Poletje tudi v zakonu?

, ,

Poletje je čas, ko je na jedilniku pečena koruza, solata in paradižnik. Kaj je lahko boljšega od ravno prav zrelega paradižnika sredi poletja? Za nekatere moje znance bi bil odgovor verjetno lubenica ali bučke. Poletje je namreč čas, ko vrtnar žanje in uživa tisto, kar je sejal in gojil spomladi.

Za otroke je poletje čas sprostitve. Šola je zaprta in bazen je odprt. Tisti otroci, ki tako kot jaz živijo blizu potoka, nemara radi lovijo žabje paglavce. Prav tako kot sonce, ostanejo tudi otroci dlje pokonci. So povsem pregreti in prepoteni, kar je dokaz intenzivne dejavnosti in odraz čistega veselja. Njihovo poletno geslo je: “A moramo res že noter? Zunaj je tako lepo!”

Občutek zadovoljstva

Tudi v zakonu je glavna tema poletja veselja. Življenje je lepo. To je čas, ko žanjemo težko prislužene sadove medsebojnega razumevanja in skupinskega dela – čas, ko se izpolnijo naše spomladanske sanje. Pričakovanje pomladi je prešlo v resničnost poletja. Začetna vznemirljivost in navdušenje pomladi sta morda nekoliko usahnila, vendar se je naš občutek medsebojne povezanosti poglobil. Prihaja do manj nesporazumov in če že nastopijo, jih znamo veliko hitreje rešiti.

Ni več pomembno, ali smo dosegli svoje življenjske cilje, ali imamo otroke, ali smo zdravi, ali svmo s svojim poklicem zadovoljni ali razočarani – če je naš zakon v poletnem obdobju, sva oba deležna globokega občutka predanosti in zadovoljstva. Ljubezen sozakonca nam nudi varnost.

“Zato je najin zakon zabaven”

Julija je stara sedemintrideset let, od njene poroke je minilo šestnajst let. Pravi: “Dobro je občutiti poletje. Sva ‘na isti strani’ in kot moj mož vedno pravi, ‘je zaradi tega najin zakon zabaven’. V poletju sem svoje srce odprla komunikaciji.”

Triinšestdesetletni Hal je bil poročen enainštirideset let, ko sem ga spoznal. Povedal mi je: “Življenje v tem letnem času je nekaj najlepšega, saj sem zadovoljen s svojo ženo in samim seboj. Ko pravim zadovoljstvo, nočem reči, da sem se nehal truditi za boljši zakon, temveč da med nama čutim nekaj, česar ne znam opisati, a vem, da je tako, kot mora biti. Vedno si stojiva ob strani.” Po teh besedah sta se spogledala z ženo in nasmejala, ona pa je dodala:

“Res je. In nameravava poskrbeti, da bo tako tudi ostalo.”


Kako ostati v poletju?

V zakonu je poletje čas, ko toplo in prijetno čustveno ozračje pripelje do pozitivnih dejanj. Vzdušje v zakonu je zelo sproščeno. Sozakonca bolje razumemo, sprejemamo njegove razlikein naučili smo se bolje reševati spore. Čeprav je življenje v tem času zelo udobno, moramo še vedno delati dobro in “zalivati cvetlice”.

Zelo pomembna sestavina zakona v poletju je konstruktivna komunikacija. Zakaj je tako pomembna? Ker je proces, s katerim zakonci spoznavamo svojega življenjskega sopotnika in se učimo živeti skupaj, kot ekipa. Ni vedno lahko najti časa za pogovor, a je vsekakor mogoče.

Če želimo obdržati poletni zakon, moramo tudi dopuščati drugačnost. Razlikam se ne moremo izogniti. Zakonca, ki želita dlje časa ostati v poletju, si bosta zavestno dopuščala svobodo drugačnega razmišljanja, čutenja in odzivanja.

“To ni bistvo najinega življenja”

Pari, ki vedo, kako obdržati zakon v poletju, se običajno udeležujejo seminarjev za zakonce in berejo knjige o zakonu.

Kje se lahko prijavita?

Kliknita na gumb in izbirajta med naslovi, termini ter lokacijami.

 

Kar nekaj parov mi je zaupalo, da je pri njih ključnega pomena za ohranjanje poletja v zakonu iskanje priložnosti za duhovno rast. Bekah je z Jonom poročena devet let in pravi: “Najboljši občutek je, da lahko zaupam nekomu, ki ima glede zakona iste cilje kot jaz. Nisva bila vedno v poletnem obdobju, toda vsakokrat, ko sva izročila zakon Gospodu in mu dovolila, da deluje v najinih življenjih, se je vse spremenilo na bolje. Zavedava se, da dober zakon ni bistvo najinega življenja – glavni smisel je poveličevanje Gospodovega imena. To zavedanje je v najino življenje in v najin zakon prineslo popolnoma nove razsežnosti.”

Zakon je institucija, ki jo je utemeljil Bog. Zato je poponoma razumljivo, da imata zakonca, ki se od njega učita, najboljši odnos. Tudi raziskave potrjujejo resnico teh besed.

Gary Chapman
Besedilo je vzeto iz knjige Štirje letni časi zakona.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja