“Možati bodite, bodite močni!”

,

Vsakič, ko se usedem v prijateljev rdeč Passat, se mi pogled ustavi na lističu, pritrjenem na armaturni plošči. Odlomek, ki je na njem zapisan, se glasi takole: »Budni bodite, stojte trdni v veri, možati bodite, bodite močni!« In na koncu doda: »Pri vas naj se vse dela iz ljubezni.« (1 Kor 16, 13-14)

Idealni moški

Gre za 2000 let star tekst iz Pavlovega pisma Korinčanom, ki pa je za nas, moške, še kako aktualen tudi danes. Živimo v času, ko so, kot pravi gospa Milena Miklavčič, »postavni, mišičasti in bojeviti Črtomirji iz Krsta pri Savici čez noč izginili, idealni moški pa je postal le še ljubeč, prijazen in pomehkužen kimavček, ki kuha, pere, šiva, pazi na otroke in ne jamra.«

Do neke mere je to gotovo res in prijatelj z rdečim Passatom pravi, da si mora, če želi v današnjem času ostati buden, trden, možat, močan in obenem ljubeč varuh svoje družine, Pavlovo navodilo prebrati prav vsako jutro, ko sede v avto.

Ona pa noseča!

Danes praznujemo “Jožefovo”. Praznik, ko se spominjamo enega takega varuha družine.

Čeprav gre za »sveto družino«, so bile okoliščine, s katerimi se je ta možakar tedaj srečeval, vse prej kot »svete«. S svojo zaročenko namreč še nikoli nista »prišla skupaj«, kot sočno pravi Sveto pismo, ona pa je bila kljub temu noseča!

Možje, pomislimo za trenutek, kaj to pomeni … Norme tedanje družbe bi od Jožefa zahtevale, da bi zaročenko Marijo najmanj na skrivaj odslovil. To bi storil kot pravičen mož. Povsem upravičeno bi jo izpostavil tudi javnemu zasramovanju; morda celo kamenjanju, kot je zahtevala Mojzesova postava.

Močan in možat, pa vendar ne na mačističen način

On pa je bil poslušen nekemu drugemu glasu. Glasu angela, ki se mu je prikazal v sanjah.

Jožef je kot pravi moški znal s svojimi dejanji kljubovati družbenim normam svojega časa, predvsem pa lastnemu strahu pred nečim novim in negotovim.

Če se navežem na uvodni odlomek – bil je močan in možat, pa vendar ne na mačističen način. Ta možatost je prišla prav iz njegove sposobnosti, da »vse dela iz ljubezni«. Bil je sposoben prisluhniti notranjemu glasu, intuiciji (ki jo imamo običajno bolj za žensko vrlino), skozi katero mu je spregovoril Bog. In bil se je sposoben odreči lastnemu udobju.

Molčeč, a dejaven

Kmalu za tem je intuiciji prisluhnil še drugič in pravočasno organiziral pobeg ogrožene družine v Egipt, da bi zavaroval komaj rojeno dete. Kot oče, kot varuh, je zavaroval življenje. In čeprav je bilo Jožefovo življenje skrito (Sveto pismo ne omenja niti ene njegove besede), je s svojimi dejanji in zgledom vzgojil Nekoga, ki je spremenil svet.

Spoštovani možje, dragi očetje!

Današnje Jožefovo je za nas nova priložnost, da si tudi v današnjem času dovolimo biti pravi moški.

Dovolimo si biti varuhi, ki smo se pripravljeni odpovedati sebi, in se za svojo družino budno, možato, trdno, pa tudi v prisluškovanju Božjemu glasu ljubezni zavzemamo in borimo.


Foto: Canva


Povezava do zvočnega posnetka v Avdio arhivu RTVSLO (Radio Prvi)

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja