Odnos ranjenosti je lahko donos odrešitve

, ,

Moj oče je bil dober zidar. Zidal je trdna in topla človeška bivališča. Ni pa znal zidati trdnega in toplega odnosa s svojo ženo, mojo mamo. Nikoli ni pustil, kar si je zelo želela, da bi si poiskala službo. Tako bi lažje shajali.

Ali je bil preveč sebičen in ljubosumen, ali pa jo je imel mogoče tako zelo rad? Nisem ga nikoli vprašal, čutim pa, da je pravi odgovor na prvo vprašanje. Raje je vsak dan, po svojem delu v gradbenem podjetju, opravljal še priložnostna zidarska dela.

Živeli smo skromno, vendar brez pomanjkanja

Za nas je zgradil majhno hiško, ki jo je napolnila mama s svojo toplino in čutečo ljubeznijo. Bilo bi skoraj idilično, če ne bi oče zaradi vsakodnevnih naporov pričel piti. Domov je prihajal zvečer z ranjenim srcem, ki je znova in znova brazgotinilo srce moje mame s prepiri, preklinjanjem in nasiljem težke zidarske roke.

V nekem trenutku svoje otroške majhnosti in velike stiske sem sprejel odločitev

Naredil bom zamenjavo! Vsak večer bom mamino solzno in ranjeno srce zamenjal s svojim. Bil sem prepričan, da bo ozdravelo v mojih prsih tihe molitve. Zjutraj ga bom vrnil, da bo mama zopet živela z nasmehom na obrazu ves dan do večera.

Tudi v teh časih poslušam bitje zamenjanih src

Najprej pomislim na padec prvega človeka in vsega človeštva, ki se je pričelo skrivati v svojem grobu.

Vendar je Bog človeka poiskal, stopil k njemu, ga prijel za roko in ga potegnil ven iz groba na drugi strani.

Skozi duhovne oči gledam, kako Jezus, ves ranjen in v bolečini, stoji poleg zločinca, ki se imenuje Baraba (Bar Aba pomeni sin očeta). Že ime nakazuje na to, da mora priti do zamenjave, saj je pravi Sin Očeta le Jezus. Zadaj stoji povzročitelj dogodka, oblastnik Pilat, spredaj pa izvršitelj zamenjave, izbrano božje ljudstvo, Judje.

Bog postane ranljiv, ko se da človeku v roke

Jezus svoje čisto srce brez krivde, zamenja z grešnim srcem s krivdo. Jezus stopi na mesto Barabe. Bog gre v smrt, človek pa v svobodo.

V odnosu naše ranjenosti nas lahko samo Božji dotik s poveličanimi Kristusovimi ranami in zamenjavo src popolnoma ozdravi in reši v svobodo. Kristusov donos odrešitve!


Dušan Horvat

foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja