Bi radi postali popolni starši? No, ta seminar ne ponuja hitrih rešitev …

, , , ,

Zadnji vikend v oktobru so zavod Marianum v Veržeju napolnili starši. Od čisto »svežih«, ki so prišli z dojenčki v naročju, pa do tistih, katerih otroci počasi odhajajo iz gnezda. Če so se prvi prišli učit, kako vzgajati, so slednji ob začetku seminarja povedali, da so prišli »preverit«, ali so prav vzgajali ter morda še popravit kaj, kar se popraviti da.

Iskreno, pristno in življenjsko

Voditelji seminarja (Ne)popolno starševstvo Ines in David Križman ter Katarina in Klemen Lajevec niso delili receptov ali vzgojnih nasvetov, ki bi udeležence seminarja spremenili v popolne starše. Povedali so, da je na temo vzgoje otrok na voljo veliko strokovnjakov, knjig in tečajev, da pa je ob vsem naštetem najpomembnejši odnos med možem in ženo. Če je ta dober, smo otrokom dali najboljšo popotnico. Zelo iskreno in brez olepšav so delili svoje življenjske lekcije – o tem, kako so se učili graditi medsebojni odnos, odnose z otroki in odnos z Bogom.

Če je odnos med možem in ženo dober, smo dali otrokom najboljšo popotnico.

Voditelji niso delili receptov ali vzgojnih nasvetov.

Bog uporabi rane

Med nagovori smo se nasmejali, prikimali, ko smo se v katerem od pričevanj prepoznali ter si obrisali solzo, ko sta Katarina in Klemen pričevala o prezgodnjem rojstvu njunega petega otroka Jakoba in težkih mesecih, ko je njegovo življenje viselo na nitki. Prav ob tej preizkušnji sta nam položila na srce, naj sprejmemo, da bodo tudi naši otroci v času odraščanja dobili rane, ki jih mi kot starši, vsemu trudu navkljub, ne bomo mogli preprečiti. Hkrati pa smo skozi življenjske zgodbe voditeljev seminarja prepoznavali, kako je Bog vstopal v življenje vsakega od njih prav skozi rane in preizkušnje.

Peter Pučnik, ki nas je duhovno spremljal, nam je ob zaključku seminarja položil na srce, naj se ne bojimo svoje ranljivosti in nepopolnosti in nam pokazal, kako lepe stvari zmore narediti Bog, če mu dopustimo, da naše »razbitine« (neuspehe, nemoč, rane) zlepi v novo umetnino.

Smejali smo se in kimali, ko smo se v prepoznali v zgodbah, ter si obrisali solzo ob pričevanjih …

In kako so seminar doživljali udeleženci?

  • Pričevalski pari (Ines&David in Katarina&Klemen) in njih pričevanja so Božji dar. (Goran)

  • V začetku sem pričakovala več konkretnih predlogov za uvedbo v naša življenja, kako se spopadati z raznimi situacijami. Ko sedaj razmišljam, vidim, da je teh “hitrih rešitev” povsod drugje ogromno, pa ne delujejo, ker mora vsak iskati svojo pot. Za to spoznanje sem zelo hvaležna, prav tako za vsa iskrena pričevanja, ki so dala več, kot sem si mislila, da lahko. (Mateja)

  • Samo tako naprej in hvala za vašo odprtost in pripravljenost dati naprej vsem nam udeležencem. Na tak način dobimo tudi mi korajžo deliti naše težave s prijateljskimi družinami. (Tone)

  • Nagovorilo me je navdušenje predavateljev in njihova pričevanja z zgodbami iz lastnega življenja. Skupaj moramo biti našim otrokom zgled o lepoti vere in ljubezni. Le tako bomo morda lahko spremenili tudi družbo. Blagoslova polno želim, da boste še dolgo bogatili naše družine. (Karmen)

  • Domov bom odnesel spoznanje, da otrok ni projekt, ki mi uspe ali ne uspe, ampak Božji dar, ki nam je dan na ta svet, da tudi ob njem rasteva v sprejemanju. (Nejc)

  • Všeč mi je bila različnost pričevalskih parov, ki nas nagovarjajo v naših – prav tako različnih – življenjskih zgodbah. (Martina)

Tematski seminar (Ne)popolno starševstvo je bil v oktobru izveden prvič. Ponovitev seminarja načrtujemo v pomladi 2023. Datum in prijavnica bosta objavljena na spletni strani v drugi polovici decembra.


Foto: arhiv DiŽ

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja