Spolnost? Je na urniku!

, ,

Spominjam se, kako sva v času najine skupne hoje še z negotovostjo pristopala do bolj intimnih tem. Strinjala sva se, da je za naju sprejemljivo le spolno življenje po naravnih metodah, a sem svojo bodočo ženo vseeno presenetil z željo, da želim poznati njen ciklus.

Videl sem, da je vesela in hvaležna, ker sem pokazal željo, da bi jo bolje razumel in spoznal tudi s tega vidika. In bil sem vesel, da je bila za stvar. Tako mi je začela vsak dan sporočati telesno temperaturo in druge znake plodnosti, jaz pa sem te podatke vnašal v svojo tabelo – zraven pa diskretno še podatke o njenem počutju, dojemanju sveta, naju itd.

Svojo ženo razumem (kolikor se to sploh da)

Z budnim spremljanjem njenega cikla lažje razumem njo, njeno počutje in nihanja v razpoloženju. V času pred menstruacijo vem, da ima ženina nerazpoloženost (ali po domače sitnoba) omejen rok trajanja in bo minila. To vedenje mi mnogokrat pomaga, da v tistih dneh ne zaostrujem situacij in se v sporih odpovem moči argumenta. Istočasno pa se žena lažje sprosti, ker ve, da ima ob sebi moža, ki jo sprejema v celoti in poskrbi zanjo. Zato tudi več daje v najin odnos in krog se sklene.

Ne čakaj na … spontanost

Življenje po naravnih metodah zahteva vključenost obeh. Ker so neplodni dnevi točno (po moško bi rekli skopo 🙂 ) odmerjeni, si je potrebno še bolj prizadevati, da zaradi pomanjkanja časa, raznih obveznosti in utrujenosti ne spolzijo mimo. In naj zveni še tako neromantično in nespontano, včasih si je treba tudi čas za ljubezensko spolno življenje enostavno dati v urnik. Po drugi strani pa prav to pričakovanje dogodka na urniku ustvarja dodaten »romantični« naboj.

Lepše in lažje nama je, če sva eno telo

Daljša obdobja odpovedi (npr. po porodu, v času dojenja, v primeru bolezni) so za odnos še posebej velika preizkušnja. Takrat se pokaže resnična vrednost in trdnost poročne obljube. Najina edinost v medsebojnem sprejemanju. Vzpodbujam može, da ne bežite od poznavanja in spremljanja ženskega ciklusa. Iz lastne izkušnje vam lahko povem, da ženam naša pozornost na tem področju veliko pomeni. Saj veste … mož in žena = eno telo (npr. 1Mojzes 2,24).


Vabimo vaju na seminar, kjer bomo odkrivali teologijo telesa Janeza Pavla II in pomen besed “biti eno telo”.

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja