“Šola ni užitek. Je smiselno delo.” AVDIO

Starši smo nedvomno prvi, ki svojim otrokom želimo najboljše. Vendar se tega pogosto lotevamo na napačen način. Od tega, kako jim omogočimo pripravo na novo šolsko leto, do tega, kakšne vrednote jim nekritično in nevede posredujemo.

Vabljeni k poslušanju pogovora:

“Šola ni užitek,” je direkten Aleš Čerin, s katerim se je v oddaji radia Ognjišče Za življenje pogovarjala Mateja Subotičanec. »Zato se ne strinjam z izrazom »otroku prijazna šola«. Zakaj? Ker je učenje trdo delo, zadovoljstvo pa prinašajo uspeh in rezultati. Otroku omogočimo veselje nad narejenim.«

Otrokom je treba pustiti samostojnost pri delu

Kaj naj naredijo starši in kaj otroci oz. kaj je naloga enih in drugih je izpit na katerem pogosto pogrnemo starši kot prvi vzgojitelji. Aleš Čerin to prevzemanje “šolskega bremena” in odgovornosti za šolanje na ramena staršev opisuje z izražanjem, ki je postalo za sodobne starše zelo običajno: “‘Plakat imamo za narediti, domačo nalogo imamo za narediti …’ Kdo zdaj? S to množino /starši/ prevzemajo odgovornost dela otroka in tako tudi on to jemlje, posledično pa se potuhne. Zato, kar otrok zmore, mora.«

Zakaj tako težko prenašamo vrednote na otroke?

“Saj jih ne težko. Zlahka jih! Samo neprave so,” pravi Čerin in dodaja, da so danes najbolj pomembne vrednote v svetu “imeti se fajn, biti lep in imeti dobrine. Vendar, ko bomo prišli pred Boga, nas on ne bo vprašal »kako dobro smo se imeli in kako lepi smo in kakšne kotalke smo imeli«.  Zato staršem svetuje, naj bomo vključeni v njihov svet in se pogovorimo z njimi o vrednotah, ki nam jih sporočajo različne vsebine na različnih ekranih.

Zakoncem velikokrat primanjkuje edinosti

Kot dobro osnovo za vse vzgojne težave je Aleš Čerin poudaril edinost med staršema in pri tem citiral iz Sv. pisma: “Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso.” (1 Mojzes 2,24) To “eno meso” kristjani pogosto dojemamo le na spolnem področju, vendar je to povabilo k edinosti moža in žene na vseh področjih, tudi na vzgojnem. Predlagal je, da se mož in žena dobivata kar na rednih tedenskih “sestankih”, kjer se med drugim pogovorita tudi o vzgojnih zagatah.

Vabljeni k poslušanju pogovora Priprava na šolo in razvajenost.

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja