Moški pohod: Da, tudi v snegu in ledu + prijava na februarskega

,

Z vlakom smo se odpeljali iz Ljubljane v Kamnik in hodili nazaj do Ljubljane. Po vseh možnih hribčkih – le enega smo spustili – in le malo po asfaltu. Nadaljujemo s “popularnimi” moškimi skušnjavami – tokrat o pohlepu in denarju.

Prijavilo se je 14 mož, prišlo je 14 mož. Bravo možje! Vreme nam je bilo izredno naklonjeno – prej dež in sneg – sobota brez padavin in nekaj sonca – potem spet dež.

Med potjo smo molili, se menili o moških zadevah, imeli tri nagovore, malo pred koncem smo se pa še ustavili v cerkvi Svetega Križa na Žalah in pokleknili pred Najvišjim.

Tema: Moške skušnjave (nadaljevanje) – pohlep, denar

 • Ponovili smo o preizkušnjah in skušnjavah Jakobovo pismo 1,1-16
 • Tole smo imeli za izhodišče glede pohlepa in odnosa do denarja: Res je prava pobožnost velik dobiček, a le za tistega, ki je zadovoljen z najnujnejšim. Ničesar namreč nismo prinesli na svet, zato tudi ne moremo ničesar odnesti. Bodimo torej zadovoljni s tem, da imamo živež in obleko. Tisti pa, ki hočejo obogateti, padajo v skušnjavo in zanko, to je v mnoge nespametne in škodljive želje, ki ljudi pogrezajo v pogubo in uničenje. Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin. (1 Tim 6,6-10)
 • Obdelali smo zgodbo Lota in njegove družine – o pohlepu, ki ga je potem gnal v izredno velik greh. Ter o Božji milosti, ki kljub temu rešuje njega in njegovo družino.
 • Nadaljevali smo z darovanjsko držo …: To pa rečem: kdor varčno seje, bo tudi varčno žel, kdor pa obilno seje, bo tudi obilno žel. Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca. Bog pa vas more obilno obdariti z vsakršno milostjo, tako da boste v vsem vedno imeli vsega dovolj in boste imeli izobilje za vsako dobro delo. (2 Kor 9,6-8)
 • … in končali s pojmom desetine: Prinesite vso desetino v zakladnico, da bo zaloga v moji hiši, in preizkusite me s tem, govori GOSPOD nad vojskami, če vam tedaj ne odprem zapornic neba in ne izlijem na vas blagoslova do preobilja! (Mal 3,10)

Tukaj najdete še nekaj razlage, ki je bila na poti prepletena z odkritimi pričevanji iz naših življenj:

Moški pohod Januar 2023 - Kamnik Ljubljana – ZA OBJAVO 31.1.2022

Odzivi mož

To je bila spet še ena pot k ljudem, pot k bližnjim, pot k Bogu, pot k srcu, pot k stvarstvu, in pot h kulturi in k Besedi. Ni zmeraj vse hkrati, a vedno je nekaj, kar človeka napeljuje k ustvarjalnosti.

In še nekaj sili človeka k ustvarjalnosti. Presenečenja. Presenečenje je že to, da sploh moški pride sredi zime na takšen pohod in se pusti preizkusiti. Pa, da to počne skupaj z drugimi je še bolj čudno, ker mi možakarji si res ne pustimo soliti pameti in hočemo vse sami. Zame je presenečenje bilo, da mi je pri molitvi navkreber zmanjkalo sape, a možje so bili razumevajoči in ne veste, koliko to pomeni nekomu, kot sem sam, ki se še vedno bori s svojo pravo samopodobo in sramom, če mi ne bi uspelo. Ogromno. In morda te vzpodbude v življenju ni bilo, ko sem jo bil potreben. Hvala.

V primerjavi z dosedanjimi pohodi, sem se čudil, da nikoli nismo zavili na toplo, ne v kakšen dom, ne v gostišče. No, priznam, najprej se mi je to zdelo kot pretiravanje, ampak v celoti gledano, je bila to malenkostna odpoved na preizkušnji, ki je kot taka zamišljena za utrditev v vseh življenjskih okoliščinah. Saj vse ostalo, vreme, hrane dovolj, pot niti ni bila blatna, pa tudi ne ledena, nam je bilo podarjeno.

Kakšen izziv, kot so bile tudi Aleševe kateheze, je zato nujen. Kateheze zgrajene okrog Božje besede, ki govori o raznih življenjskih okoliščinah v katerih smo se že ali se še bomo znašli, potem med hojo v molitvi, pogovoru ali osebnem premišljevanju s pomočjo sv. Duha in molekule O2 prodira v naše srce. Če hočem, če mi uspe utišati svoj prav in če sprejmem Boga, ki mene vabi k sebi po imenu.

Ob temah, kot so skušnjave, greh in poželenje, prava mera pri premoženju ter darovanje sem spet doživel, da stojim pred veliko nalogo, ki ji morda ne bom kos. A, brez panike. Pomembno je začeti, pa če gre za Šmarno goro ali Matterhorn. Saj spet pride naslednja hoja, do takrat se lahko pustim premakniti vsaj kakšnemu namigu ali pričevanju.

Meni so ostali v spominu tile:
– v težavah se ne zmoreš veseliti, če nisi povabil v težavo Njega; On je zmeraj s teboj,
– nisi imun na poželenje in greh – prihaja obdobje preizkušenj in nam nenaklonjenega ‘kralja’,
– več daješ, več imaš
– Lot: Bog ne zameri trenutnega zavoja s Poti tistemu, ki Ga je v svojem srcu že sprejel in poveličeval, a je trenutno nanj pozabil in se predal vabljivim bližnjicam. Vito

To je bila še ena sobota, ki sem jo res z veseljem pričakoval. Obenem pa me je skrbelo, če mi boleče koleno ne bo preprečilo poti ali pa odpovedalo nekje na pol poti. Hvala Bogu, se nič od tega ni zgodilo. Hvala vsem možem za dobro družbo, iskrene pogovore ter povezanost v molitvi. In seveda tebi, Aleš, za dobro pripravljene kateheze in vodenje “male črede” ;).
Se že veselim našega naslednjega podviga. Jože

Pozdravljeni! Najprej sem hvaležen ženi, da me je spomnila na ta dogodek (pohod) in prijateljem iz zakonske skupine, prav nič nisem okleval, da se pridružim. Res se nisem nič pripravljal, ampak sem si rekel bom stisnil zobe in bo šlo. In tako je tudi bilo. Zame je bil to en tak sobotni počitek, predvsem za glavo in srce, bilo mi je nepopisno lepo hoditi v prečudoviti naravi, moliti skupaj z vami in se pogovarjati o tako pomembnih temah kot so moške skušnjave in delo z denarjem.

Najbolj mi je bilo všeč to, da sem samo sledil skupini in nisem vedel kje sem in kam grem in kdaj pridem, kar je bila zelo velika svoboda. Utrujene noge zvečer je nadomestila nepopisna sreča sezuti čevlje, se stuširati in uleči v toplo in mehko posteljo – z največjo hvaležnostjo dotlej.

Moram priznati, da si Aleš čudovit duhovni vodja in da Sv. Duh kar teče iz tvoje dragocene razlage svetega pisma. Doma sem si tudi kasneje vzel čas in poslušal tvoje podkaste, začel sem s tistim o hoji in od takrat na hojo gledam drugače, na nekaj, kar zbližuje posameznike kot ognjišče in je sredstvo zbliževanja nas moških in naših problemov ter osebnega zbliževanja z Bogom – daljša in bolj naporna kot je, bolj nas zbližuje z resničnim jazom in z Bogom ter nas utrjuje – telesno kot duhovno – za naprej.

Včeraj sem se udeležil tudi zoom konference Hodimo skupaj z Božjo besedo in moram priznati, da Aleš in ekipa DiŽ delate čudovito delo in ste me res pritegnili, saj že kar nekaj časa iščem udejstvovanje na tem področju, ki ga do sedaj nisem našel, pri Vas pa se počutim – doma in spet bliže Bogu.

Prijavil sem se tudi na spletno biblično šolo, saj imam željo redno žvečiti Božjo besedo, prav tako pa se redno udeleževati naših moških pohodov, saj si močno želim, da postane Beseda rodovitna in ustvari sad pri meni, pri moji ženi, mojih otrocih, družini prijateljih, sodelavcih za kar je, o čemer si tudi Aleš lepo napisal, “bila Božja beseda tudi k nam poslana, in se ne vrne nazaj k Bogu brez uspeha”.

Hvala vsem za čudovito druženje, veselim se novih poti z vami vsemi, hvaležen sem vsem vam, še posebej tebi Aleš za čudovito vodenje in organizacijo vsega tega in nesebično delovanje ter Bogu, da me je poslal na to pot ravno v pravem trenutku, ko to najbolj potrebujem. In najlepša stvar pri vsem tem: “biti spet na pravi, vodeni poti. V občestvu. Z vami vsemi in z Bogom.” Blagoslova vsem in lep dan in vikend vam želim! Hvala! Andrej

Dragi možje, najprej hvala vsem za prijazen sprejem v svoj krog, temu bi rekel gostoljubje, pa seveda za povabilo in zgled, ki sem ga bil deležen od mojih bratov iz naše župnije in še glavno, brez kogar ne bi bilo pohoda in druženja za moške, Aleša, ki je pripravljal, organiziral, vzpodbujal od samega začetka. Priznam, da me je že po prvem povabilu septembra lani mikalo, da bi se pridružil, vendar sem od takrat zbiral pogum in dovolj zaupanja vase, da sem se odločil in se prijavil na ta pohod. Sploh se mi je zdela kar zastrašujoča misel, da bi sredi poti omagal in moral iskati nekoga, ki me bo spravil domov. Verjetno zaradi vseh teh reči in še malo negotovosti pred nečim novim sem se noč pred pohodom kar naprej prebujal in gledal na uro, če je že potrebno vstati …

Moj namen je bil spoznati ljudi, ki to počno in preizkusiti sebe, ali bom sploh zmogel, posvetiti čas Bogu, se prepustiti objemu stvarstva in začutiti Stvarnika, kako me ljubi in se mi razodeva. Božja beseda povedana in razložena po našem vodju Alešu je bila začetek in konec našega pohoda in temelj moje meditacije čez dan po poti, kjer je že hoja sama v trenutkih tišine meditacija.
Boga očeta, Stvarnika, ni težko prepoznati v vsem, kar nas obdaja, Jezus nam je nekako še najbližji, težko pa je verjeti v Svetega Duha, ki je tako skrivnosten in neotipljiv. Pa vendar, ko sem poslušal, kako 14 mož glasno moli rožni venec sredi ulic in kako se misli in besede med nami dopolnjujejo in sestavljajo v eno celoto, sem moral priznati, da je to delo tega Svetega Duha, ki je očitno bil in je sredi med nami.
Beseda o skušnjavah, denarju, zagotavljanju varnosti ženi in družini, dajanju ‘desetine’, zavedanju, da mi je vse podarjeno in končno zahvaljevanju, se me je dotaknila. To je moja naloga, naloga moža, očeta. In potem tisto, kar je težko, ker se je potrebno potruditi in ne odnehati, ljubiti svojo ženo, da bom mogel ob naslednji priložnosti iskreno reči: sem poročen in se imava rada. Vse to se me je dotikalo in poglabljalo vame, da bi obrodilo sadove za vsakdanje življenje v naši družini, pri mojem delu v službi in doma.
Vsa moja pričakovanja so se v polni meri izpolnila, z nasmehom na obrazu sem se na koncu lahko zahvaljeval najprej Bogu in potem vsakemu od vas. Aleš, tudi vam hvala in blagoslov od Boga. Roman
Ob pohodih me vedno znova preseneti, da drug drugemu odpiramo srce in spregovorimo kot brat bratu, čeprav se (še) ne poznamo. Ko smo govorili o desetini vsega za Gospoda, sem razmišljal o tem, da je naš cilj, da bi dali Gospodu vsega sebe, saj je tudi On “vsem postal vse, da bi jih nekaj zagotovo rešil” (1 Kor 9, 22). Včasih pa “cincamo”, koliko (ali sploh kaj) bomo dali v pušico, za dobrodelnost, za anonimno pomoč družini, ki je v stiski, …Ko pa damo, bi radi, da se to opazi, da nas kdo potreplja po rami češ “si pa res dober”. Gospod pa pravi: “Tako bo tvoja miloščina na skrivnem, in tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil.” (Mt 6, 4). Miha

Pot

Podatki: 40 km; 12 ur hoje; ca. 600 m vzpona; tri kateheze

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)


Prijava na februarski pohod: Tema – moške skušnjave (nadaljevanje): moč, napuh

Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.

Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

 • Kdaj: sobota, 25. februarja 2023, 8:00
 • Izhodišče: Šentilj, Lekarna Šentilj (tule)
 • Prevoz: avto
 • Pot: Šentilj – ob Muri – Sladki vrh – Zgornji Dražen Vrh – Zgornja Velka – Polička vas – Šentilj (37 km/ca. 750 m)
 • Tema: Moške skušnjave (nadaljevanje): moč, napuh
 • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
 • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
 • Oprema: Obvezno vzemi s seboj toplo kapo, rokavice, toplo obleko, cunje za preoblačenje, v primeru dežja/snega zaščito (pelerina ali dežnik in zaščita za nahrbtnik; gamaše), priporočam palice. Hrana – jedlo se bo lahko ob vsakem postanku in toplo pijačo. Obvezno vzemi s seboj dobro svetilko, ker bomo del poti gotovo hodili v temi.
 • Vodenje: Aleš Čerin

Gre 18 mož. Kdor se prvi prijavi, gre.

 • {{content-0}}

Galerija Aleš Čerin

Galerija Jože Stražiščar

Foto: Jože Stražiščar (galerija), Aleš Čerin (fotografije v besedilu in galerija)

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja