Duhovni teden za družine v Veržeju (FOTO)

, ,

V petek 2.8. je minil prvi in se hkrati pričel drugi teden duhovnih počitnic za družine v Veržeju, ki se ga je skupaj udeležilo 68 družin.

Spoznali in preskusili naravno gibanje

Najprej je družine obiskal Uroš Jelen, kinezioterapevt, ki je spregovoril o naravnem gibanju otrok in tem, kako pomembno je, da otrokom omogočimo prosto igro (najbolje v gozdu).

Poudaril, da otroci izgubljajo gibalno sposobnost, saj veliko več časa preživijo v notranjih prostorih, s tem ko človek ni v ravnovesju s telesom pa se okrni tudi sposobnost mišljenja.

Staršem je položil na srce, naj bodo otrokom zgled gibanja in ponudil nekaj praktičnih primerov vaj za aktivacijo hrbtenice in globokih mišičnih struktur (ob katerih smo se vsi neizmerno zabavali).

Marko Juhant o zgledu

Tri dni je bil gost letošnjega tedna za družine tudi naš dolgoletni prijatelj, specialni pedagog, Marko Juhant, ki je starše z življenjskimi primeri na njemu lasten humoren način nagovarjal o vzgoji.

O tem, kako ohranjati dediščino v družini, je spregovoril preko sedmih točk in prav vsaka se je začela z besedo zgled, saj je zgled najpomembnejša stvar, ki jo starši lahko posredujemo otrokom.

Svoja predavanja je podkrepil s praktičnimi primeri, kako vplivati na otroka v različnih razvojnih stopnjah.

O praznenju gnezda

Da se je za “metanje otrok iz gnezda” treba odločiti danes in to zato, ker jih imamo radi, sta malce provokativno položila staršem na srce Aleš in Marinka Čerin.

“V Evropi smo na 2. mestu glede odstotka odraslih mladih, ki še živijo v primarni družini do 34. leta. To je nacionalna katastrofa,” pravi Aleš Čerin.

Pri starševstvu je pomembna naravnanost na samostojnost otroka in ljubeč “sunek v svet”, ko pride čas za to. Načrtno je treba otroke že od malega vzagajti tako, da bodo nekoč sposobni oditi od doma.

Duhovnost pomešana z družinskim časom na “off”

Popoldnevi so kot vsako leto minevali v družinskem vzdušju in lastni režiji. Največ družin se je odločilo za kopanje v termah Banovci ter ogled okoliških znamenitosti prekmurja.

Veržej vedno zaznamuje tudi oratorij, ki ga za otroke pripravijo mladi animatorji, veliko petja in dobra hrana.

Ob večerih smo prebirali pisma apostola Pavla Galačanom, ki so nas spodbujala

k svobodi, imeli pa smo tudi lepe filmske ter plesne večere, češčenje pred najsvetejšim in večerna druženja pri Štrku.

Lepo se zahvaljujemo Marku Štajnerju za topel sprejem v prijazno hišo Marianuma in don Petru Pučniku za maše z bogatimi nagovori.

Bogu hvala za Veržej!

Dogajanje v Veržeju lahko spremljate tudi preko naše Facebook strani.

Fotografije s prvega tedna

Kliknite na fotografijo, da se vam odpre galerija.

 

Fotografije z drugega tedna

Foto: Aleš Čerin, Rok Černelič, Benjamin Siter

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja