Katere tri stvari sem se naučil iz pogovora z Vilmo Siter?

,

V času okoli letošnjega dneva državnosti imam za Slovenijo predvsem eno željo: želim ji množico pokončnih voditeljic in voditeljev, ki bodo naš skupni voz potegnili iz blata, ko bo to potrebno, ga zaustavili, ko bo nenadzorovano drvel po klancu navzdol, ali popravili, kar se je na 31-letni poti pokvarilo.

Pri tem ne mislim le politikov – daleč od tega:

Še bolj pomembni kot politiki se mi zdijo vodeči očetje in matere ter civilnodružbeni voditelji – tisti, ki pokukajo izza plota svojih družin in povezujejo ljudi širše od njihovih domov.

Voditelji zakonskih skupin, govorniški in pričevalski pari, skavtski voditelji, voditelji oratorijev …

Voditelji se gradijo skozi goreče grme

Pred skoraj dvema letoma mi je bilo dano posneti prvo epizodo podkasta Goreči grm. Namen Gorečih grmov je, da bi v poslušalcih prebujali hrepenenje po uresničitvi edinstvenih darov, ki jih je Bog v vsakega od njih položil. Verjamem, da lahko vsaka oseba v svojem preteklem življenju našteje nekaj trenutkov, ko se je je Bog še posebej očitno dotaknil. Takšne trenutke imenujem goreči grmi.

Verjamem, da lahko vsaka oseba v svojem preteklem življenju našteje nekaj trenutkov, ko se je je Bog še posebej očitno dotaknil. (Foto: Klemen Lajevec)

»Po njih sadovih jih boste spoznali!«

V 36. epizodi sem se čutil dovolj pripravljenega, da sem v studio povabil Vilmo Siter.

Družina in Življenje je po skoraj vseh kriterijih največja družinska organizacija v Sloveniji, zato o tem, ali Vilmo lahko imenujemo voditeljico, med bralci teh strani verjetno ni prevelikega dvoma.

Vprašanje pa je, kako. Kako se zgodi, da Bog po določeni osebi množi darove? Kaj je pri tem pomembno? Da se voditelj da na razpolago? Da veliko moli? Da je rojen pod srečno zvezdo?

Bog nas za voditelje ne usposablja le skozi naše močne točke. Deluje tudi skozi naše slabotnosti. (Foto: Rok Černelič)

V pogovoru z Vilmo sem se naučil naslednje stvari:

  1. Goreči grm ni le eden, kot bi morda lahko sklepali iz Mojzesove zgodbe. Nekateri so večji, večja križišča, a pot voditelja je sestavljena tudi iz mnogih manjših, vsakodnevnih poslušanj, kam me Bog kliče.
  2. »Uspeh čez noč (overnight success)« običajno ne prinaša sadov. Šteje množica malih dejanj, udeleženost v mnogih malih zgodbah in osebni stiki z mnogimi ljudmi.
  3. Bog nas za voditelje ne usposablja le skozi naše močne točke. Deluje tudi skozi naše slabotnosti.

Intuicija nam govori drugače

Splošna kultura nas uči drugače. Pogosto smo izpostavljeni zgodbam voditeljev, ki uspejo čez noč, izhajajo iz svojih moči in delajo velika dejanja. Toda pomislite: kakšen tip voditelja prinaša večje sadove – zgornji ali spodnji?

Pogovoru z Vilmo lahko prisluhnete spodaj ali na tej povezavi.Foto: Matjaž Maležič, Klemen Lajevec, Rok Černelič

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja