Miha in Majda … in alkohol

Resnična zgodba

To je zgodba 51-letnega Mihe, ki je začel svojo pot okrevanja, ko ga je že odrasla hčerka našla v deliriju in poklicala rešilca. Pristal je na psihiatričnem zaprtem oddelku. Pravi, da je bilo hudo, a je pozabljenje, ki ga izzove delirij, poskrbelo, da so spomini hitro zbledeli.

Miha ni imel težav

Ves čas je bil delovno aktiven in redno zaposlen. Do neke mere je tudi pomagal pri skrbi za otroke. K sreči alkohol v njem ni povzročal agresije, tako da je bila »zloraba otrok« v njihovi družini manjša oz. enostranska.

Najprej je bil alkohol del zabave, nato za sprostitev po napornem delovnem dnevu. Ni imel težav. Že v najstniških letih je Miha spoznal svojo prvo ljubezen, Majdo. Od takrat sta bila neločljiva. Dobra prijatelja, strastna ljubimca in prav kmalu tudi starša.

Prvemu otroku je sledil drugi, ki sta mu pravila čudežni otrok, saj je Majda zanosila kljub kontracepciji. Življenje je hitro teklo med službo in obveznostmi doma ter preurejanjem stare hiše. Otroci so rasli. Pri vzgoji so pomagali Majdini starši, saj so se zavedali, da Miha prekomerno pije in da ima Majda tudi druge težave.

Pričeli so se prepiri

Kljub povezanosti, ki jo je čutil z Majdo, se je Miha želel ločiti. Njun odnos je postal mučen in obremenjujoč. Karkoli je ukrenil, da bi ji ugodil, ni prineslo pravih sadov. Hkrati pa je vedno več in pogosteje pil.

V tem času težav je Majda, ki ni zmogla živeti izven te simbioze z Miho, ponovno zanosila. Miha je vedel, da je to neke vrste izsiljevanje, a sta novo življenje vseeno sprejela odprtih rok in se odločila, da bosta dala svoji družini še eno možnost.

Vendar so se vsi poskusi izjalovili, saj si Majda ni priznala svojih psihičnih težav in sprejela pomoči. Pa tudi Miha ni ničesar ukrenil glede prekomernega pitja, ki je postalo že kronično.

Miha sprejme zdravljenje

V času njegovega zdravljenja, sta ponovno iskala rešitve za svoj zakon, vendar pa ni bilo dovolj, da se je začel spreminjati le Miha. Majda je dajala nove obljube, a je še vedno delovala na star način. Strokovne pomoči ni želela, saj je za težave krivila zgolj svojo okolico (značilno za osebe z osebnostnimi motnjami). Vse napake je pripisovala svojemu možu.

Dva že odrasla otroka sta bila utrujena od Majdinih izbruhov nenadne jeze in njene nepredvidljivosti. Očetu sta predlagala ločitev. In Miha se je zanjo odločil po zdravljenju.

Težave sta prenesla na naslednjo generacijo

Z alkoholom si je Miha tešil stisko, ki je postajala čedalje hujša, saj so se odnosne težave prepletle z zasvojenostjo. Obremenjujoči odnosi so slabo vplivali na odraščajoče otroke. Najstarejša hči je že ločena, druga pa je v strahu, da bi se zapletla v nezdravo razmerje in je raje samska. Nerešeno stisko sta prenesla na naslednjo generacijo.

Danes je Miha zadovoljen dedek. Večkrat pazi na svojo vnukinjo in tudi mlajša hči je večkrat pri njem. Odkar abstinira, se veliko pogovarja in druži z otroki. Na ta način celi rane in spodbuja boljše življenje svojih otrok in vnukinje. Predvsem pa jim daje pravi zgled.

Zaplet osebnostnih težav in zasvojenosti je bil hud. Zakon je nedvomno potonil zaradi alkohola.

Kakšen bi lahko bil razplet te zgodbe, če bi se težav lotili z molitvijo in strokovno pomočjo?

To je resnična družinska zgodba. Ne samo Mihina in Majdina. Koliko takih in podobnih zgodb se prav ta trenutek odvija okoli nas? Lahko sploh kaj storimo?

Glede ene stvari ni dileme: lahko molimo. “Molite drug za drugega, da boste ozdravljeni. Veliko moč ima dejavna molitev pravičnega.” (Jakob 5, 16)

In ko se poraja vprašanje, kam po pomoč, odgovor najdemo na tej povezavi: https://brezalkohola.si/kam-po-pomoc/


mag. Silva Pavlin,  Zavod Samarijan – Skupnosti MOST

Foto: Canva

(Vsa imena v zgodbi so zaradi anonimnosti spremenjena.)

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja