Težki časi. Iščejo se trdni možje!

,

Kdo izmed nas ni v otroštvu vsaj kdaj slišal »zelo vzgojnih« besed: »Fantje pa ne jokajo!«  Možje, ki so šli v vojno, so pač morali biti trdi in neobčutljivi, če so hoteli preživeti.

Danes pa so taki arhetipi moškosti »iz mode«

Slovenščina pozna dva zelo podobna pridevnika, trden in trd, in ju zelo radi zamenjujemo, čeprav sta pomensko zelo različna. Najprej trd v pomenu »se težko spreminja«, »se težko oblikuje«. Negativno zveni, če za nekega otroka rečemo, da je trd, če pa nekega politika označimo kot trdega pogajalca, pa lahko učinkuje povsem pozitivno. Pomeni sicer, da težko odstopa od svojih stališč in sklepa kompromise, toda zato večkrat doseže svoje.

Taki možje so bili tudi naši dedi in pradedi, ki so znali ohraniti naše podeželje, naše hribovske domačije ter slovenski živelj in jezik.  Mislim, da nas je večina današnjih mož (vsaj v našem krščanskem kulturnem prostoru) vzgojena in spodbujena k izražanju čustev, prijazni tenkočutnosti do žene in veliki prilagodljivosti (beri ustrežljivosti). Čisto nekaj drugega, kakor je bilo včasih. Nekaj novega, zato še nimamo pravih vzorov! Poznam marsikateri primer, ko je mož povsem razvadil svojo ženo. Je kakor pri vzgoji otrok: brez trdnosti lahko vse usluge vodijo samo v razvajenost. In to žene čutijo. Čeprav jim dobro dene tak odnos in si želijo samo še več uslug, pa globoko v duši čutijo, da taki možje niso tisti pravi.

Moški po Božji podobi

In kdo je trden moški? Tisti, ki mu je Gospod močna skala, obramba in zavetje, kot beremo v psalmih. Tisti, ki si kot Salomon želi prave modrosti in si potem zna urediti življenje tako, da samo po sebi teče in se ne zapleta.

In ko pride vihar, lahko mirno spi na premcu čolna, ki se potaplja (Matej 8,24).

To je tisti, ki se zna zjokati (Luka 19,24), hkrati pa govori kot tisti, ki ima oblast (Matej 7,29).

In nenazadnje, je tisti, ki se zna izročiti Gospodovi volji tudi takrat, ko je videti, da ga je Bog zapustil (Matej 27,46).

Seveda   govorim   o  Jezusu   Kristusu.  Rekli   boste:   »Nedosegljiv ideal!« Morda, toda ali potem res verujemo, da po vsakem prejetem obhajilu postajamo del Njega, del njegovega telesa?  Molitev, askeza in moška družba Niti približka te trdnosti se ne da pridobiti čez noč, zanjo je treba garati.

Moško dozorevanje sloni na treh pomembnih stebrih: molitev, askeza in moška družba

Molitev je čas, ko se prepuščamo oblikovanju Božje bližine: preko Božje besede in razlikovanja delovanja Duha v nas samih. Priznam, tudi sam sem velikokrat ponavljal besede »Gospod je moja moč«, pa je vse skupaj zvenelo bolj kot avtogeni trening, ko sem samega sebe poskušal prepričati, da res verujem. Toda to na dolgi rok zanesljivo deluje!

Askeza? Veliko moških jo danes zamenjuje s športnimi treningi. In res je v osnovi to popolnoma isto: prignati moško telo na mejo fizičnih sposobnosti. Takrat se telo začne obnašati popolnoma drugače. Askeza se od športnih treningov loči samo v eni stvari: ne oblikuje samo moškega telesa, ampak celega moškega kot takega.

In moška bratovščina? Že v pradavnini so možje hodili skupaj na lov (ali pa na ribolov, če si v spomin prikličemo Jezusove učence), saj so potrebovali pomoč drug drugega. In verjemite mi, da se na teh poteh gotovo niso pogovarjali samo o bizonih in ribah, ampak tudi o drugih pomembnih življenjskih temah.

 


Članek je bil prvotno objavljen v reviji Družina in Življenje, december 2020

Foto: Freepik

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja