Kdo je Rob Clarke in zakaj smo ga povabili na izobraževanje voditeljskih parov?

,

Rob Clarke izhaja iz Nove Zelandije, kjer je že kot študent nabiral izkušnje v različnih katoliških gibanjih. Diplomiral je iz socialnega dela in se najprej zaposlil pri ministrstvu za notranje zadeve kot skrbnik pogojno izpuščenih zapornikov.

Od socialnega čuta do misijona in šole za evangelizacijo

Klic k delu v misijonu ga je že v začetku 80. let popeljal v Avstrijo, kjer je čutil, da lahko dosti bolje služi mladim. Preko organizacije Youth With a Mission se je izobraževal za delo v mladinski pastorali.

Svoj klic v misijone Rob pojasni takole:

“Vedno sem čutil, da me Bog kot laika kliče v misijonsko delo med povsem običajnimi ljudmi. Zaposlitev na socialnem področju sem videl kot korak v tej smeri, vendar je bila težava v tem, da nisem imel potrebnega znanja in tudi nobenega mentorja, ki bi lahko pomagal. Potem pa mi je Bog na povsem nepričakovan način omogočil ravno to.

Med kolesarjenjem po Evropi sem se nekega večera ustavil v starem gradu na jugu Nizozemske. Tam je živela skupina mladih krščanskih laiških misijonarjev, ki je svetovno znana po svojem odličnem usposabljanju za učenčevstvo. Ko sem videl življenje te skupnosti, sem se začel spraševati, če ni prav to tisto, kar sem vseskozi iskal. Po nekaj tednih molitve in razločevanja sem se odločil in začel z njihovo šolo za evangelizacijo.

Čutil sem, kako mi Bog pravi: “Odločitev je povsem v tvojih rokah, vendar, če se odločiš za ta korak, se ti bo življenje za vselej spremenilo.”

Z ženo poudarjata pomen življenja v skupnosti

Rob vse od leta 1987 živi na Irskem, kjer je kar dvajset let vodil lokalno ekipo YWAM. V Dublinu je spoznal tudi svojo ženo Anne, s katero imata šest otrok – tri fante in tri dekleta, ki so danes stari med 28 in 18 let.

Z družino zadnjih petnajst let živita kot člana Katoliške laiške skupnosti v Dublinu, od katere sta, kot pravita, zase prejela zelo veliko, obenem pa je imelo življenje v skupnosti odločilen pozitiven vpliv na vzgojo in odraščanje njunih otrok.

Zato zelo rada poudarjata, kako bistveno je, da se krščanski laiki med seboj povezujemo v močne skupnosti, ki bodo znale kljubovati hitrim spremembam in propadu družbenih in političnih struktur ter bodo privlačne tudi za druge.

Soustanovitelj mreže katoliških voditeljev

Robovo delo je obrodilo bogate sadove, saj je soustanovitelj mednarodne krščanske organizacije RELaY – Evropske mreže Katoliških voditeljev, ki je bienalno organizirala izobraževalne konference za katoliške voditelje, kjer so gostili svetovno priznane izobraževalce – gostje teh konferenc so bili tako Raniero Cantalamessa, Sherry Weddell, Pete Greig, Paul Donders, pa tudi znani glasbeniki, kot je Tim Hughes. Izobraževanj smo se udeleževali tudi DiŽ-evci.

Kot eden od številnih sadov Relaya je nastala tudi organizacija ENC – European Network of Communities (Evropska mreža skupnosti), ki pod svojim okriljem združuje številne skupnosti iz vse Evrope.

Direktor krščanskega radia številka 1

Leta 2010 je Rob postal direktor prvega krščanskega radia na Irskem, ki mu tedensko prisluhne preko pol milijona poslušalcev po vsej Irski. Posebnost radia je, da skozi krščansko sodobno duhovno glasbo in kratka pozitivna sporočila prinaša evangeljsko sporočilo na način, ki mu z veseljem prisluhnejo tudi skeptiki in neverujoči.

Prijava na Dajemo naprej 2019


Septembra bo gost izobraževanja za voditeljske pare zakonskih skupin

Rob Clarke je gost številnih usposabljanj za krščanske voditelje po Evropi, na Dajemo naprej 2019 pa nam bo skozi štiri nagovore pomagal razvijati naše voditeljske sposobnosti na naslednjih področjih.

Poučili se bomo o stopnjah razvoja voditelja (tako z vidika značaja kot tudi konkretnih znanj in spretnosti), o tem, kaj so in kaj niso naloge voditelja, kako naj voditelj skrbi za svojo duhovno rast ter kako naj prejeto predaja naprej novi generaciji voditeljev.

Ne bomo vas pustili sirot

Seveda bomo na izobraževanju dejavni tudi člani domače ekipe – Vilma in Dani Siter nam bosta podala “veliko sliko” – usmeritev za naše delo v prihodnjih letih; Benjamin Siter pa bo spregovoril o praktičnih organizacijskih vidikih dela v novih, manjših regijah. Ustvarili bomo tudi priložnosti za delo po manjših skupinah, kjer se boste lahko med seboj srečali voditelji posameznih regij.

Nova lokacija – priložnost za kvalitetno delo

Da pa bo usposabljanje zares kvalitetno in poleg tega še zanimivo, smo se letos odločili, da ga pripravimo v hotelu Radin v Radencih, kjer bomo imeli v konferenčni dvorani, ter v drugih manjših dvoranah dovolj prostora za dobro delo; tam pa bomo vsi skupaj tudi prenočili.

Še ena letošnja novost: družabno-zabavni večer

S tem se nam ponuja priložnost, da zvečer v soboto pripravimo lep družabno-zabavno-spoznavni večer in tako med seboj na sproščen način gradimo skupnost. Pomembno je, da se voditeljski pari naučimo med seboj tudi dobro zabavati.

Zato smo med nas povabili člane zabavnega ansambla Plus Band, ki ga sestavljajo naši voditeljski pari iz Prekmurja. Gotovo komaj čakate, da se naučite tudi nekaj Prekmurskih narodnih plesov, kot sta Šotiš in Šamarjanka, kajne? 🙂

Duhovno

Slavljenje pred in med predavanji ter med sveto mašo bodo vodili člani slavilne skupine Svetnik, sv. mašo pa bo za nas daroval Mariborski nadškof metropolit Msgr. Alojzij Cvikl.

Kaj pa mladi?

Ker se želimo letos v polnosti posvetiti izobraževanjem vas, voditeljskih parov, ob tej priložnosti ne bomo pripravljali posebnega izobraževanja za mlade. V kolikor bo interes bomo izvedli vikend zanje kasneje v letu.

Kdo in kako se naj prijavi?

Kot pretekla leta velja, da se vsekakor prijavite vsi, ki vodite DiŽ-eve zakonske skupine. Obenem k prijavi povabite pare, za katere ste prepoznali, da bi lahko prevzeli vodenje novih zakonskih skupin.

Prijava na Dajemo naprej 2019


Foto: osebni arhiv Roba Clarkea, splet

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja