Kako uničiti moškega svojega življenja

Verjetno ste že kdaj videli, da se žena v javnosti znaša nad svojim možem. Seveda to znajo tudi moški – v vsakem primeru pa je pogled na to grd.

Stala sem v dolgi vrsti pred blagajno trgovine s pohištvom in belo tehniko. Vrsta je bila precejšnja, kakor se za petkove večere tudi spodobi. Pri blagajni se je odvijala prava drama iz kategorije nepotrebnih zakonskih sporov. Žena je svojemu možu pripravila predavanje o njegovih slabih umskih sposobnostih, ker s police ni nabral dovolj pogrinjkov za njihovo družinsko mizo. Blagajničarka je bila poklicana za pričo, nič hudega sluteči nakupovalci pa očitno samo za poroto.

Nepotreben zakonski spor v javnosti

Gospa je govorila tako glasno, da je bila pozornost vseh v trgovini na njej in njenem možu. Bila je zvezda, vloga njenega moža pa je bila veliko bolj skromna: bil je pokorni naslovnik različnih žaljivk in pritoževanja. Stara sta bila okoli štirideset let. Ona lepa in urejena, on visok in čeden, čeprav se je zdelo, da bi bil v nastali situaciji raje nekoliko nižji. Poskušal se je skrčiti, v sebi pa je bil gotovo že ves sključen, posebej ko so vsi slišali, kako zelo nesposoben je in kako strašno je zopet razočaral izbranko svojega srca.

Ko sta odhajala od blagajne, sem slišala, kako ji je rekel, da so zanj take situacije nevzdržne in da se to ni zgodilo prvič. Na njegovo šepetanje je ženska glasno odvrnila: “Na balkonu so naju slišali sosedje, tukaj pa naju nihče ne pozna!” Ne vem, ali je bila zadeva s pogrinjki uspešno rešena, saj sta izginila med policami.

Zaskrbelo me je, ker je bilo videti, kot da ženska misli, da gre pri vsem tem samo zanjo. Da ne razume, kako tako javno poniževanje rani moškega. Celo če bi imel zares dve levi roki, v kar močno dvomim, je tako obnašanje popolnoma neprimerno in ne le znamenje pomanjkanja osnovnih manir.

Življenje ob ženski – sodnici

Ko kričimo na nekoga na ulici ali v trgovini, ne spoštujemo njegovih mej in njegove pravice do zasebnosti. Žena oziroma mož je prva oseba, ki bi morala braniti zasebnost svojega sozakonca. Zakaj? Ker nas je ta človek povabil v svoje življenje in nam zaupal toliko, da nam pokaže resnico o sebi z vseh strani – vse vrhove, pa tudi padce in slabosti. Tak spektakel je zato zloraba zaupanja in oblika zakonske nezvestobe.

V svojem življenju sem srečala nekaj žen, ki so to počele svojim možem. Zanimivo je, da se možje nikdar ne branijo. Moški, v čigar srce je globoko vpisana potreba po spoštovanju, si zastavlja temeljno vprašanje: “Ali mi gre? Izpolnjujem pričakovanja?” Za moškega je to velika skrivnost in občutljivo mesto, ki ga hoče ohraniti pred vdori. Zato doživlja velik sram in ponižanje, ko se vsem naokoli razglaša, da ga je polomil.

Življenje ob ženski – sodnici, ki je večno nezadovoljna in razočarana nad svojim možem, je za moškega pot tihega umiranja.

V njenih očeh bi rad videl, da je želen, pomemben in dober, ona pa je nezadovoljna, še preden on sploh kaj reče ali naredi.

Ogrnite šibke točke moškega s spoštovanjem

Človek ne more dobro delovati, če ves čas prejema negativne povratne informacije. Ogrnite njegove šibke točke s spoštovanjem, saj za večino svojih šibkosti ve. Poskusite se mu vsak dan zvečer zahvaliti za nekaj konkretnega, kar je naredil za vas ali za vajino družino.

Dovolite si spremembo pogleda: namesto vreče, polne napak, boste lahko zagledali živega, občutljivega in lepega človeka. Bolj kot ga boste takega videli, bolj bo tak tudi postajal.

Avtorica: Małgorzata Rybak (prevod Rok Pogačnik)

Vir: Aleteia

Foto: LoboStudio Hamburg on Unsplash

 

1 reply
  1. Saša Štern says:

    Zelo tehten in pomemben članek! Kot nasprotje sem poslušala prejšnji teden mlado ženo s sijočimi očmi pripovedovati, kako zelo ji je bil všeč muzikal, na katerega jo je peljal mož. Njen mož je sicer tiho sedel zraven a bi rekla, da mu je bilo zelo lepo pri srcu. Res bi morali gledati lepe stvari pri sozakoncih in jih pohvaliti kar se da pogosto.

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja