Molitev neke mame, ki jo verjetno poznate

Gospod, danes, na materinski dan, imam eno samo željo:

Odreši me primerjanja.

Odreši me primerjanja z drugimi mamami. Z mamami, ki zmorejo vse. Imajo vzgojene otroke. Lep vrt. Urejeno pričesko in športno postavo.

Odreši me primerjanja z mamami, ki imajo veliko otrok. Ki kuhajo kosila v velikih loncih, operejo več žeht perila na dan, pa ob tem niso videti zgarane in nesrečne.

Odreši me primerjanja z mamami, ki znajo poskrbeti zase. Ki imajo vedno čas za kavo, za sprehod, za telefonski pogovor.

Odreši me primerjanja z mamami, ki so preživele vojno, same skrbele za kmetijo in vzgajale otroke.

Odreši me primerjanja z mamami, ki so si upale ostati doma in skrbeti za družino.

Odreši me primerjanja z mamami, ki so se odločile samo za dva otroka, da so lahko gradile kariero in napredovale v službi.

Vsaka mama je unikat. In vse smo v Tvojih očeh enako dragocene in ljubljene. Ti ne želiš, da se primerjamo med sabo. Da tekmujemo v tem, katera ima več otrok. Bolj »pridne« otroke. Lepši vrt.

Vsaka od nas ima svoje poslanstvo. In druga od druge se lahko veliko naučimo, če se osvobodimo medsebojnega primerjanja. Kajti naše vrednosti ne določa število otrok. Spretnost v kuhinji. Pridelek z vrta.

Gospod, danes se ti zahvaljujem za dar materinstva.

Ko sem postala mama, v resnici nisem vedela, kaj me čaka. Nobene knjige ni, ki bi me lahko pripravila na vse, kar materinstvo prinese. Vsak dan; celo vsak trenutek, mi življenje prinaša nove lekcije. Včasih se zdi, da so pretežke. Da jih nikoli ne bom osvojila. Takrat me, prosim, spomni, da so moji otroci tudi tvoji otroci. Da lahko Ti vse napake, ki sem jih kot mama naredila, obrneš v dobro. Da lahko zaceliš rane, ki jih bom, vsemu trudu navkljub, prenesla na svoje otroke.

Ti me poznaš. Poznaš moje omejitve. Moje močne in šibke strani. Pot, ki si jo pripravil zame, je edinstvena. Pomagaj mi prepoznati to pot. In odreši me primerjanja.


Foto: Canva

1 reply

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja