Zabaven video o osnovnih veščinah zakonske komunikacije

,

Moški in ženske smo različni, kar se odraža tudi v načinu komuciranja. Pogosto je prav način komuniciranja in ne sporočilo vzrok za napetosti in prepire v zakonu.

»Ne gre za žebelj« je kratek film Jasona Headleyja, ki na komičen način prikaže težave v komukaciji med žensko in moškim. On bi rad takoj rešil težavo. Ona bi rada bila slišana. On mora razumeti, da ona potrebuje tolažbo, ona pa mora spoznati absurdnost tega, da se ne znebi težave. (Vključite podnapise – gumb “CC”)

Različna, a ne nasprotna

V komentarju na film ameriška psihologinja dr. Joanne Stephenson, pravi, da je vzrok prepirov med zakonci to, da moški in ženska gledata na stvari vsak s svoje perspektive in spregledata, kako to isto stvar vidi drugi.

Bog nas je ustvaril različne z razlogom. »Moški in ženska nista nasprotna pola,« je prepričana dr. Stephenson, ampak kot piše v Sv. pismu: dva bosta postala eno (prim. Efežanom 5,31). Iz psihološkega vidika to pomeni, da se dopolnjujeta.

“Reševalec problemov” in “negovalka”

Moška perspektiva je reševanje problemov. Moški je tisti, ki po svoji naravi gre in »ujame divjačino« za družino ter tako odpravi problem lakote. Ženska je negovalka. To ni nasprotni pol od reševanja problemov, ampak sta drug drugemu dopolnitev.

To seveda ne pomeni, da moški ne more negovati otroka in da ženska ne more priskrbeti hrane. Gre za zorni kot, s katerega gledamo na stvari. Moški so orientirani na dejstva, ženske pa na čustva.

Razumeti in izpolnjevati potrebe drug drugega

Kako lahko torej premagamo te razlike? Seveda, ne gre toliko za premagovanje, kot gre za spoštovanje in cenjenje teh lastnosti drug pri drugem. Dr. Stephenson pravi, da je najboljša pot dopolnjevanja ta, da razumemo potrebe drug drugega:

»Kako lahko drugi osebi dam to, kar potrebuje?«

Kot pravi dr. Stephenson: »Moški v filmu dojame, da ženska potrebuje potrditev in sprejemanje njenih občutij. Ona pa mora videti, da dejansko lahko rešimo ta problem tako, da odstranimo žebelj z glave.« Ženske lahko rešujemo težave, ko se počutimo dovolj slišane.

Opozorilni znaki neuspešne komunikacije v zakonu

Najbolj očiten znak neuspešne komunikacije po mnenju dr. Stephenson je ženin ponavljajoči se stavek: »Sploh me ne poslušaš, vedno ti moram govoriti isto.« Mož seveda posluša, vendar ne ve, kako naj se odzove, da bo poskrbel za njene potrebe. Pogosto sam pri sebi tudi ne razume, kako da žena ne odstrani težave, ki je njemu popolnoma jasna. Tako stojita vsak na svojem bregu.

Drug simptom neuspešne komunikacije v zakonu je pričkanje. Pogosto zaradi vedno istih stvari. Hujši simptom je že draženje drug drugega in nagajanje, kar pa lahko vodi v večje prepire, je prepričana dr. Stephenson.

Dve orodji za boljšo komunikacijo

Dr. Stephenson meni, da je pri pogovoru dobro upoštevati refleksivno razmišljanje. To pomeni, da zakonec posluša sozakonca, nato pa mu pove, kako ga je slišal s stavkom: »Mislim, da hočeš reči …«. V filmu bi ji na primer mož lahko rekel: »Mislim, da hočeš reči, da je to, kar občutiš, zate bolj pomembno od samega žeblja v glavi.« Žena bi videla, da jo razume, in potem bi se lahko pogovorila naprej.

Drug pomemben dejavnik uspešne komukacije pa je, da ne krivimo drug drugega. »Nikoli ne poslušaš,« je stavek, ki krivdo zvrača na drugega. Namesto tega se poslužujmo opisovanja svojih občutkov, na primer: »Počutim se nespoštovano, ko mislim, da me ne poslušaš.« Pogosto zakonci ugotovimo, da nismo želeli vzbujati negativnih občutkov drug pri drugemu in smo to storili nenamerno. In ko bomo ubesedili svoje občutke ter jih preverili pri svojemu sozakoncu, se lahko posvetimo reševanju dejanskih težav.

O komunikaciji se veliko pogovarjamo tudi v zakonskih skupinah Družine in Življenja. Vabimo vaju, da se nam pridružita. Jeseni začnemo z novimi skupinami.

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja