Ali otroci danes vero še sprejemajo?

,

V družinski katehezi, ki ji lahko prisluhnite vsak prvi torek v mesecu na radiu Ognjišče, so se Dani in Vilma Siter ter duhovnik Rafko Klemenčič pogovarjali o posredovanju vere otrokom v današnjem svetu.

Oprli so se na sedmo poglavje papeževe apostolske spodbude Radost Ljubezni, kjer papež v začetku pravi:

Bistveni del vzgoje otrok mora biti tudi posredovanje vere. To pa otežuje sedanji slog življenja z razporeditvijo delovnega časa in zapletenostjo današnjega sveta, v katerem mnogi živijo v mrzličnem ritmu, v boju za preživetje. Kljub temu mora biti domača hiša še naprej kraj, kjer se učimo, kako spoznavati osnove in lepoto vere, kako moliti in služiti bližnjemu.

“Časa ne moremo ustaviti, lahko pa se v času zaustavimo.”

Dani Siter je prepričan, da je v današnjem hitenju in zaposlenosti, za družine nujno, da starši znajo “potegniti zavoro”, se ustaviti in pogledati, kaj je temeljno v življenju: kaj nas gradi, izpolnjuje, nam prinaša mir in je najpomembnejše?

Vsekakor se to zgodi ob kakšnem pomembnem mejniku v življenju (bolezen ali smrt v družini), ki nas v to, da damo nepomembne stvari na stran nekako prisili, vendar pa si lahko tudi izberemo današnji dan za ta mejnik.

Največ, kar lahko damo svojim otrokom, je dober in živ odnos med staršema, zato se zakonci lahko vprašamo: “Ali je najin odnos vreden, da se mu bolj posvetiva in se zanj trudiva?” Čas je namreč merilo naših vrednot.

Jezus nas vabi k služenju

Beseda služenje je v današnji družbi utišana ali napačno predstavljena kot nekaj negativnega, manjvrednega. “Služiti nekomu pomeni za nekoga živeti,” pravi Vilma Siter in dodaja, da je to “v nas vpeto z Božjo podobo ljubezni, ki pa je ne more biti, če ni usmerjena v nekoga drugega.”

Služenje je ljubezen, ki se izpolni in izrazi v dejanju. Samo v besedah ljubezen ne šteje. Vilma Siter pravi, da ob tem opaža, da je v družinah velika težava razpršene pozornosti, zato je pomembno da se vprašamo: “Čemu vse posvečam svojo pozornost? In kaj vse je v mojih mislih?”

Ponuditi nekaj boljšega

Razpršenost je posledica odklopljenosti. Če smo po eni strani vedno priklopljeni na sodobno tehnologijo, smo po drugi strani odklopljeni od odnosov in ob Boga, ugotavlja Rafko Klemenčič. Treba je biti v stiku z Očetovo ljubeznijo. Po krstu imam to možnost, da sem lahko sredi življenja v stiku s tistim, ki je izvir mojega življenja.

Čeprav je vera dar, ki ga prejmemo s svetim krstom, smo starši dolžni otroku pomagati, da razvije svojo vero. Kako?

Prisluhnite celotnemu posnetku kateheze:

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja