Kako naj se lotim branja Svetega pisma?

Prijavila sva se na spletni seminar, čeprav še nikoli nisva bila na nobenem vašem seminarju. Morava se vam zahvaliti, ker sva dobila predvsem veliko spodbud za najin zakon in na koncu sva zapisala vsak svoje sklepe. Eden od njih je bil pri obeh, da se bova lotila bolj redno prebirati Sveto pismo. Zanima naju, kako ga bereta voditelja seminarja Dani in Vilma in kako morda še kakšni drugi pari. Veva, da ima verjetno vsak svoj sistem branja, ki mu najbolj ustreza, pa vendar bova vesela kakšnih predlogov in idej. Verjetno pa bo ta odgovor prišel še komu drugemu prav. Hvala za vse, kar delate in naj vas Bog še naprej obilno blagoslavlja. Ste v najinih molitvah.

Karmen in Miran

Draga Karmen in Miran,

hvala za vajino vprašanje. Midva sva Sveto pismo in njegovo uporabno vrednost odkrila na začetku najine osebne hoje za Gospodom – ko sva »se spreobrnila«, pravi Vilma. Pri tem »spreobrnjenju« gre za osebno srečanje z živim Bogom, srečanje, ki te nagovori in ti ob tem postane jasno, da mora vsak človek Bogu sam izreči svoj osebni: »Da, Gospod, hočem ti slediti!«
Ko sva spoznala, da je Sveto pismo nad časom in je napisano za danes in za naju osebno, sva kar hlastala za svetopisemskimi vsebinami in ga prebirala ure in ure in na razne načine. Spominjam se, kako so nama prijatelji pri tem pomagali. Dejali so, da je avtor in prevajalec Svetega pisma, Sveti Duh, edini, ki nama lahko zares pomaga razumeti vsebine, ki jih bereva. Predlagali so nama, naj najprej bereva Novo zavezo, še posebej Janezov evangelij. Tako sva se na začetku več zadrževala pri Novi zavezi, temu pa je sledilo obdobje, ko sva vsak dan brala en odlomek iz Nove zaveze, en psalm in eno poglavje iz Knjige pregovorov, hkrati pa sva prebirala Sveto pismo od začetka. Danes je na voljo tudi več načrtov, knjig in priročnikov, ki so vam lahko v pomoč pri branju: načrt Kako prebrati celotno Sveto pismo v enem letu, knjiga Bistvenih sto, aplikacija Sveto pismo Youversion

Midva sedaj bereva predvsem dnevno branje Božje besede (hozana.si): berilo, psalm in evangelij, ki se na isti dan bere povsod po svetu. Bereva vsak po svoje in vsak zase. Sam pri tem uporabljam tudi Besedo med nami (priporočam).

Sicer pa opažava, da je bistvenega pomena, da imava vsak svoj kotiček, kjer sva lahko »v samoti s svojim Bogom«. Pri tem pa sta zelo pomembna tudi zvezek in pisalo. Sam sem »barvni tip«, zato so vsa moja Sveta pisma (v skoraj 42 letih se jih je nabralo že kar nekaj) pobarvana z raznimi barvami – vedno podčrtujem vrstice, ki me v tistem trenutku nagovorijo, ob straneh pa si tudi kaj zapišem.

Še ena stvar je zelo pomembna: Sveto pismo je meč Duha – je napadalno orožje. Ko je hudi duh skušal Jezusa v puščavi, mu je Jezus odgovoril: »Pisano je …!« Kar pomeni, da se je Jezus, ki je bil Božji Sin, branil pred skušnjavcem z Božjo besedo. Naše življenje tu na zemlji je veliko »bojno polje«, zato smo mi nenehno sredi boja (1 Peter 5,8–9, Efežanom 6,10–18). Vsak vojak mora dobro poznati svoje orožje. Tudi mi, kristjani, (pri birmi naj bi postali »Kristusovi vojščaki«) se moramo dobro seznaniti z orožjem, ki nam je na razpolago v boju proti zlu, ali z drugimi besedami: vedeti moramo, kje v Svetem pismu kaj piše, kje so Božja obljuba, tolažba, opomin, pohvala, upanje …

Upava, da je iz gornjih misli mogoče razbrati, da je Sveto pismo za vsakega kristjana nujen sestavni del vsakdana. Iz njega prejemamo nebeško hrano (Matej 4,4), ki ne le ohranja, pač pa tudi vedno znova krepča in daje rast našemu osebnemu odnosu z Bogom. Pavel piše svojemu mlademu učencu Timoteju: »Toda ti ostani pri tem, česar si se naučil in v veri sprejel, ker veš, od koga si se naučil. Že od otroštva poznaš Sveto pismo in to ti more po veri v Kristusa Jezusa dati modrost, ki pelje v rešitev. Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo« (2 Timotej 3,14–17).

Želiva vama, da bi bilo Sveto pismo vajina vsakodnevna izbira, da bi rastla v milosti in spoznanju Gospoda Jezusa (2 Peter 3,18) in bi od Njega prejemala moč za pričevanje (Apostolska dela 1,8).

Dani in Vilma Siter


Sveto pismo sem pričel brati v obdobju življenjskih preizkušenj, potapljati se v Božjo besedo sem poskušal v času vstopa v zakonsko skupino, ko sem se varno privezal na Jezusa. Uporabljati pa sem ga pričel pri gradnji odnosa z ženo Sonjo v odkrivanju velikonočne ljubezni. Največkrat ga berem zvečer, ko se umirim, zjutraj in čez dan pa preko aplikacij. Ko berem Sveto pismo, pride Beseda »na svoje«. Na ta način se dotikam Božjega spomina, uglasim svoje srce z Jezusovim srcem in se tako že nahajam v večnosti.

Dušan Horvat

Sveto pismo sem odkrila kot odrasla iskalka Boga. V njem se mi Oče razodeva z vsem svojim bitjem, ne samo z lastnostmi, ki mu jih skromno pripisujemo kot našemu Bogu. Zato ga z veseljem prebiram, včasih cele knjige, drugič odlomke, včasih le posamezne vrstice. Bog ve, kdaj in koliko sem sposobna predelati tega, kar mi ima povedati. Najboljše odgovore na moja vprašanja pa dobim, ko se pred prebiranjem ustavim ob Njem v prošnji, naj mi razodene skrivnost okoliščin, v katerih se obračam nanj. Moj vzgojitelj, moj Gospod in moj Bog.

Andreja Brumec

Leta 2010 sva se z ženo udeležila DiŽ-evega Temeljnega seminarja v Ankaranu in po dolgih letih sem slišal o veličini in pomembnosti Svetega pisma v vsakdanjem življenju. Kar nekaj let in seminarjev je moralo miniti, da sem poglobil svoj odnos z Bogom. Takrat sem spoznal, da mi on želi govoriti prav po Svetem pismu. Tako je Sveto pismo postalo moj vsakodnevni jutranji spremljevalec in vodnik v nov dan. Šele, ko mi določene stvari včasih to preprečijo, vidim in znam ceniti vrednost besed, ki mi jih Bog vsak dan sproti govori prav meni.

David Ipavec

Odkar pomnim je bilo Sveto pismo v naši hiši vedno dragocena Božja knjiga. Imeli smo ga v vseh možnih izdajah, pa je vendar bolj kot ne le krasilo polico. Da je postalo knjiga, po kateri mi Bog osebno govori in jo imam vsak dan v rokah, knjiga, ki me hrani, spodbuja, tolaži, opominja, preobraža moj um, da se ne bi preveč prilagajala temu svetu in bi bila čuječa, ima zasluge prvi vikend seminar za zakonce leta 2003. Pobud za redno dnevno branje Svetega pisma je bilo odtlej res veliko: Vilma in njeno dnevno ždenje pri Gospodovih nogah, Marija v Medžugorju, pater James Manjackal … Tako je Sveto pismo zame postalo nepogrešljivo, po njem me Bog nenehno nagovarja. Še posebej pomembno je postalo po moževem odhodu v večnost, saj me opogumlja, tolaži, mi vliva moči, krepi zaupanje in vero – pomaga mi preživeti. Nekaj zame pomembnih citatov:
»Upaj v Gospoda, bodi močan, tvoje srce naj se opogumi, upaj v Gospoda.« (Psalm 27,14)
»Tisti pa, ki zaupajo v Gospoda, obnavljajo svojo moč, hodijo, pa ne omagajo.« (Izaija 40,31)
»Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.« (Jeremija 29,11)

Mateja Kolić

Foto: Unsplash

Članek je bil prvotno objavljen v Reviji Družina in Življenje, junij 2020.

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja