Mama je vreme družine

Jutranji prizor na avtobusu. Proti zadnjim sedežem v avtobusu se prebijata predšolska otroka, stara okrog 3 in 5 let, vsak s svojim skirojem v roki. Z njima je mamica. Otroka sta ob prihodu na avtobus sproščena, v pričakovanju nove dogodivščine.

Avtobus se začne premikati in mamico zajame panika, ker otroka še ne sedita. Opazujem njuno mimiko, ko ju mamica z zelo jeznim in neprijaznim glasom napoti na sedeže, jima vzame skiroje in se skuša še sama namestiti.

V trenutku se obraz starejšega pomrači. Na mamina navodila se sicer odziva, vendar ne izusti niti besede, samo slepo uboga. Mlajša sestrica svojo nejevoljo pokaže z našobljenimi ustnicami. Ves čas vožnje sedijo vsak na svojem sedežu, vsi slabe volje in se ne pogovarjajo.

Megla mamine slabe volje se razleze na družino

Ko opazujem, kako je njeno slabo razpoloženje v trenutku zajelo oba otroka, dobim potrditev, da rek “mama je vreme družine” ni iz trte zvit.

Kolikokrat sama v svoji družini vidim, kako se moja utrujenost, nerazpoloženost ali strah kot megla “razlezejo” na vse družinske člane! Celo takrat, ko skušam svojo slabo voljo pred otroci prikriti in si nadeti prijazen obraz, mi oni s svojimi dejanji sporočajo, da čutijo moje notranje boje!

Verjetno se vsi starši najdemo v ugotovitvi, da so otroci najbolj zahtevni, “nemogoči” in trmasti ravno takrat, ko nimamo prav nobene energije ali volje, da bi se jim posvetili.

Če je vremenska napoved slaba, se je potrebno pripraviti

Kaj lahko storimo, ko čutimo, da se družini približuje nevihtno vreme? Ko mama čuti, da ne zmore več, da potrebuje odmik, naj pravi čas prosi za pomoč (moža, starše, prijatelje).

Pravi čas je takrat, ko se začnejo zbirati nevihtni oblaki in še preden začnejo sekati strele. Sama sem, ko sem bila neko poletje večji del dneva sama doma s tremi majhnimi otroki, vsak dan brez izjeme po počitku otrok v miru spila kavo.

Otrokom sem povedala: to je maminih 5 minut. Ko spijem kavo, vam bom spet na voljo. In otroci so razumeli.

Naša slaba vest ne prihaja od Boga

Mame smo navajene, da je občutek krivde naš bolj ali manj stalni spremljevalec. Ko smo v službi, imamo slabo vest, ker nam otroke pazijo starši. Če delamo skrajšan delovni čas, imamo slabo vest, ker so zaradi tega bolj obremenjeni sodelavci. Karkoli naredimo, nikoli ni prav.

Toda zavedati se moramo, da krivda ni pokazatelj pravilnosti naših odločitev. Krivda ne prihaja od Boga. Bog ne želi, da bi se zaradi vsake odločitve, sprejete v dobri veri, mučile in se obtoževale.

Ljubi svojega bližnjega … kakor samega sebe

Eden najbolj znanih citatov iz Markovega evangelija je: “Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.” (prim. Marko 12,31) Verjetno pa je prav ta citat tudi eden najbolj napačno razumljenih.

Meni je bližja razlaga, ki jo je podal Gregor Čušin v svojem nastopu (video lahko pogledate spodaj), ko pravi, da:

“Tisti, ki sam sebe nima rad, tudi drugih ne more ljubiti.”

Ne gre za sebično ljubezen, ki se ne ozira na bližnjega. Gre za to, da znamo prepoznati svoje potrebe, stiske in strahove. Da jih izročimo Gospodu. In da zaupamo, da nam bo Gospod vedno znova odpustil. Tudi takrat, ko bodo sekale strele in bo padala toča.

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja