Tudi zakonci smo del sinode: Povabljeni, da prispevate svoj pogled

,

Verjetno ste že slišali, da v Cerkvi poteka sinoda z naslovom Hodimo skupaj.

Kaj sploh je sinoda?

Sinoda je zborovanje škofov, izbranih duhovnikov in laikov, na katerem se posvetujejo o zadevah cerkve ali škofije. Izvor besede izhaja iz grščine: synodos je sestavljenka iz syn (skupaj) in hodos (hoditi, potovati). Pomeni torej hoditi skupaj.

Sinoda o sinodalnosti 2021-2023

Tokratna sinoda, ki jo je sklical papež Frančišek in se je začela oktobra 2021, se imenuje Sinoda o sinodalnosti. Potekala bo tri leta (2021–2023), in sicer v treh stopnjah: na ravni posameznih škofij, na kontinentalni ravni in nazadnje na ravni celotne Cerkve. Potekala bo na različnih koncih sveta, sklenilo pa se jo bo v Rimu.

Pomembna novost je ta, da se želi z začetkom sinodalne poti v posamezni škofiji posebej prisluhniti tamkajšnjim vernikom, da sinoda torej ne bo le zborovanje škofov, ampak pot celotne Cerkve. Zato smo k sodelovanju povabljeni vsi, tudi zakonci, združeni v Družini in Življenju.

Kaj je namen sinode o sinodalnosti?

  • odpreti pogovor med škofi, duhovniki, laiki (v raznih gibanjih in skupnostih …)
  • se učiti, kako poslušati in na novo slišati drug drugega
  • razbirati, kam nas v tem času in prostoru vodi Sveti Duh

Sinodalna lekcija

Nekatere zakonske skupine so sinodi že posvetile katero od srečanj in se pogovarjale o vprašanjih, ki jih papež zastavlja vsem, ki smo del Cerkve. Za vse, ki k sodelovanju še niste bili povabljeni, pa smo v Družini in Življenju pripravili posebno, sinodalno lekcijo, s katero vabimo zakonske skupine, naj se tudi same vključijo v sinodalni proces.

Zanima nas vaše mnenje

Prav vsi zakonci pa ste povabljeni, da se v vprašanja, ki jih postavlja sinoda, vključite z medsebojnim pogovorom in posredovanjem vaših pogledov in predlogov preko posebnega vprašalnika, ki smo ga pripravili v Družini in Življenju: vprašalnik: bit.ly/3vnBFe1 (k izpolnitvi vprašalnika ste povabljeni vsi zakonci, ne glede na to, ali boste lekcijo predelali na zakonski skupini ali ne). Odgovori bodo dragoceni tudi v procesu strateškega načrtovanja, ki trenutno poteka v Družini in Življenju.

Hvala sem, ki se boste čutili nagovorjene in se boste odzvali!


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja