Kaj mi zakonec v resnici sporoča s svojim pritoževanjem?

,

Do sedaj smo odkrili, da moramo za izkazovanje čustvene ljubezni sozakoncu poznati njegov prvotni jezik ljubezni. Morda se sprašujete, kako lahko ta jezik odkrijete? Zelo preprosto je. Poslušajte, glede česa se vaš zakonec največ pritožuje.

V naslednjih vrsticah bom naštel pet tipičnih očitkov in jezik ljubezni, ki jim pripada:

»A mi nisi nič prinesel? Si me sploh kaj pogrešal, ko te ni bilo doma?« (sprejemanje daril)

»Nikoli si več ne vzameva časa zase. Sva kot dva neznanca, ki se srečata na ulici.« (posvečeni čas)

»Občutek imam, da se me brez moje pobude ne bi nikoli dotaknila.« (dotik)

»Vse, kar storim, je narobe. Vedno me samo grajaš in nikoli ne naredim nič, kar bi ti bilo prav.« (besede potrditve)

»Če bi me res ljubil, bi kaj naredil po hiši. Niti na misel ti ne pride, da bi mi kdaj pomagal.« (usluge)

Navadno nas takšno in podobno nerganje spravi ob živce. A nam v resnici sozakonec s temi pripombami daje zelo uporabne informacije.

Očitki nam pogosto razodenejo področje srca, ki najbolj hrepeni po čustveni ljubezni. Če nam bo uspelo odkriti jezik ljubezni svojega sozakonca – in se ga naučiti –, ga bomo s tem osrečili, zakon pa bo boljši.

Kaj narediti, če je jezik ljubezni sozakonca nekaj, kar vam ne gre ravno najbolje od rok?

Kako naprej, če je vam ob vsakem dotiku neprijetno, njegov prvotni jezik ljubezni pa je ravno telesni dotik? Odgovor je zelo preprost, četudi ne lahek: naučiti se morate govoriti »jezik dotika«.

Nov jezik se naučimo s poskušanjem. Prvič bo morda res težko, toda drugič bo že malo lažje in tretjič še lažje. Sčasoma boste lahko ta jezik ljubezni govorili tekoče. Če se vam oddolži s tem, da se nauči vašega jezika ljubezni, bosta za vedno ohranila čustveno ljubezen in s tem tudi svoj zakon.

Resnično deluje!

Moji predali so polni pisem ljudi, ki mi sporočajo, kako je odkritje prvotnega jezika ljubezni popolnoma spremenilo njihovo življenje.

Dober primer je Rick – triintridesetletni voznik tovornjaka, ki je poročen dvanajst let: »Najin zakon še nikoli ni bil tako dober. Žena mi je kupila Pet jezikov ljubezni na kasetah in tako sem jih lahko poslušal na poti. Takrat sva se ravno prebijala skozi zimsko obdobje zakona.

Ko sem odkril njen jezik ljubezni, sem končno dojel, zakaj mi je vedno govorila, da je ne ljubim. Jaz sem namreč vedel, da jo ljubim in sem ji to tudi večkrat povedal. Težava je bila v tem, da so njen jezik ljubezni usluge, jaz pa ji nikoli nisem pomagal pri hišnih opravilih. Verjetno sem se zgledoval po svojem očetu – čeprav tudi moja starša nista imela ravno najboljšega odnosa. Sedaj se trudim, da bi ji, ko sem doma, čim več pomagal. V najinem zakonu je to naredilo veliko razliko.«

Njegova žena Brenda je napisala: »Imela sva resne težave in že govorila o ločitvi. Prijateljica mi je posodila svoj izvod knjige Pet jezikov ljubezni. Ko sem jo prebrala, sva se z Rickom začela pogovarjati o najinem zakonu. Ugotovila sem, da so njegov jezik ljubezni besede potrditve. Sama sem mu nenehno očitala, da njegove ljubezni ne občutim. Nisem se zavedala, da sem s tem stvari le še poslabšala. Danes zna on govoriti moj jezik ljubezni, jaz pa poznam njegovega. Najin zakon, ki ga je prekrivala snežna odeja, se je spremenil v toplo pomlad ali celo poletje.«

Če odkrijete prvotni jezik ljubezni svojega zakonca – in se ga naučite –, se lahko vaš zakon korenito spremeni.


“Naučite se govoriti jezik ljubezni vašega sozakonca”, je ena od sedmih strategij, ki jih Gary Chapman zakoncem ponudi v svoji knjigi Štirje letni časi zakona. Naročite jo lahko TUKAJ.

Avtor: Gary Chapman, odlomek je iz knjige Štirje letni časi zakona
Foto: Unsplash

 

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja