5 idej za družinsko praznovanje Marijinega vnebovzetja

Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren (velika maša) je eden največjih praznikov in ga 15. avgusta obhajamo tako katoliški kot tudi pravoslavni kristjani. Leta 1950 je papež Pij XII. razlasil versko resnico: „Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila svoje zemeljsko življenje, je bila z dušo in telesom vzeta v nebeško slavo.“

Vera v Marijino vnebovzetje pa je bila zelo razširjena še iz časov in izročila zgodnje Cerkve. Marija je bila in je tista, ki je poleg Jezusa najbližja Bogu. Njeno vnebovzetje pa nam kaže, kaj se bo zgodilo z nami ob koncu časov.

Razlaga za otroke

http://www.koreninevere.si/wp-content/uploads/2018/08/Marija-199x300.jpgDanes praznujemo Marijino vnebovzetje. Ko je Marija zaspala na Zemlji, so jo angeli ponesli v nebesa (Za starejše otroke še: … z dušo in telesom. Izročilo zgodnje Cerkve pravi, da je Marija umrla v Jeruzalemu, kjer je bila tudi pokopana. Ko so apostoli odprli grob, da bi se od nje poslovili, nje niso našli v njem.)

Zakaj je bila Marija vzeta v nebo? Marijo je imel Bog zelo rad in tudi ona mu je sledila z vsem srcem. Zato je lahko odlično izpolnila nalogo, ki ji jo je zaupal Bog. Še veste katero? Da je postala Jezusova mamica. (Za starejše otroke še: Mariji je Bog večkrat podrl vse načrte, ki jih je imela zase in za svojo družino, a mu je zaupala in izpolnila vse, kar je od nje pričakoval.)

Za življenje, ki je bilo Bogu po volji, je dobila čudovito nagrado: v nebesih jo je pričakal njen Sin, Kralj nebes. Na glavo ji je posadil čudovito krono in jo postavil za kraljico. Tako smeta biti drug ob drugem za vedno. Bog pa z Marijinim vnebovzetjem tudi nam kaže nagrado: življenje v nebesih. Dobili pa jo bomo tako, da bomo imeli radi Boga in se trudili živeti tako, kot sta živela Jezus in Marija.

Ideje za doživeto praznovanje Marijinega praznika

  1. Obiščemo eno izmed svetišč, posvečenih Mariji, kjer se tudi udeležimo svete maše. (V nekaj svetiščih ali kapelah poteka maša na prostem: npr. Kurešček, Brezje, Kamniška Bistrica, Lipica …).
  2. Preberemo zgodbo o Mariji (npr. B. Kastelec: Zdrava, Marija!, Družina: 2013).
  3. Skupaj ustvarimo podobo Vnebovzete Matere Božje. Pripravimo vsaj A3 velik list, tempera barve ali barvni papir, bleščice, vato, alu folijo – kar imamo doma na razpolago. Lotimo se slikanja, pri čemer sodelujejo vsi družinski člani, vsak po svojih zmožnostih: prvi naslika glavo, drugi obraz, tretji telo, četrti krono … Lahko dodamo še zvezde in oblake iz vate. Ob izdelavi otrokom pripovedujmo vsebino današnjega praznika.
  4. Zmolimo desetko rožnega venca ki je tebe Devica, v nebesa vzel.
  5. Prepevamo Marijine pesmi, ki govorijo o vnebovzetju. Na primer:

O, Marija, o, Marija, o, Marija, o, Marija, kako si lepa ti – ploskamo. Zvezde se nad glavo ti bleščijo – z rokami v zrak „rišemo“ zvezde. Angeli te s pesmijo slavijo– z rokami naredimo krila in z njimi mahamo, na koncu pa jih vzdignemo v zrak). O, Marija, o, Marija, kako si lepa ti – ploskamo.

O Devica, zvezd kraljica. O Marija najlepši cvet. Te lepote, te čistote kot je tvoja nima svet. Te lepote, te čistote kot je tvoja nima svet.

O, Marija moje želje, kadar spomnim se na te. Sladka radost in veselje pride v tožno mi srce. Ti deliš veselje, mir, blage milosti si vir. Ko na Zemlji si zaspala srečno, sladko in mirno. Si v nebesa se podala, da ne vidi te oko. A pri tebi so želje, k tebi zdiha še srce.

Avtor: Manica Marolt

Foto: Unsplash, Manica Marolt

Vir: koreninevere.si

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja