“Če se je kaj pokvarilo, smo to popravili in ne vrgli stran”

, ,

Na Twitterju sem našel fotografijo starejšega para, ki sta praznovala obletnico skupnega življenja. Na vprašanje, kako vama je uspelo ostati skupaj 65 let, je gospa odgovorila: “Rojena sva bila v časih, ko smo, če se je kaj pokvarilo, to POPRAVILI in ne vrgli stran.”

“Odvržemo” več kot vsak tretji zakon

Porabništvo in naravnanost na “metanje stran” se je zalezlo v naše odnose. Podobno kot delamo s stvarmi, ki se jih ne splača več popravljati, delamo tudi z ljudmi.

V Sloveniji “odvržemo” več kot vsak tretji zakon. Zakonca s tem “odvržeta” drug drugega, velikokrat s tem tudi odnos z otroki.

Mnogokrat otroke odvržemo že prej – še preden se rodijo. Da nas ne bremenijo s svojo odvečno prisotnostjo in zahtevnostjo. Kmalu bomo metali stran še ostarele starše in druge neuporabne ljudi.

Kako se popravi odnos?

Najprej z naravnanostjo na trajnost, ki smo si jo pri poroki obljubili. Potem gre, četudi težko in počasi. Popravljanja se naučimo, če redno “treniramo”.

A kaj ko poročne zaveze ne sklenemo več, četudi se v kakšni rahlo čudaški dejavnosti še čuti krik po njej.

Poročna zaveza je težka: “Jaz, …, sprejmem tebe, …, za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja.”

Je zaveza za vse dni življenja, v lepih in težkih okoliščinah, v zdravju in bolezni, ljubiti in spoštovati. Brezpogojno. Desetletja z isto osebo.

Če bo šlo …

V skupno življenje vstopamo v fazi “kemije”, nore zaljubljenosti, brez zaveze, pogosto v smislu “če bo šlo, bo šlo, če ne bo šlo, pa ne bo šlo”. Vrata puščamo odprta in si omogočamo lahek umik.

Kmalu opazimo, da odnosi niso več noro-taki-kot-prej; od ljudi pač ni pričakovati popolnosti. Če “kemija” teče, je v redu, če ne, pač ni. Kmalu se začnemo ozirati za novo “kemijo”.

Ljubezen je glagol

Stephen R. Covey pravi za može: “Ljubezen je glagol. Ljubezen-občutek je sad ljubezni-glagola ali ljubečih dejanj. Torej ljubite jo. Žrtvujte se. Prisluhnite ji.”

Vse to pa nam je na kratko razložil že Jezus z zlatim pravilom, za katerega se zdi, da velja še prav posebej za može in žene: Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim! (Mt 7,12). Začnimo uporabljati to pravilo kar doma pri svojem možu ali ženi. Vsak dan.


Članek je bil prvotno objavljen na preprostost.si in v Družini.

Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja