Zakoncema Siter najvišje papeško odlikovanje (nocoj ob 18h neposredni prenos)

Z velikim veseljem, ponosom in hvaležnostjo sporočamo, da bo danes, na praznik sv. Jožefa, varuha družine, v Novem mestu v stolni cerkvi sv. Nikolaja potekala slovesna sveta maša, med katero bo apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Jean-Marie Speich našima ustanoviteljema Daniju in Vilmi Siter podelil najvišje papeško odlikovanje “Pro Ecclesia et Pontifice” (iz latinščine: Za Cerkev in papeža) za delovanje na področju zakonskih skupin in odnosov med zakonci. 

Priznanje našemu skupnemu delu

S tem izjemno pomembnim priznanjem papež Frančišek potrjuje, kako pomembno je delo več sto prostovoljcev, voditeljskih, pričevalskih in govorniških parov, ki niste zakopali svojih talentov in ki darujete svoj čas za to, da služite drugim. HVALA VAM! 

V svojem imenu pa bi se še posebej rad zahvalil celotni ekipi Družine in Življenja, ki že skoraj desetletje ob Daniju in Vilmi predano dela za ta isti cilj. Skozi leta ste nam na poti, ki je vodila k temu izjemnemu priznanju, požrtvovalno pomagali Erika Novak, Aleš Čerin, Meta Halas, Marjeta Bec, Andreja Gartner in Meta Bevk. HVALA TUDI VAM. 

HVALA vsem zakoncem, ki se srečujete v DiŽ-evih zakonskih skupinah in s svojim zgledom pričujete o lepoti poročenosti in družine. In seveda HVALA vsem, ki s svojimi darovi zvesto podpirate naše delo za dobro slovenskih zakoncev in družin.

Nocoj praznujmo skupaj

Nocojšnjo slovesnost si bomo lahko ogledali preko neposrednega prenosa ob 18. uri v živo na naslednji povezavi. Vabim vas, da, se nam pridružite in da skupaj praznujemo podelitev tega izjemnega odličja.

https://youtu.be/_wOXXyYrAKE

Papeško odlikovanje doslej v 133 letih prejelo le pet Slovencev!

Papeško odlikovanje »Pro Ecclesia et Pontifice« (iz latinščine: Za Cerkev in papeža) je 17. julija 1888 prvič podelil papež Leon XIII., in sicer tistim, ki so pomagali pripravljati razstavo, povezano z njegovim zlatomašnim jubilejem v Vatikanu.

Odlikovanje se podeljuje tako klerikom kot laikom (moškim in ženskam) za zvesto služenje Katoliški cerkvi in za izredne zasluge.

Medalja v obliki križa je pozlačena in pritrjena na poseben trak bele in zlate barve (barve papeške zastave). Na sprednjem delu je podoba prvakov apostolov sv. Petra in sv. Pavla. Na levem kraku križa je napis Pro Ecclesia (za Cerkev), na desnem kraku križa pa et Pontifice (in papeža). Na vrhu zgornjega kraka križa je papeški grb. Na konicah drugih krakov so majhni grški križi. Pod upodobitvijo svetnikov je latinsko ime papeža. Na hrbtni strani je grški križ. Odlikovanec medaljo nosi na prsni strani.

Omenjeno papeško odlikovanje je že prejelo nekaj Slovencev, med njimi recimo leta 1909 duhovnik in cerkveni pravnik dr. Jakob Ukmar, leta 1966 pravnik in politik dr. Andrej Gosar, leta 2004 zgodovinarka dr. Tamara Griesser-Pečar in zdravnik dr. Tone Kunstelj, leta 2009 pa duhovnik jezuit p. Vital Vider.

(V primeru, da se vam video na tej strani ne predvaja, si ga oglejte na povezavi: https://youtu.be/_wOXXyYrAKE)


Vir: Zakoncema Siter papeško odlikovanje (druzina.si)


Foto: arhiv DiŽ

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja