Raziskava terapevta: “Več zadovoljstva v zakonu imajo tisti, ki obiskujejo zakonsko skupino.”

,

Študenti smo opravljali različne prakse, ki nam bodo koristile v novem poklicu.

Organiziral sem si prakso v psihiatrični bolnici v Begunjah na Gorenjskem. Imel sem razgovore s pacientkami in nato delal klinične ocene za psihiatrinjo, bil sem prisoten pri njenih razgovorih s pacientkami, pri skupinski vizitah … Pozitivno sem bil presenečen nad iskreno skrbjo celotnega zdravstvenega osebja za pacientke. Skrbno kombinirajo medikamentno in psihoterapevtsko zdravljenje.

Ogromna večina težav (če ne celo kar vse), ki jih navajajo pacientke, izvirajo iz neurejenih odnosov, ki se gradijo in nalagajo več let. Pravzaprav mi je bilo kar grozljivo gledati, kako se ne-delo na sebi, ne-skrb za odnose z najbližjimi lahko konča.

Manjši del ljudi išče pomoč v psihiatričnih bolnišnicah. Precej več jih išče pomiritev s tabletami, ki kratkoročno seveda pomagajo, vzroka težav, ki jih imamo vsi pa ne odpravljajo.

Ljudje leta in leta garamo za materialne dobrine (ne samo za preživetje), skrbimo za otroke in še za sto drugih stvari, cena, ki jo plačujemo pa je velika. Ko se zavemo, kam norimo in hitimo je 10, 15 ali 20 let mimo.

Pozabimo nase in na svoj zakon

Veselje do bivanja se utopi v dnevnih opravilih in zakonca se odtujita. Pogovor zamre, odnos se ohladi, priplazi se dolgočasje – in da čustveno sploh preživimo, imamo danes na razpolago ogromno pripomočkov za »odklop« od sebe in zakonca oz. partnerja: glavna hišna bogova sta televizija in računalniki, pretirano delo ali/in pretirano ukvarjanje z otroci, hobiji, premožni pa si lahko še privoščijo mnogo potovanj. Kaj nas odtujuje od sebe in od sočloveka, ve vsak človek najbolj zase!

Možnost za graditev srečnega zakonskega odnosa je tudi obiskovanje zakonske skupine

Teh je v Sloveniji že več kot 400. So odlična priložnost, da se člani lahko poglobimo vase in v najin odnos. In ko damo zraven še duhovno plat našega bivanja, potem drugače ne more biti kot da je to osebna rast in zakonska zmaga – saj se v zakonskih skupinah pogovarjamo o zakonu, družini, Cerkvi in duhovnosti.

Vsi si želimo biti srečni. Zato ni slučajno, da se je v moji raziskavi o zakonskih skupinah v Sloveniji pokazalo višje zadovoljstvo v zakonu in več soglasja med zakoncema, ki obiskujeta zakonsko skupino od tistih, ki jih ne obiskujejo.

Pri svojem poklicnem delu s posamezniki, pari in družinami opažam, kako blagodejno vpliva na našo srečo in našo notranjo umiritev, redno in stalno delo na sebi. Odrasli ljudje, naj bomo poročeni ali ne, to dolgujemo sebi in tudi svojim otrokom. Otroci nam bodo vedno hvaležni, da sta si starša vzela čas zase, da sta se pogovarjala, se imela rada in tako poskrbela za prijetno družinsko vzdušje. Vse to bomo lažje dosegali tudi z rednim obiskovanjem zakonske skupine.

Janez Logar

Zakonski in družinski terapevt

Frančiškanski družinski inštitut


PRIDRUŽITA SE zakonski skupini Družina in Življenje v vašem kraju!

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja