Možje, kakšno sporočilo ima za nas praznik mučencev?

, ,

Okoli leta 320 so v Kapadokiji razglasili odlok, da se mora vsak kristjan pod smrtno kaznijo odreči svoji veri. Iz elitne dvanajste rimske legije, ki so jo sestavljali vojaki iz Kapadokije in Armenije, se jih je pogumno javilo štirideset; ti so priznali, da so kristjani in da se svoji veri nikakor ne bodo odpovedali. Obsodili so jih na kruto smrt: slekli so jih do golega in jih izpostavili mrazu in burji na zamrznjenem ribniku, da so zmrznili. To je zgodovinsko ozadje praznika štiridesetih mučencev, ki ga Cerkev obeležuje 10. marca.

Praznik so nekako posvojili možje

In po običaju naj bi na ta dan za darilo dobili na trnje nataknjeno posušeno slivo in klobaso. Priznam, da mi ni povsem jasna povezava med 40 mučenci in poročenimi moškimi. Že zato, ker so tisti mučenci umrli zaradi vere v Kristusa, ne pa zato, ker bi bili poročeni.

Lahko, da je komu v zakonu tako hudo, da se počuti kot rimski legionar, ki zmrzuje na ledu. Sam se ne počutim tako.

Pravzaprav je moja žena pravilno ugotovila, da mi ni hudega.

Vsekakor mi je bolje, kot pa, če bi bil sam

Še moja stara mama mi je v letih, ko sem bil še mulc, večkrat citirala znamenito vrstico iz Svetega pisma: »Ni dobro človeku samemu biti« (1 Mz 2, 18). Lahko bi rekel, da sem jo pridno poslušal in se poročil. Ampak zato še nisem mučenec. Zakon ni mišljen za mučeništvo, se pa lahko hitro sprevrže v hudo trpljenje in dejansko mučeništvo; število ločitev to vsekakor potrjuje.

Na zakonskem odnosu je treba ves čas delati, graditi pa ga začneš že pred poroko. Za začetek moraš pametno izbrati, saj izbiraš za vse življenje. Ne pravi zaman Sirah: »Poišči na vsej planjavi kos dobre zemlje, sej svoje seme in se zanesi na svoj plemeniti rod« (Sirah 26, 20). Da se razumemo, to niso kmetijski nasveti, ampak je to misel iz poglavja, ki ima podnaslov »Hvala krepostne žene« (prim. Sirah 26, 13-27)!

Seveda v zakonu pridejo najrazličnejše težave

Pa če si izbral še tako »dobro zemljo«, se jim ne moreš izogniti. Pomembno je le to, kako jih rešuješ in ali hočeš ohraniti zakon. Ker zakon navsezadnje ni slab način življenja.

Moja prababica je menda dejala: »Kdor se poroči, se v križe položi,« sam pa lahko pristavim, da je težko, ampak tudi lepo. Vsekakor pa ne tako težko, da bi se zato, ker sem poročen, počutil mučenca.

Tudi to je prednost zakona

Morda pa bi se kot mučenec lahko počutil zaradi svoje zdravstvene kartoteke. Po zaslugi revmatizma, kroničnega vnetja črevesja, operacij kolkov, razbijanja ledvičnih kamnov in še česa se mi je nabralo kar lepo število dohtarskih papirjev. Število strani je verjetno primerljivo z obsegom literarne zbirke »Gospodar prstanov«. Ker pa imam ob sebi ženo, sem vse naštete tegobe precej lažje prenesel – tudi to je prednost zakona.

Če pod vse to potegnem črto

Nimam kakšnih posebnih razlogov, da bi se prišteval k mučencem. Zakonski jarem zame ni tako težak. Končno z ženo skupaj orjeva že trideseto leto. Trnju in nadlogam navkljub.

Morda pa je bistvo praznika mučencev, da nas može, pravzaprav vse moške, poročene in neporočene, spomni na to, da so v življenju situacije, ko moramo pokazati svojo pravo, čvrsto moško naravo in vztrajati ter se boriti za vsako ceno.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja