Bodimo promotorji dobrega

,

Pomislil sem, kako prav ima gospod Warren, kako hitro se človek izčrpa, ko se trudi, da bi z vsemi močmi in argumenti nasprotoval slabemu, skušal prepričati tiste, ki se z njim ne strinjajo in mu mečejo razna polena in kosti za glodanje pod noge, da nimajo prav … Pa to ni le utrujajoče, je tudi nesmiselno. V najslavnejši knjigi vseh časov, ki je prevedena v največ svetovnih jezikov in dialektov in je navdihnila največ arhitektov, kiparjev, slikarjev, komponistov …, beremo: »Varujte se lažnih prerokov, ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. Po njihovih sadovih jih boste spoznali«.

Pred nami je referendum o Družinskem zakoniku, katerega se bomo vsi, ki imamo radi svojo domovino, naše družine in naše otroke, udeležili. Vprašali nas bodo, ali smo ZA ali smo PROTI sprejetju zakona, ki izenačuje istospolno skupnost z zakonsko skupnostjo. Z vso odgovornostjo povem, da bom sam obkrožil PROTI, saj me lažni preroki, ki prihajajo k nam v ovčjih oblačilih, ne morejo prepričati. Njihovi »sadovi« (imamo najmanj sklenjenih porok v EU, v samem vrhu smo po ločitvah, abortus je uzakonjen, korupcija v razmahu, medijska blokada …) so zame dovolj očiten dokaz, da me ne morejo prepričati, da imajo prav. Pa dovolj besed »proti«, da ne bi bilo kakšne pomote! Svojih moči ne nameravam trošiti PROTI SLABEMU! Želim jih uporabljati ZA DOBRO! Zato naj z veseljem povem, da sem ZA:

 • ZA skupnost očeta in matere in otrok!
 • ZA spoštovanje med možem in ženo!
 • ZA njuno rodovitno, zvesto in iskreno ljubezen!
 • ZA zvestobo dani obljubi, ki sta si jo izrekla na poročni dan!
 • ZA moževo in ženino pripravljenost, da drug drugega sprejemata in sta drug drugemu naklonjena, drug do drugega prijazna in tenkočutna!
 • ZA pravico otroka do ljubezni in naklonjenosti staršev!
 • ZA zdravo okolje miru in ustvarjalne vneme, v katerem se otroci morejo razviti v odgovorne in ustvarjalne državljane!
 • ZA spoštovanje starejših – dedkov in babic, neporočenih, ovdovelih in bolnih!
 • ZA dobro in zdravo družino!
 • ZA družbo, ki bo hotela, znala in zmogla ustvarjati zdrave in dobre pogoje za normalno družinsko življenje!
 • ZA delovna mesta, ki bodo družinam omogočila normalno preživetje!
 • ZA dobre bivanjske pogoje za mlade družine!
 • ZA podporo programom, ki spodbujajo rast edinosti med možem in ženo!

Sem torej ZA! Vendar vse, kar sem zgoraj zapisal, ne pride samo po sebi – ni samo po sebi umevno! Dober odnos med možem in ženo ni sam po sebi umeven. Njuna sreča je sad njunega dela na sebi, sad truda, napora in odrekanja. Če damo roko na srce, priznamo, da se nič dobrega in lepega ne rodi brez truda in napora – brez bolečine. Pomislimo na rojstvo otroka. In ko smo ravno pri otroku, dobro počutje otroka v družini prav tako ni samo po sebi umevno. Otrok je sad ljubezni med očetom in mamico, njegovo dobro počutje pa se prav tako hrani iz iste ljubezni. Zato ljubezen ni le čustvo, pač pa je odločitev dveh, ki si želita pripadati: »Odločim se zate – želim ti v polnosti pripadati! Odločim se, da želim s teboj deliti dobro in hudo – s teboj premagovati vse življenjske ovire! Odločim se, da ti želim stati ob strani, tudi in predvsem tedaj, ko boš potrta in zaskrbljena, ko boš nerazpoložena in se ti bo zdelo, da se ti ves svet ruši pod nogami. Odločim se, da ti želim v vsakem trenutku prisluhniti in biti do tebe tenkočuten in pozoren! Odločim se in želim, da ti čutiš, da mi v življenju največ pomeniš! Odločim se, da grem s teboj do konca sveta in do zadnjega diha! Odločim se, da želim biti tvoj, da te iz mojega srca ne bo nikoli nobena oseba ali stvar izpodrinila! Odločim se, da te ne bom nikoli zapustil!«

Prepričan sem, da otrok v takem okolju »dobro uspeva«. Počuti se varnega. Ve, da ga varuje ljubezen med očetom in mamo. Ve, da ima v njunem naročju prostor, kamor se vedno lahko zateče, kjer bo vedno sprejet in ljubljen. Vendar kot že rečeno, je za tak odnos treba delati. Ne pride sam od sebe!

Žal smo Slovenci res v samem vrhu po razvezah. Odnos, ki lahko prinese največje zadovoljstvo in najglobljo povezanost med dvema osebama, očitno jemljemo preveč na lahko. Največkrat se ne zavedamo, da je zanj potrebna nenehna skrb obeh. Če dobro pomislim, nas k delu za dober odnos skoraj nič ne spodbuja. Vse več je v naši sredi primerov, ko odnos razpade zaradi nepoznavanja in posledično nespoštovanja zakonitosti dobrega odnosa. Kdor teh zakonitosti ne pozna, jih ne upošteva in se odloči po svoje, mora sprejeti posledice svojih odločitev. Če na primer v dizelski motor natočimo bencin, kmalu začutimo negativne posledice svoje odločitve. Tako je tudi v zakonu in družini.

Kaj torej pomeni poznati zakonitosti dobrega odnosa? Vzemimo na primer odnos med možem in ženo. Ko le-ta presahne (presuši), še ni vsega konec. Pari gredo dandanes prehitro narazen. Najpogosteje jih je sram, da bi iskali pomoč. Iz izkušenj pa vemo, da v takih primerih pari za nov zagon največkrat potrebujejo pomoč od zunaj.

Gotovo se mnogi še spominjamo starih ‘pump’ za črpanje vode. Ko je bila ‘pumpa’ »presušena«, ni bilo mogoče ‘napumpati’ vode. Najprej smo morali v odprtino na vrhu (od zunaj) vliti pol litra ali največ en liter vode. Potem smo z lahkoto načrpali vedro sveže vode in napojili živino ali zalili vrt.

Podobno je s »presušenim odnosom«. Za nov »zagon« potrebuje pomoč od zunaj. Potrebuje nekoga, ki ve, kaj je »presušen odnos«, nekoga, ki je šel skozi podobne preizkušnje (je sam doživel podobne rane), ki je to pot že prehodil, ki ve kako in na kakšen način ponuditi roko. Največkrat je ta pomoč lahko v obliki odprtega pogovora obeh zakoncev z dobrim prijateljem oziroma prijateljema – zakoncema, ki imata podobno izkustvo. In ko zakonca premagata začetno stisko in se začneta pogovarjati, jima je lahko v veliko pomoč udeležba na vikend seminarju za zakonce in vključitev v zakonsko skupino. Z gotovostjo trdim, da bosta zakonca, ki se bosta poslužila take pomoči (seminar za zakonce in zakonska skupina), v ljudeh, ki jih bosta v tem okolju srečala, našla odkritosrčne in dobre prijatelje, ki se bodo radi potrudili in jima pomagali na poti obnove njunega odnosa.

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja