Najmočnejše lepilo

, ,

Dež, ki je letos »pretiraval«, je lahko tudi prispodoba obilja. Naša »suha zemlja« že dolgo hrepeni po izlivu Božje milosti. Zmeda, trpljenje in kaos kliče po veselju in novem upanju. Le kaj nam prinaša poletje? Saj vemo, da je v teh časih že samo načrtovanje dopusta stresno.

Če bi bilo vedno po moje

Sama obožujem jutranje sprehode. Rada imam predvidljive in obvladljive stvari. Moj mož pa vedno sanja o novih krajih in deželah, ki bi si jih rad ogledal. Radoveden je za oba. Dolgo sem mu kljubovala, čeprav vem, da ko se mu pridružim, uživam tudi sama. Manj lepega bi doživela, če bi bilo vedno po moje. Morala pa sem prehoditi dolgo pot, da sem v najini drugačnosti prepoznala blagoslov. Kako mi je hudo za pare, ki gredo narazen, preden prepoznajo blagoslov, ki ga prinašajo razlike!

Logika in logistika

Prijateljica si želi potovati z možem, pa jo je strah njegovih reakcij. Kadar ne gre vse po načrtu, ga razjezijo že majhne nepravilnosti. Govorili sva, kako je prav tu potrebno njuno sodelovanje, kako bi mu ona lahko pomagala preusmeriti moč jeze v nekaj konstruktivnega.

Sama večkrat povem možu, da pri moških odlično deluje logika, pri ženskah pa logistika, saj žene prej vidimo, kako speljati stvari do konca. To nam je položeno v naravo, že zato, ker smo mame. Sposobne smo procesirati več stvari naenkrat, kar pa je za može težje.

Ranjene generacije

Prav pa je, da se »logika in logistika« dopolnjujeta, da se srečata na poti do cilja. To pa zahteva medsebojno sodelovanje in nenehno brušenje. Pa tudi to ni dovolj, saj potrebujeva tudi Božjo pomoč. Zakaj? Zato, ker skupaj živiva dve ranjeni, ubogi in razočarani osebi. To je od izvirnega greha naprej naša dediščina.

Ni generacije, ki ne bi bila ranjena. Hvala Bogu za privilegij, da poznamo Njega, ki zmore zdraviti, zazidavati razpoke v naših srcih in odnosih ter jih vedno znova obnavljati.

Spodbujati, ne spodbijati

Če je torej že načrtovanje dopusta stresno, kako stresno je, ko pridejo preizkušnje, ki ogrozijo življenje najine družine. Zato naju je Bog namenoma ustvaril različna: da bi se dopolnjevala in ne bojevala, se spodbujala, ne pa spodbijala.

On pozna žalost in zapuščenost, ve, kaj pomeni biti izdan. Ker smo Zanj bolj dragoceni kot Njegovo življenje, je za nas umrl – za takšne, kakršni smo. Odkupil nas je s Svojo krvjo – z najdragocenejšo valuto (prim. 1 Korinčanom 6,20).

Lepilo za družine in generacije

Vsi vemo, da je kri lepljiva. Vendar ima Jezusova kri moč, da obnovi naše odnose, da »zlepi« družine in generacije …

Dragi Jezus, ne zapusti nas in naših družin! Ti obnovi razvaline in zazidaj razpoke, da boš lahko v nas in med nami prebival.


Članek je bil prvotno objavljen kot kolumna v Naši družini.

Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja