Karantena lekcije 4: Ni dobro možu samo doma biti

,

Žena ugotavlja, da je možje nismo “multitasking”, da tako pač je ter da potrebujejo občasen odmik od družine in da to ni egoizem.

Edini v podjetju je ostal v karanteni s svojo družino

V času karantene je naša celotna družina ostala skupaj doma sedem tednov. Vseh sedem tednov je bil z nami doma tudi moj mož, ki je delal od doma. Bil je edini v podjetju.

Vsi ostali sodelavci so »hodili« v službo. Doma je ostal zaradi zaščite pred okužbo (živimo skupaj z njegovo mamo), pa tudi zato, ker bremena skrbi za celotno družino ni želel »obesiti« samo name.

Moški je res v stresu, če dela več stvari hkrati

Meni se je njegova odločitev zdela kar nekako samoumevna, saj vem, da je zanj družina visoko na lestvici vrednot. Pojma pa nisem imela, kako težko mu je (bilo) v resnici. Usklajevanje dela od doma, šolanja otrok in skrbi za gospodinjstvo je velik zalogaj že za nas, ženske, ki nam je to, da delamo več stvari hkrati, delno že v naravi. Moškim pa ni.

Oni se dejansko znajdejo v hudem stresu, če morajo med delom za službo še pomagati otrokom pri šoli. Ali kuhati, medtem ko se po telefonu pogovarjajo s poslovnimi partnerji. Jaz, na primer, skoraj vsak telefonski klic izkoristim, da vmes zložim perilo ali kaj pospravim. Edino takrat, kadar zaradi narave pogovora rabim mir, se pred otroki skrijem v shrambo in vmes ne delam nič drugega.

Razlika v ženski in moški naravi

Kar dolgo sem rabila, da sem dojela in sprejela to razliko v moški in ženski naravi. Kljub temu še vedno kdaj od moža neupravičeno pričakujem, da bo moja kopija in bo ob moji odsotnosti poskrbel za otroke in gospodinjstvo na enak način in v istem obsegu, kot to uspe meni.

“Zakaj so na takih slikah vedno mame?” “Ker žene in mame to zmorete. Ker ste lahko “multi-tasking”, mi moški pa ne. Edini ‘multi-tasking’, ki ga dedci zmoremo je, da lahko lulamo medtem ko se tuširamo.” Vir slike: Facebook Besedilo: Aleš Čerin

Ko so se po prvomajskih praznikih ukrepi začeli sproščati in se je večina zaposlenih vrnila v službe, sem tudi sama možu dala zeleno luč. Me je kar malo nejeverno pogledal, če mislim resno, ko sem ga vprašala, če bi šel nazaj v službo. Ampak ko se je prvi dan vrnil domov, je bil drug človek. Vidno zadovoljen in bolj sproščen.

Možje potrebujejo občasen odmik od družine … in to ni egoizem

Ko sem se o tem pogovarjala z drugimi ženami, sem dobila potrditev, kako zelo možje potrebujejo občasen odmik od družine. Od nas, žena, pa tudi od zahtev in pričakovanj otrok. In s tem ni nič narobe. Zato niso nič manj predani možje in očetje. In to ni egoizem.

Prav je, da se žene naučimo prepoznavati te potrebe naših mož. Po športu, hobijih, moškem druženju. Da jim res damo svobodo, da nekaj časa v tednu preživijo po svoje, na svoj način.

In jim nič ne očitamo. Odmik jim pomaga, da družini služijo še z več veselja. Le priložnost potrebujejo, da nas sploh lahko pogrešajo. In da smo vsi veseli, ko se vrnejo domov.

Foto: Hunters RaceUnsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja