Molitev kot čaj z okusom Boga

Nisem še doživel nenadnega prikazovanja kakšnega od svetnikov ali čudežnega srečanja s Presežnim in kar dobro se lahko poistovetim in razumem nejevernega Tomaža iz evangelija, ki je moral vtakniti prst v Jezusovo rano na roki, da je videl in veroval. Lahko pa ga okusim – v molitvi – z okusom Jezusa.

Vonjam in okušam

Pred kratkim sem pri brskanju po gradivu prišel do kontemplativne meditacije. Zaradi bolj vizualno naravnanega razmišljanja in delovanja, me je metoda hitro pritegnila. Kontemplativna meditacija me vodi k vključevanju vseh senzornih čutil pri premišljevanju evangelijskega prizora. Prizor iz evangelija si poskušam predstavljati, kot da bi bil tudi sam v kadru dogajanja. Skušam si na primer zamisliti človeške glasove, čutiti prepih vetra, vonjati in okušati.

Kislo vino

Pri zadnji večerji bi lahko okusil vino in kruh. Kakšen kruh so pekli in kakšno vino so pridelovali pred 2000 leti? Je bilo tako sladko in aromatično kot današnje, ali je bilo bolj podobno kakšnemu vinskemu kisu za solato? Glede na tehnološke rešitve shranjevanja in konzerviranja tistega časa sklepam, da je bilo vino bolj podobno slednjemu.

Zdravilni čaj

Včasih mi uspe, da ostranim obremenjujoče fizične ovire pri kontemplaciji na stran. Misel postane čista in dih umirjen.  Žvrkljam suho slino ob komaj slišni izgovorjavi besed molitve, ki spominja Nanj, katerega kri je bila prelita za moje grehe. Ko takole molim nekaj časa v tišini, začnem okušati Jezusa. Šele, ko izključim vsa ostala čutila, ga v sebi tudi okusim. Enakomeren ritem dihanja venomer ponavlja Besedo, ki je ni potrebno izgovarjati razumsko s premikanjem ustnic in jezika.

Zavedanje prisotnosti Vseobsegajočega začne blagodejno vplivati na celotno telo. Molitev postane zdravilni čaj za mojo duhovno notranjost. Kar čutim, kako se pretaka po zagnojenih kanalih in preganja vso črnino teme v meni. Kako enostavno in dostopno vselej in vsakomur. Pa vendar se branim tega. Raje zastrem okna pred zunanjim soncem in prižgem sijalko, ki prihaja s te strani.

Preventiva!

Preventivno moli Gospodovo molitev, spij skodelico »Božjega čaja« zjutraj pri zajtrku, pa sredi dneva ter zvečer preden greš spat. Duša bo prepojena s Svetim duhom in zaščitena pred temo, ki si želi smrti našega duha ter iz nas dela človeške lupine, ki zasledujejo zgolj organske zadovoljitve.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja