Dati življenje za sozakonca?

,

V nedeljo pri sveti maši je duhovnik med pridigo izrekel zelo pomenljive besede, ki so se mi vtisnile v spomin. Govoril je o pomenu ljubezni med možem in ženo. Med drugim je omenil, kako je velika milost in modrost v tem, da je zakonec pripravljen darovati svoje življenje za sozakonca. Ob teh besedah mi je zastal dih. Sem res pripravljena na to?

Z  možem sva se o tej pridigi veliko pogovarjala. Koliko sočutja in vere je potrebno, da človek lahko poseže tako globoko v svojo osebnost, da se odloči darovati svoje življenje za drugega. Ljubiti Boga z vsem srcem in ljubiti sočloveka, kakor samega sebe …

Šibkost ali moč? Zmagovalec ali poraženec?

Če bi vsi upoštevali le to zapoved, bi na svetu vladala mir in spoštovanje. V vsakem izmed nas pa tiči ego, naš grizli, pes čuvaj oziroma ponos, ki nam ne pusti, da bi se prehitro in prepogosto ponižali. Nisi poraženec, če dovoliš drugemu, da ima zadnjo besedo v prepiru, temveč zmagovalec. Kajti moder človek je vedno tisti, ki je potrpežljiv in milostljiv. Imeti mehko srce v tem krutem svetu ni šibkost, pač pa blagoslov, ki ga moramo negovati.

Splača se!

In da je zmagovalec tisti mož, ki razume stisko svoje žene in jo posluša, kadar je njeno srce krhko. In obratno seveda. Midva sva potrebovala kar nekaj svetih maš in pa DiŽ-evih seminarjev, da sva dojela, kaj pomeni zakon.

Mimogrede še to. Ko se odločiš za zakonsko zvezo, dobiš v dar človeka, ki je izbral, da bo hodil ob tebi. Se zavedamo tega daru? Ljubezen je najmočnejša vez tukaj, za katero pa je potrebno moliti. In to vsak dan. Splača se!


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja