Definicija žene

,

Hudomušna definicija žene se glasi: žena je tista ženska, ki vam stoji ob strani v vseh težavah, ki jih sploh ne bi imeli, če se ne bi poročili z njo.

Seveda je tu govor o težavah, ki so specifične za zakonsko življenje. Treba je odkrito priznati: zakonsko življenje prinaša tudi težave, ne samo lepe stvari. Vendar ne mislite, da imajo težave samo tisti, ki so poročeni! Težave imajo vsi, razlika je samo v vrsti težav.

Samski moški ima namreč povsem druge težave kot poročen moški – to lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Naj jih nekaj opišem.

Malo mi že spomin peša na tiste dni pred tridesetimi leti, ko smo trije fantje, stari tam okoli štiriindvajset let, sedeli na plaži v Luki na Dolgem otoku, in nekam žalostno ugotavljali, da se staramo in da nimamo deklet. Ja, v tistih časih, če pri petindvajsetih letih nisi imel dekleta, si veljal že za malo čudnega.

Neki duhovnik me je, na primer, povprašal, če morda razmišljam o duhovništvu, čeprav sem bil že nekaj let v službi v banki. Drugi pa me je previdno vprašal, če so mi dekleta sploh všeč.

Jasno, da so mi bila, samo nobene nisem imel!

Za nas je bil to grozen problem, vsi že po službah, pa taka praznina v življenju. Položaj je bil pravzaprav tragikomičen: bili smo namreč udeleženci počitniških tednov zbranosti, ki jih je organiziral mladinski kaplan Milan Knep, in okoli nas se je podilo trideset, štirideset deklet, od srednješolk naprej.

Mi pa, kot bi nas svetobolje napadlo in bi oddajali neko odbijajočo energijo, nismo zmogli najti nobene prave. Razglabljanje smo zaključili z ugotovitvijo, da se nima smisla sekirati, da smo »ta vlak zamudili« in da je najbolje, da uživamo na morju. Odložili smo svojo skrb …

Čez nekaj dni je prišla naslednja skupina udeležencev, z njo pa tudi Simona, ki mi od takrat naprej zvesto stoji ob strani v vseh težavah (ki jih seveda ne bi imel, če se ne bi poročil z njo 🙂 ). Pošteno me je zadelo! Ko sem jo zagledal, sem vedel, da je ona tista, ki jo iščem; da je prava zame. Kar je sledilo, je, kot radi rečemo o prelomnih dogodkih, zgodovina.

Čar zakona

Rešil sem se sicer enega samega problema, odprlo pa se jih je na stotine drugih, ki pa sva jih z ženo reševala in jih še rešujeva in jih bova reševala. Tudi v tem je čar zakona: da imaš nekoga, ki ti pomaga prebroditi take in drugačne težave, ki te ljubi, spodbuja, podpira, ko sam omaguješ, prenaša, ko imaš slab dan, neguje v bolezni, moli zate, trpi s tabo …

Vendar pa zakonsko življenje ni samo reševanje problemov, ampak je tudi veselje, smeh, radost, zadovoljstvo, sreča. Nenazadnje tudi Pridigar svetuje:

»Uživaj življenje s ženo, ki jo ljubiš, vse dni svojega nečimrnega življenja … Kajti to je tvoj delež v življenju in pri tvojem trudu, s katerim se mučiš pod soncem« (Pridigar 9, 9).

Če se ozrem nazaj in pomislim, kaj bi se zgodilo, če bi dobil možnost, da bi še enkrat živel, da bi začel še enkrat znova. Kaj bi bilo bolje? Kako bi se odločil?

V svojem grešnem življenju sem naredil ogromno napak, bedarij in neumnosti. Te bi z veseljem popravil (pa jih, žal, ne morem). Ampak poroka s Simono ni ena izmed njih!

Zato tudi ne igram na loto; sem mnenja, da sem sedmico zadel, ko sem se srečno poročil. Srečen zakon pa odtehta ves denar. Kaj ti pomaga, če si tako bogat, da bi lahko namesto toaletnega papirja uporabljal bankovce, pa hkrati nisi srečen v zakonu?!

Za zaključek pa še naslednja šala, ki pride na vrsto, ko se postarata:

Starejši gospod poboža svojo ženo in ji reče:

»Moraš priznati, da sem te lepo popeljal skozi vse težave na najini življenjski poti.«

»Res je, dragi. Prav nobeni se nisi ognil.« 🙂


Foto: arhiv DiŽ, Unsplash, Klemen Lajevec

2 komentarjev
  1. Aleš Čerin says:

    O Franci, pred nekaj urami sem prišel z intenzivne, pa sem šel malo na splet in vidim tvoj članek … Berem in pokam od smeha. Če bi bil na kakšni operaciji, bi mi sedajle popokali šivi, tako pa imam samo mokro tipkovnico od solz smeha. Hvala za carski članek.

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja