MOŠKI POHOD: Mati Marija možem – premisli, vprašaj, odloči se in prevzemi odgovornost

, ,

Moški pohodi v Družini in Življenju se kar nadaljujejo. Pred Marijinim mesecem majem smo se spraševali, kaj ima možem povedati Božja mati Marija – najstnica iz Judeje dedcem v Sloveniji. 

Naloži sled, pojdi na pot

Zbrali smo se v Ljubljani na železniški postaji in se odpeljali do vasi Sava (med Litijo in Zagorjem). Vzpon na Zasavsko Sveto goro, kjer na višini 852 m kraljuje cerkev Marijinega rojstva, nas je dobro ogrel. Pot smo nadaljevali proti Vačam, nad njimi smo se ustavili na Geometrijskem središču Slovenije (GEOSS) ter se preko Svetega Miklavža in Ciclja spustili v Dolsko. S postaje v Lazah smo se zvečer odpeljali nazaj v Ljubljano.

Podatki: 36 km, 10 ur hoje, 1300 m, 2 uri počitek in kateheze

Pred odhodom smo prebrali vsa besedila v Svetem pismu, ki govorijo o Božji materi Mariji: Matej 1-2 in Luka 1-2, ter vse o Mariji v Katekizmu Katoliške Cerkve (Kompendij).

Po poti smo molili rožni venec, se pogovarjali in hipno zmolili pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križu, znamenju, kapelici, cerkvi, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino, za trpečo Ukrajino).

Kaj ima možem povedati Božja mati Marija?

Med potjo smo se trikrat za kakšnih 30 minut ustavili, kaj pojedli, zmolili, prebrali iz Svetega pisma in poskusili izluščiti pomembna sporočila judovske najstnice, Božje matere Marije za može.

 • Polna milosti: Zdrava (pozdravljena) Marija milosti polna …: Kaj je milost, Božja milost želi naše svobodno soglasje. Koliko dovoljujem Božji milosti, da deluje v mojem življenju? Kako ji govorim NE?
 • Gospod je s teboj: Analogija z Egiptovskim Jožefom: Gospod pa je bil z Jožefom, zato je bil uspešen človek. (1 Mz 39,2). Živel je v občestvu z Najvišjim in Bog ga je blagoslavljal.
  Gospod je z nami v vseh okoliščinah. Kakšne so Marijine okoliščine?
 • Nimamo stvari v oblasti, se prepustimo Božji volji – kot Marija. Glej Gospodova služabnica sem (Lk 1,38),
 • Se je vznemirila, je premišljevala, vprašala, se hitro odločila in ni zbežala:
  • Kako pa se bo to zgodilo? Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila (prim. Lk 1,35)
  • Ni zbežala, je premislila in vprašala. Ni se skrila in zbežala.
  • Beg, naš najljubši odgovor pred težkimi vprašanji. Prav zato je moški odgovor na težko realnost, ki jo tako težko naredijo težka vprašanja (vprašanja, ki od nas zahtevajo, da se opredelimo, da se odločimo, da nekaj ukrenemo), zelo velikokrat povsem drugačen od tega, kar od nas ta vprašanja zahtevajo. Po navadi se pred njimi skrijemo, zbežimo (kot Adam: Slišal sem tvoj glas v vrtu, pa sem se zbal, ker sem nag, in se skril. 1 Mz 3,10)
  Iščemo izgovore (Adam: Žena, ki si mi jo dal, mi je dala z drevesa in sem jedel. 1 Mz 3,12)
  Odločnost (sposobnost hitrega in učinkovitega sprejemanja odločitev): V času, ko mnogi moški odlašamo z odločitvami, se bojimo obveznosti, nas lahko Marija navdihuje s svojim odločnim delovanjem. Vedno se je hitro odzvala na zahteve trenutka.

 • Marijina hvalnica: Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku (Lk 1, 46-47)
  • Ne postavlja sebe v središče, ampak pušča prostor Bogu, ki ga srečuje tako v molitvi kot v služenju bližnjemu – le tako v svet vstopa dobrota.
  • Marijina veličina je v tem, da hoče poveličevati Boga in ne sebe.
  • Je ponižna: njena edina želja je biti Gospodova služabnica (Lk 1,38.48).
  • Zaveda se, da bo k odrešenju sveta prispevala le, če se bo namesto izvajanja lastnih projektov popolnoma prepustila Božjim pobudam.

 • O ponižnosti: V medsebojnih odnosih se vsi oblecite v ponižnost, ker Bog se prevzetnim upira, ponižnim pa daje milost. Ponižajte se pod močno Božjo roko, da vas ob svojem času poviša. Vso svojo skrb vrzite nanj, saj on skrbi za vas. (1 Pt 5,5-7)
 • Blagor ji, ki je verovala (Lk 1,45): Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod! ji reče Elizabeta (Lk 1,45).
 • Poznala je Božjo besedo: Magnificat – tako rekoč portret njene duše – je v celoti stkan iz niti Svetega pisma, iz niti, ki jih črpa iz Božje besede. Tu vidimo, kako je Marija popolnoma domača z Božjo besedo, z lahkoto vstopa vanjo in iz nje izstopa.
  Govori in razmišlja z Božjo besedo. Ker je Marija popolnoma prežeta z Božjo besedo, lahko postane mati utelešene Besede.

 • Na pravem mestu, s pravo naravnanostjo, pravimi besedami, pravimi dejanji
  Tempelj: Njegova oče in mati sta se čudila temu, kar se je govorilo o njem. Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.« (Lk 2,33-35)
  Bolečina in križ: Marija se je vedno zavedala bližajoče se preizkušnje, a nikoli ni obupala ali se umaknila. Vztrajala je pri svojem poslanstvu Božje matere in ostala z Jezusom v njegovi najtemnejši uri na Kalvariji. S svojim zgledom nas Marija spodbuja, naj ostanemo zvesti svojim obveznostim doma, na delovnem mestu in v skupnosti, ne glede na to, kako težko je ali koliko se od nas zahteva. Da bi postali boljši ljudje, bi se morali zgledovati po Mariji in ostati zvesti svojim dolžnostim do Boga in drugih tudi v senci križa.• Kana Galilejska: Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite.« (Jn 2,3-5) – prepozna potrebo zakoncev in jo sporoči Jezusu, potem se umakne.
  Ko je treba, se umakne: Vidimo jo v ponižnosti, s katero se med Jezusovim javnim življenjem umakne v ozadje, saj se zaveda, da mora Sin izpolniti svoje poslanstvo.
  Ne pobegne: Ko bodo učenci pobegnili, bo Marija ostala pod križem (Poleg Jezusovega križa pa so stale njegova mati in sestra njegove matere, Marija Klopájeva in Marija Magdalena. Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej, tvoj sin!« Potem je rekel učencu: »Glej, tvoja mati!« In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi. (Jn 19,25-27)
  Drugi se zberejo okoli nje: Ob binkoštni uri, so učenci tisti, ki se zberejo okoli nje in čakajo Svetega Duha (Vsi ti so enodušno vztrajali v molitvi z ženami in z Jezusovo materjo Marijo in z njegovimi brati. Apd 1,14).

Med molitvijo so visoko v zasavskih hribih stekle solze

Ponekod smo molili tudi z domačini – najprej s tremi ženami, ki so krasile cerkev na Zasavski Sveti gori in jih je močno zanimalo, kdo smo možje, ki hodimo in molimo.

Čez nekaj ur nas je pot vodila mimo osamljene kmetije visoko v zasavskih hribih. Pozdravili smo gospodarja na dvorišču, iz hiše je stopila gospodinja, nam ponudila domače žganje, še malo smo se menili in si rekli, da bomo skupaj zmolili.

Sveti Duh je dal, da je nekdo od nas molil “po svojih besedah” – za blagoslov domačije, te rodbine, za dobre odnose med njimi pa med otroki in njihovimi sozakonci …

Kmalu so se gospodinji zasolzile oči in njen pogled je spregovoril o eni sami hvaležnosti.

En od mož je o pohodu takole povedal

Pohod je bil nekaj, kar sem si že dolgo želel. Slišal sem namreč o teh moških pohodih, ko se prehodi okoli 40 km, kar me je zelo pritegnilo. Na prigovarjanje sidra iz Exodusa, sem se odločil, da se tokratnega pohoda udeležim. Tokratni pohod naj bi bil dolg približno 34 km. Zaradi težav s križem sem že pred leti pričel s hojo, še intenzivneje pa po operaciji diskus hernije. Kljub skrbi glede dolžine sem se odločil, da se udeležim.

Vendar to ni bil klasičen pohod v naravi. Devet mož smo bili priče bratskega združenja v Gospodu. Čeprav nisem poznal nikogar razen svojega sidra, sem imel občutek, kot da se poznamo od nekdaj. Povezala nas je Marija v molitvi rožnega venca. Zasluga za to gre v prvi vrsti voditelju, ki je začutil potrebo, da nagovori može in jim pokaže, kako le mož, ki je povezan z Gospodom, preko Sv. pisma in preko molitve ter s fizičnim naporom, lahko kljubuje preizkušnjam današnjega časa in je kot tak zgled svoji družini. Na pohodu sem tako užival, da sploh nisem opazil, kdaj smo prispeli na cilj. Sedaj čutim odgovornost, da to izkušnjo in to povezanost delim naprej, najprej v svoji družini. – Darjan

Galerija

Foto: Aleš Čerin, Igor Cvelbar (pred cerkvijo Svete Neže)


Naslednji moški pohod:

“SV. PETER IN SV. PAVEL: MOŽ, KI ZMORE ZDRŽATI V PREIZKUŠNJAH”

 • Kdaj:  sobota, 21. maja 2022, ob 7.00 v Slovenski Bistrici na parkirišču trgovine Spar, Partizanska ulica 61, 2310 Slovenska Bistrica. V vsakem vremenu (najmanj voditelj gre).
 • Prevoz do izhodišča: avto ali vlak do Pragerskega.
 • Povratek: Ne ve se točen čas konca pohoda.
 • Pot: Slovenska Bistrica – dolina potoka Bistrica – Sveti Trije kralji – Črno jezero – Planina pod Šumikom – Urh – Veliko Tinje (cerkev Sv. Petra in Pavla) – Slovenska Bistrica; 34 km / ca. 1100 m višine / ca. 10 ur hoje/ 2 uri počitek in obravnavanje teme.
 • Tema: Peter in Pavel o Božji moškosti – Mož, ki zmore zdržati v preizkušnjah
 • Pred odhodom: Preberi tale besedila v Svetem pismu:
  Sveti Pavel: Ef 5, 21-33Ef 6, 10-201 Tim 6:11-16Kol 3,12-171 Tes 5,16-22;
  Sveti Peter: 1 Pt 3,7-81 Pt 5,5-9
 • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
 • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
 • Vodenje: Aleš Čerin
 • Prijava: NA TEJ POVEZAVI. 12 mož. Kdor se prej prijavi, gre.
0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja