Mama, kaj si želiš za materinski dan?

Draga mama, kaj si želiš za materinski dan? Če bi si lahko izbrala katerokoli darilo na svetu, kaj bi bilo to?

Bi si izbrala šopek rož? Najljubšo sladico? Dobro večerjo? Masažo? Ali pa morda hišno pomočnico, ki bi te za en dan zamenjala v kuhinji, pred pralnim strojem, pri zlaganju oblek in sesanju? Vse to bi pobožalo srce. Ti dalo trenutek, da vdihneš in se malo ustaviš. Toda materinski dan je samo en dan v letu. Kaj pa vse ostale dni?

Kaj bi si izbrala, če bi izbirala med stvarmi, ki trajajo?

Bi si izbrala sposobnost, da se osredotočiš samo na eno stvar naenkrat, kot to uspeva tvojemu možu? Bi se odrekla občutku krivde, ki te spremlja vsakokrat, ko namesto otrok na prvo mesto postaviš svoje potrebe? Bi prosila za prave besede, s katerimi bi znala izpovedati svoje neizrečene želje? Bi prosila za modrost, da bi znala svoje otroke pravi čas spustiti iz varnega gnezda in jim dovoliti, da poletijo?

Mama na testu

Biti mama je najtežja služba na svetu in nobena od nas na dan, ko je postala mama, nanjo ni mogla biti dovolj pripravljena. Ko dobiš otroke, se spet vpišeš v šolo. Se dojenček dovolj redi, pridobiva na teži? Kot bi ponovno pisala test iz matematike. Ali napreduje po pričakovanih mejnikih? Še en test. Katere smernice za uvajanje goste hrane so trenutno veljavne? Od prvega do zadnjega otroka so se zamenjale vsaj trikrat. Bereš knjige o vzgoji, poslušaš predavanja strokovnjakov in se skoraj pretrgaš od skrbi, kako otroke vzgajati dovolj sočutno, da bodo v odraslost odnesli čim manj ran iz otroštva. Test na test.

Ob tem se ob vsakem padcu sprašuješ, ali si dovolj dobra mama. Primerjaš se z drugimi mamami. Tiste, ki zmorejo več, te spravljajo na obrate. Sprašuješ se, v čem je njihova skrivnost. Tiste, ki ne zmorejo toliko kot ti, so ti v uteho. Pa saj nisem tako slaba. Nekaj že delam prav.

Kaj pa če bi si letos na materinski dan dala prav posebno darilo?

Si predstavljaš, da bi si dovolila priznati, da nisi in nikoli ne boš popolna? Kaj pa če bi si dovolila priznati, da delaš napake in si te napake tudi odpustiti?

Tvoj mož ve, da nisi popolna. Pa te ima vseeno rad. Tvoji otroci vedo, da nisi popolna. Pa si zanje vseeno najboljša mama na svetu. Ker si njihova. Ker tvoje vloge nihče ne more zares nadomestiti.

Za materinski dan ti želim, da bi zmogla pogledati nase z Božjim pogledom. S pogledom, ki ne obsoja. S pogledom, ki ljubi in odpušča. Kajti le mama, ki zmore priznati svoje napake in pomanjkljivosti, zmore sočutje do napak in pomanjkljivosti svojih otrok.

Tega ne boš zmogla sama. Kajti svet od tebe pričakuje popolnost. Ali pa vsaj vtis popolnosti. Ne nasedaj lažem tega sveta in ne skušaj doseči nedosegljivih standardov. Prav takšna, kakršna si, si popolna v Božjih očeh. In to je tisto, kar res šteje.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja