Je vaš otrok nemiren in ne more spati? Kaj pa pije?

Vašemu otroku ne dovolite piti kave, kofeinske osvežilne pijače (npr. Coca Colo) pa dovolite, kajne? Kaj pa Red bull in podobne energijske pijače? Ali ste kdaj pomislili na to, da te pijače vsebujejo znatne količine kofeina? Ste kdaj prebrali kaj piše na plastenki, pločevinki?

Analiza

Za izobraževanje laboratorijskih analitikov za HPLC (High Performance Liquid Chromatography) smo s kolegi razvili metodo za določanje količine kofeina v različnih pijačah: kavi, zelenem čaju, Coca Coli, Red Bullu in Cockti (deklarirano nima kofeina).

Rezultati:

  • Kava: 73 mg/skodelico (150 ml)
  • Zeleni čaj: 53 mg/skodelico (150 ml)
  • Coca Cola: 48 mg/plastenko (500 ml)
  • Red Bull: 76 mg/pločevinko (250 ml)
  • Cockta: ni prisoten

Učinki kofeina

Učinki kofeina so dobro znani in dobro opisani (Wikipedija). Naj naštejem samo nekaj učinkov:

  • poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem,
  • povzroči nespečnost, povzroči glavobol (lahko ga tudi odpravi), poveča razdražljivost in omotičnost,
  • poveča hitrost bitja srca, zoži žile, razširi dihalne poti in omogoča lažjo krčljivost določenih mišic,
  • šibek diuretik (pospešuje izločanje vode),
  • kofein je droga, ki tako kot druge povzroča zasvojenost. Med mnogimi učinki, ki jih ima na telo, deluje šibkeje od drog kokaina in heroina. Ker deluje po enakih kanalih, povzroča zasvojenost.

Potem se pa čudimo…

Naše analize so pokazale, da vsebuje 0,5 litra Coca-Cole (nekateri otroci zlahka spijejo 1l na dan, kajne?), skoraj toliko kofeina kot skodelica kave (48 mg). In če pomislimo, da imajo otroci znatno nižjo težo, je učinek kofeina še toliko večji. Primer: 20 kg težak otrok občuti štirikrat večji učinek kofeina kot 80 kg težak odrasel človek. Po domače: 20 kg otrok, ki spije pol litra Coca-cole, je v primerjavi z odraslim izpostavljen učinku štirih skodelic kave. Ste že kdaj stpili štori skodelice kave naenkrat?

Potem se pa čudimo, da so otroci nervozni, ne morejo spati, se težko koncentrirajo in so težko pri miru.

Potem se pa čudimo, da dojenčki nočejo spati. Če mati doji, kofein, ki ga zaužije s kavo, osvežilnimi pijačami, … prehaja v materino mleko in učinkuje na dojenčka. Kako pa naj potem revež spi, če je ves umetno vznemirjen (več o dojenju v povezavi s kofeinom)?

Poleg tega pa Coca-Cola po mojem mnenju zavaja potrošnika. Na plastenki deklarira kofein kot del arome (citiram: “Sestavine: …, arome (vključno s kofeinom), …”), kar sploh ni res. Kofein je pač bel prašek grenak sicer in brez vonja. V količini kot ga je najti v kola pijačah, ljudje ga ljudje ne občutimo kot aromo. Sicer pa sploh ne povedo koliko ga je v pijači. Za mene izredno zavajajoče (več o povezavi med aromo in kofeinom).

Naša stara znanka Cockta ne vsebuje kofeina (tudi mi ga nismo dokazali). Priporočam. Če ni vode v bližini ?.

Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja