Gradiva – pripomoček za delo v zakonskih skupinah

Prenova gradiv je v teku

V Družini in Življenju že od vsega začetka za zakonske skupine pripravljamo gradiva. Trenutno poteka prenova gradiv, s katerimi so začele delati zakonske skupine pred 20 leti.  Na voljo je 8 letnikov, od katerih sta prenovljena prvi in drugi letnik. Teme letnikov so:

 • Letnik 1 – NOVO: Izboljšajva sporazumevanje (naročilo na: www.diz.si/gradivo/)
 • Letnik 2 – NOVO: Gradiva edinost (naročilo na: www.diz.si/gradivo/)
 • Letnik 3 – Drug drugemu pomagava graditi samopodobo
 • Letnik 4 – Sva zares skupaj na poti?
 • Letnik 5 – Starševstvo, moj poklic
 • Letnik 6 – Z roko v roki mimo življenjskih čeri
 • Letnik 7 – Otroke vzgajava v veri
 • Letnik 8 – Ljubezen in spoštovanje

Naročila gradiv

Prenovljena gradiva (1. in 2. letnik) se naročijo preko spletne naročilnice na DiŽ-evi spletni strani. Gradiva dobite po pošti. Priporočen dar za izvod gradiva ja 6 EUR.

Za ostale letnike (od 3. do 8. letnika) velja, da gradiva dobite v spletni (pdf) obliki pri vaših regijskih voditeljskih parih. V kolikor morda še nimate svojega regijskega voditeljskega para, ali ne veste, v katero regijo spadate, se prosim obrnite name: marjeta@diz.si.

V pripravi je tudi že tretji (popolnoma nov – kerigmatični) letnik gradiv, ki bo na voljo predvidoma drugo leto.

Pomembno je vedeti

Gradiva so pripomoček za delo v zakonski skupini in so še posebej dobrodošla na začetku, ko se skupina šele postavlja in začenja s svojim delom, kasneje pa večina skupin pride do točke, ko vsebine izbira sama, glede na potrebe parov. Novi letniki so prilagojeni generacijam, ki prihajajo v naše zakonske skupine. Toda tudi med pari v teh generacijah so razlike. Nekateri so še zelo na začetku svoje osebne duhovne rasti, drugi pa imajo že nekaj kilometrine, si želijo več globine ali več poudarka na Svetem pismu.

Zato predlagamo, da glede na potrebe vaše skupine presodite, ali je na mestu, da poleg obravnavane teme na vsakem srečanju obdelate še npr. nedeljski evangeljski odlomek ali odlomek iz dnevne Božje besede.

Ko gradiv zmanjka …

Prej ali slej vsaka skupina pride točke, ko po več letih srečanj predela vse letnike pripravljenih gradiv. Pričakovati je, da je skupina po toliko letih že dovolj zrela in samostojna, da zna sama presoditi, na kakšen način in s katerimi temami bo obogatila svoja srečanja.

Knjiga kot izhodišče

Nekatere skupine srečanja zastavijo v dveh delih, in sicer tako, da na začetku predelajo en odlomek iz Svetega pisma, par, ki vodi srečanje, pa za vsako srečanje izbere eno temo.

Dobra možnost je tudi ta, da skupina dela po knjigi, kot so na primer: Štirje letni časi zakona, Pet jezikov ljubezni, Ljubezen in spoštovanje ali izbere katero od papeževih enciklik ali vzpodbud (Amoris Laetitiae – Radost ljubezni, Laudato si – o skrbi za naš skupni dom, Fratres Omnes – Vsi bratje). Za vsako srečanje se določi eno poglavje, o katerem potem na srečanju poodmevate v skupini. Nekaj predlogov najdete na tej povezavi >

Delavnice molitve in življenja za zakonce

Skupinam, ki si želijo poglobitve duhovnega življenja in spoznavanja različnih načinov molitve, je na voljo tudi tečaj delavnic molitve in življenja za zakonce. Nekatere DiŽ-eve zakonske skupine so se ga že udeležile in ga toplo priporočajo. Za več informacij sledite tej povezavi >

Prisluhniti potrebam skupine

Ko se skupina odloča o tem, po katerih gradivih bo delala, je zelo pomembno, da se o tem pogovorite skupaj. Da naredite refleksijo preteklega leta, si podelite, katere so tiste teme, ki so za vas v tem obdobju življenja najbolj aktualne in sledite potrebam zakoncev v skupini. Ne smemo pozabiti, da so gradiva pripomoček in da je za dobro dinamiko in zaupanje v skupini veliko bolj kot gradiva pomembno to, da se znamo med seboj poslušati in slišati, da smo si v oporo in zgled in da v skupini rastemo; krepimo naš odnos z Bogom in s sozakoncem.

1 reply
 1. Aurelia says:

  Hello, I think your sitfe might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog inn Opera, it looks
  fine but when opening iin Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, very good blog!

  Also visit my web blog; Aurelia

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja