Zakaj je spolni odnos zame tako pomemben?

,

Tako kot verjetno vsi možje, ali pa vsaj velika večina, se soočam s težavami spolne sle in potrebe po spolnosti, katere žena, pa če prav se še tako trudi, ne more razumeti. Tako kot jaz ne morem razumeti, da ona tega ne potrebuje. Vsaj ne v taki meri kot jaz. 

Pri iskanju odgovorov na različna vprašanja, ki se mi porajajo v zvezi s tem, sem naletel na zanimiv zapis strokovnega svetovalca in spolnega terapevta z več kot deset tisoč urami kliničnih izkušenj. Zapis, ki se naslanja na Sveto pismo, mi je podal smiseln odgovor, mogoče bi lahko rekel, da tudi vsaj malce razumevanja žene.

Kakšno olajšanje!

V Svetem pismu piše, da me je takšnega ustvaril Bog (1 Mz 1,26-27). Že večkrat sem to slišal, a nikoli se me ni dotaknilo preveč, ker nisem razumel. Nikoli ne bi pomislil, da me je prav On ustvaril s takšno spolno slo in to po Svoji podobi.

Moj prvi pomislek je bil: … Bog že ni »potreben«.

A prav zares sem ustvarjen po Božji podobi, o čemer tudi govori Sveto pismo, in to vključno s to neusahljivo željo po intimnosti in spolnosti z ženo. Kakšno olajšanje! Bog je »kriv« za to, da sem tak, in ne neka moja »pokvarjenost«.

Tudi Bog ljubi strastno

Moje moško strastno in nepopustljivo prizadevanje za intimnost s svojo ženo, odseva Božje strastno prizadevanje za srca ljudi. Ko smo povsem nezainteresirani zanj, nas ljubi in nas zasleduje, privablja naša srca, da bi lahko bili v intimnem odnosu z njim.

Omenjeni avtor izpostavi tudi zanimivo metaforo za intimnost, ki jo Bog želi imeti z nami, prikazano skozi spolni odnos. V vseh drugih religijah je Bog nekje zunaj in poskušamo ljudje priti do boga. V krščanstvu pa je sporočilo evangelija, da je Bog prišel po nas in ko ga sprejmemo, se dobesedno vseli v naše telo, živi v nas, podobno kot se mož »vseli« v telo svoje žene skozi spolni odnos, ko ga ona sprejme.


Vedno je “za akcijo”

V Svetem pismu Bog uporablja zakonsko razmerje moža in žene, da ponazori, kakšen odnos želi imeti z nami. On je naš mož in mi njegova nevesta (Efežanom 5,21-33). V tem odnosu je Bog vedno zainteresiran za tesno povezavo z nami. Tako kot za večino moških ni dneva v tednu ali ure dneva ali katerega koli (primernega) kraja, ko si ne bi želeli intimnosti z ženo, tudi za Boga nikoli ni dneva v tednu ali ure dneva ali katerega koli kraja, kjer se ne bi bil pripravljen intimno povezati z nami, če si le vzamemo čas za to.

Tako kot od moža, tudi od njega ne boste nikoli prejeli sporočila »Preutrujen sem, mogoče pozneje, ni pravi trenutek, ni primeren kraj …« Tako kot sem jaz do žene, je tudi On do mene vedno za »akcijo« …

Sedaj nekoliko bolj razumem … oba

Kot mož tako lahko slutim, kako je Bogu, z njegovim strastnim in nepopustljivim prizadevanjem po intimnosti z menoj, jaz sem pa velikokrat preutrujen, preobremenjen, imam tudi »tiste dni«, ko tako ali tako ne more biti nič, nisem na primernem kraju ali pa odgovorim, samo da odgovorim, ker je že tečen … A sedaj lahko vsaj nekoliko razumem tudi svojo ženo, ko je preutrujena, ko »odgovori«, samo da odgovori, ali si ne vzame časa za to … Saj sem žal pogosto tudi sam tak do Boga.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja