»Priprava na seminar o spolnosti slabo vpliva na spolnost v zakonu«

, , ,

Prvi vikend v juniju smo se v Preboldu zbrali govorniški pari, torej tisti, ki smo v vlogi govornikov na seminarjih Družine in Življenja. Zasedba govornikov se je od prejšnjega leta podvojila, saj se že utečeni ekipi temeljnega seminarja s pripravo novih tematskih seminarjev pridružujejo nove moči. Tega smo veseli in Bogu hvaležni, da nam odpira poti, tudi za sodelovanje z drugimi organizacijami.

Že v petek zvečer po večerji, ko smo se predstavili drug drugemu, je bilo v skupnosti govornikov močno čutiti prisotnost Svetega Duha. Veselje ob snidenju, objemi, smeh do solz, podelitve zakonskih in družinskih radosti in preizkušenj, združeno s slavljenjem, molitvijo in premišljevanjem Božje besede, je med nami iz minute v minuto gradilo skupnost bratov in sester. Zvečer se kar nismo mogli odpraviti spat in pogajalskim sposobnostim ter prijazni besedi našega voditelja Benjamina in govornika Bojana se imamo zahvaliti, da smo lahko kljub pozni uri in zaprtemu šanku namočili svoja grla s hladnim pivom.

V soboto zjutraj smo dan začeli s fizioterapevtsko vadbo, ki je po zaslugi govornice Saše prebudila in razmigala naše »templje Svetega duha«, nadaljevali s slavljenjem ter z molitvijo za konkretne stiske zakoncev in družin – ne samo tistih, prisotnih na srečanju, temveč vseh, ki se na nas obračajo za molitev.

Dopoldan smo preživeli ločeno: voditelji tematskih seminarjev smo si podelili »porodne bolečine« in duhovne boje, s katerimi smo se soočali ob pripravi tematskih seminarjev. Ugotovili smo, da gremo vsi skozi podobne procese: občutke nevrednosti, nesposobnosti in spraševanja: Kaj pa jaz sploh delam tukaj?

Eden od govorniških parov je povedal: ko se pripravljaš na seminar o spolnosti, to slabo vpliva na zakonsko spolnost. Čeprav v smehu, so trditvi lahko prikimali tudi ostali govorniki, ki pokrivajo druge teme.

Hkrati pa smo drug drugemu pričevali tudi o božjih dotikih, ki nas po seminarjih potrdijo v tem, da je to naše poslanstvo. Deliti svoje življenje in izkušnje, v vsej ranljivosti in nepopolnosti. Omogočiti varen prostor udeležencem. In klicati Svetega Duha, ki vse vodi tako, da je prav.

Govorniki na temeljnem seminarju so se lotili prenove temeljnega seminarja, s katerega se po več kot dveh desetletjih poslavljata naša ustanovitelja Dani in Vilma. Vsi vemo, da so prenove naporne. Da bi bilo včasih lažje »vse podreti« in začeti znova. Proces razločevanja, katere teme so ključne, kako razporediti govorniške sile in kakšna struktura seminarja bo najbolje odgovarjala potrebam zakoncev, ki prihajajo, se je začel spomladi in se bo končal v jeseni, ko bomo s prenovljenim temeljnim seminarjem pričakali udeležence na Rogli in v Izoli. Celoten proces izročamo v Božje roke in prosimo za molitev.

S sobotnim kosilom se je naše manj kot 24-urno srečanje končalo. V refleksiji so odmevale besede: skupnost, sprejetost, hvaležnost, delovanje Svetega Duha … Čeprav bo poletje za mnoge govornike (predvsem za ekipo temeljnega seminarja) delovno, se vseeno veselimo jeseni, ko se spet srečamo na seminarjih. In nanje toplo vabimo tudi vas!

Foto: Klemen Lajevec

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja