“Najpopularnejša” moška skušnjava & januarski moški pohod (FOTO+PRIJAVA)

,

V teh zimskih mesecih hodimo po krajih, ki jih redko obiščemo. Želeli smo v dolino reke Dragonje, ki pa je v deževnem decembru preveč narasla.

Reko Dragonjo bi bilo treba večkrat prečkati, mostov pa tu ni. V zadnjem hipu smo zato spremenili pot, tako, da smo se izognili reki.

Še tole: Nismo mogli obdelati vseh moških skušnjav, kot smo nameravali – preveč jih je – pač pa samo eno: “najpopularnejšo”. Na poti v molitvi, v Božji besedi in v odkritih moških pogovorih med hojo.

Prijavilo se je 13 mož, prišlo je 13 mož. Vsi. Kljub izredno slabi napovedi. Bravo možje!

Tema: Nečistost in krepost čistosti

Tole smo imeli za izhodišče:  Nihče, ki je preizkušan, naj ne govori: »Bog me skuša.« Boga namreč zlo ne more skušati in sam ne skuša nikogar. Vsakogar skuša njegovo lastno poželenje, ki ga vleče in zavaja. Nato poželenje spočne, rojeva greh, storjeni greh pa porodi smrt. (Jakobovo pismo 1,13-15)

Poglobili smo se tudi v to kako je hudič skušal Jezusa v puščavi: Jezus se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi, hudič pa ga je skušal. Tiste dni ni nič jedel, in ko so se končali, je postal lačen. Hudič mu je rekel: »Če si Božji Sin, reci temu kamnu, naj postane kruh.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha.« Nato ga je hudič povedel gor, mu v hipu pokazal vsa kraljestva sveta in mu rekel: »Tebi bom dal vso to oblast in njihovo slavo, kajti meni je izročena in jo dam, komur hočem. Če torej mene moliš, bo vsa tvoja.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!«
Potem ga je hudič odvedel v Jeruzalem, ga postavil vrh templja in mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi od tukaj dol; kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval, da te obvarujejo
in: Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.«
Jezus mu je odgovoril: »Rečeno je: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!« Ko je hudič končal z vsemi skušnjavami, se je umaknil od njega do primernega časa. (Luka 4,1-13)

Na koncu smo se poglobili še v kralja Davida in njegov greh z Batšebo (2 Sam 11;12,1-25)

Tukaj najdete razlago, ki je bila na poti prepletena z odkritimi pričevanji iz naših življenj:

Moški pohod December 2022 - Dolina Dragonje – ZA UDELEŽENCE 20.12.2022

Odzivi mož

Na pohodu sem razmišljal o tem, kako nas je Bog obdaril s tolikšno lepoto naše domovine. Kakšno bogastvo nosijo možakarji, vsak s svojo zgodbo, vsak s svojimi preizkušnjami! Dragoceno je, da si lahko delimo svoje zgodbe in spoznanja, do katerih pridemo ob premagovanju skušnjav. Tudi molitvena obljuba, ki smo si jo dali, nas opogumlja, da se lahko poleg našega Gospoda lahko obrnemo drug na drugega, se medsebojno spremljamo in odpiramo prostor, da se nas Gospod dotakne v naših ranah. (Miha)

Sobota zjutraj. Pogled skozi okno ni nič obetaven in napoved tudi ne. Pojavi se prva skušnjava, iti ali odpovedati vse skupaj. Smo ali nismo? Smo, pot se je začela točno tako, kot je kazalo; mokro in blatno. Tema pohoda so bile tokrat moške skušnjave, bili smo deležni odlične kateheze na to temo in nekaj iskrenih pričevanj, ki so še dolgo odzvanjale v mojih mislih. Čeprav smo pot nekoliko skrajšali so noge naslednji dan vseeno izrazile manjši protest. Moja žena pa ravno obratno; cel dan je bila po njeno deležna drobnih pozornosti, zato je hudomušno pripomnila, da me bodo še poslali “na pot “. Bom upošteval njen namig, saj družba je vedno odlična, poti so še neraziskane in lepe, tako naslednji mesec, če bo le mogoče spet pridem. (Dušan)

Zame je bil sobotni pohod nekaj posebnega, saj tokrat nisem “podlegel skušnjavi” ubadanja s skrbmi glede vremena in ostalih okoliščin, ki so govorile proti udeležbi. Kako osvobajajoče je preprosto sprejeti in se prepustiti trenutku in dobri družbi ter se ne ukvarjati s časom, vremenom, dolžino poti…. No, konec koncev pa je bilo vreme popolnoma usklajeno s temo ?. Če nismo dovolj čuječi ter pravočasno ne zaznamo nevarnosti skušnjav, se naša življenjska pot kaj hitro spremeni v blato in močvirje. Ob vsem dežju in oblakih pa se je nekje na dveh tretjinah naše poti pokazal delček mavrice – znamenje božje zaveze. Bili smo deležni odlično pripravljenih katehez, medsebojne iskrenosti ter skupne molitve rožnega venca. Lepa priprava na prihod Odrešenika. (Jože)

Pot

Podatki: 32 km; 9:24 ur hoje; ca. 770 m vzpona; tri kateheze

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)


Prijava na januarski pohod: Po hribčkih od Kamnika do Ljubljane

Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.

Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

  • Vlak: Zbiranje v Ljubljani ob 7:10/Vlak: Ljubljana ob 07:27/Kamnik ob 08:07
  • Štart: 21. 1. 2023; ob 8.10 (oz. ko pride vlak iz Ljubljane)
  • Izhodišče: Kamnik železniška postaja (tule)
  • Pot: Kamnik – Križ – Mengeš – Rašica – Šmarna gora – Ljubljana (železniška postaja) (39 km/ca. 880 m)
  • Tema: Moške skušnjave (nadaljevanje): pohlep, denar
  • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
  • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat.
  • Oprema: Obvezno vzemi s seboj toplo kapo, rokavice, toplo obleko, cunje za preoblačenje, v primeru dežja/snega zaščito (pelerina ali dežnik in zaščita za nahrbtnik). Hrana – jedlo se bo lahko ob vsakem postanku 🙂 in toplo pijačo. Obvezno vzemi s seboj dobro svetilko, ker bomo del poti gotovo hodili v temi.
  • Vodenje: Aleš Čerin

Gre 18 mož. Kdor se prvi prijavi, gre.

  • {{content-0}}

Galerija


Foto: Jože Stražiščar (galerija), Aleš Čerin (fotografije v besedilu)

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja