Doma izdelane božične voščilnice prinašajo veliko veselje

,

Vsaka družina je nekaj posebnega in vsaka ima tudi čisto svoje tradicije. V naši družini na primer zelo radi pišemo kartice s počitnic, voščilnice za rojstne dneve ali pa za lepo presenečenje pošiljamo risbice in pisemca. Taki smo, radi pišemo in radi razveseljujemo naše sorodnike in prijatelje. Najrajši pa izdelujemo voščilnice za božič.

To tradicijo sva z možem začela po poroki, sedaj pa že vse tri hčerke navdušeno pomagajo z idejami, izdelovanjem in pisanjem. Ob tem se imamo lepo, vendar pa tak ustvarjalni projekt zahteva dobro organizacijo. Zato, da med ustvarjanjem ne izgubimo živcev, z vami delimo nekaj naših izkušenj, nasvetov in idej.

Najprej je pomembna dobra priprava.

  • V posebnem dokumentu imamo napisane naslove vseh naših sorodnikov in prijateljev. Nekaj naslovov napišemo na roke, večino pa natisnemo kar na nalepke.
  • Spomniti se moramo, da prijateljem iz tujine božične voščilnice pošljemo že na začetku decembra, da pravočasno prispejo do njih (in ne šele konec januarja).
  • Pravočasno se skupaj odločimo, kakšne voščilnice bomo izdelovali. Običajno izberemo dva ali tri motive ter vse v isti tehniki.
  • Pravočasno kupimo – v teh časih kar naročimo preko spleta  – ves material. Za osnovno voščilnico se nam zdijo primerni trši A4 listi (iz enega dobimo dve voščilnici). Lepilo mekol je dovolj močno. Občasno je koristna tudi lepilna pištola.
  • Nakupimo tudi dovolj kuvert in znamk. Obvezno B znamke, saj so domače voščilnice težje, pa tudi naslov s pisavo prvošolke ni čisto po poštnih pravilih za A znamko.

Pa še psihična priprava.

  • Ne bo šlo vse po načrtih.
  • Trajalo bo dlje časa, kot sva načrtovala.
  • Med ustvarjanjem bo lepo. Pa tudi naporno, otroci si bodo nagajali, lepilo in barva bosta vsepovsod (če bo vse po sreči samo po laseh in ne tudi na stenah).
  • Končni izdelki ne bodo izgledali kot tisti iz Pinteresta ali Instagrama. Bodo pa prisrčni, otroški in domači.
  • Voščilnic bomo izdelali manj od načrtovanih, zato ni nič narobe, če jih nekaj tudi kupimo.

 

Nama je všeč, da voščilnice izdelujemo skupaj kot družina. Pri tem si nekatera dela tudi razdelimo. Ati npr. reže liste, hčerke rišejo in barvajo ter lepijo, jaz pa usmerjam ustvarjanje in sestavim naše božično voščilo.

Da pri ustvarjanju lahko sodelujemo vsi, se nama zdi pomembno, da izbereva tako tehniko in motiv, da bodo hčerke voščilnico lahko same izdelale. Tukaj je nekaj idej, ki so se dobro obnesle v naši družini:

 

Voščilnice s prstnimi barvami

Na risalne liste otroci s prstnimi barvami rišejo pike in črte. Ko se posuši, na drugo (belo) stran lista obrišemo različne šablone (npr. bunkico, zvezdo, smrekico). Oblike izrežemo in prilepimo na voščilnico.

Odtis malih nogic ali rokic

Na spletu je polno idej, kako iz odtisov malih otroških rokic ali nogic nastanejo prisrčni božični motivi. Otroško rokico ali nogico pobarvaš s prstnimi barvami ali temperami ter jo odtisneš na voščilnico. Ko se posuši, jo lahko še dodatno okrasiš.

Voščilnice s pomočjo šablon

Iz kartona izdelamo šablone z božičnimi motivi (npr. bunkica, zvezda repatica, smerkica, angelček). Šablone obrišemo na barvne papirje, jih izstrižemo, otroci pa jih okrasijo z barvicami, voščenkami ali prstnimi barvami. Nato jih nalepimo na voščilnice in obrobimo z zlatim ali srebrnim flomastrom.

 

Voščilnice z voščenkami in vodenkami

Bele A4 liste narežemo na štiri dele. Na vsak del otroci narišejo božične ali

zimske motive s svetlimi voščenkami. Nato pa vsako sliko prebarvajo s temnimi vodenkami. Ko se posuši, sliko lahko obrežemo z vijugastimi škarjami in jo nalepimo na voščilnico.

Snežaki

Iz kartona pripravimo šablone za snežaka, korenček, klobuk in šal. Iz tankega filca izrežemo bele

snežake, oranžne korenčke ter pisane klobuke in šale. Snežaka iz posameznih delov nalepimo na voščilnico. Oči lahko naredimo iz filca ali pa iz kupljenih plastičnih oči. Na trup mu nalepimo prave gumbe.

Darila na voščilnicah

Iz kartona izrežemo kvadratke ali pravokotnike. Oblečemo jih v ostanke različnih ovijalnih papirjev. Na vsako darilce naredimo tudi pentljo. Darilca z lepilno pištolo nalepimo na voščilnico.

Voščilnice z »washi« lepilnimi trakovi

Iz kartona izrežemo različne božične ali zimske motive (npr. smrekica). Oblepimo jih z enim ali s kombinacij

o različnih »washi« lepilnih trakov. Izdelek z lepilno pištolo nalepimo na voščilnico.

Voščilnice z malim Jezusom

Iz različnega blaga izrežemo odejice trikotne oblike. Iz kartona izrežemo pravokotnike, ki jih na eni strani (kjer bo glava) okroglo obrežemo. Karton obvijemo z blagom in ga povežemo z volno. Na glavo narišemo Jezusov obraz. Na voščilnice nalepimopravokotnik iz raševine (ali rjavega blaga) in nanj malega Jezusa. Lepimo z lepilno pištolo.

 

Ko izdelamo vse voščilnice in jih oddamo na pošto, nam je lepo. Mislimo na vse naše drage sorodnike in prijatelje, ki jim naše voščilnice nosijo božična voščila, novoletne želje ter pozdrave in poljube. Upamo, da se bodo razveselili voščilnice, ki smo jo izdelali posebej zanje. Upamo, da jim bo voščilnica sporočila tudi, da mislimo nanje in jih imamo radi. Običajno čez nekaj dni sledijo klici starejših sorodnikov. Veseli so naše pozornosti. Hčerke okoli božiča veselo pričakujejo poštarja. Tudi mi namreč dobivamo veliko voščilnic. Vsake smo zelo veseli. Prav vsako obesimo na posebno vrvico v dnevni sobi, tam pri jaslicah in božičnem drevescu.

Ko razmišljam o tem, kaj naša pisma sporočajo in pomenijo drugim, se spomnim na odlomek iz pisma apostola Pavla Korinčanom (2 Kor 3, 2-3), ki pravi:

»Naše pismo ste vi; pismo, ki je zapisano v naših srcih in ga poznajo in berejo vsi ljudje. Očitno ste Kristusovo pismo, za katero skrbimo mi in ki ni pisano s črnilom, temveč z Duhom živega Boga, pa ne na kamnite table, ampak na table mesenih src.«

Ta odlomek se mi sicer zdi zahteven, a me nagovarja, da lahko preko našega ustvarjanja božičnih voščilnic drugim prinašamo Božjo ljubezen.


Katja Nastran

foto: Katja Nastran

 

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja