 1 leto kasneje

Aleš, Bog daj. Zdaj je pa že kar nekaj časa preteklo od vašega članka “Rad bi postal oče, pa sem še samski” in sem vam dolžan že kakšen “update”, če se tako izrazim.

Skratka, Bogu hvala za vas in ves vaš v to vložen trud. Na koncu je KatStik postal kraj srečnega srečanja tudi zame in sem trenutno že praktično 8 mesecev v čudoviti zvezi z mlado katoličanko, s katero si deliva tudi iste življenjske sanje tako o poroki kot ustvarjeni družini.

Bo pa zdaj v času poletja možno izpolniti tudi moje vabilo na kakšen pohod po naši Sloveniji skupaj z vami, kjer vam pa z veseljem še kaj več v živo povem. Sam Bog ve, kakšno bi bilo sicer pri meni trenutno stanje v času covida …


Vprašanje in odziv sta uporabljena z dovoljenjem (anonimno).

Izvorni članek je bil objavljen na preprostost.si.

Foto: Canva

1 reply
 1. Aleš Čerin says:

  In z mladeničem sva šla zadnjič skupaj na planinsko turo na Storžič. Direkten in težak pristop iz Bašlja na vrh. Osem ur zmerne hoje, osem ur moških pogovorov s prijetnim mladeničem. Vesel zanj in za lepo, mlado katoličanko. Bog res dela čudovite stvari.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja