“Vse, kar naredim, je narobe. Ko se začne pridiga, pač izklopim.”

,

Gary Chapman, eden najuspešnejših ameriških družinskih terapevtov, je o svojem zakonu v knjigi Štirje letni časi zakona, takole zapisal:

Če se ozrem v preteklost, lahko vidim, da v zimah najinega zakona nisem bil pozitivno naravnan do svoje žene. Raje sem se osredotočal na njene slabosti. Razdražilo me je vse, kar je rekla ali pozabila reči, in prizadelo vse, kar je naredila ali pozabila narediti. Kmalu sem jo začel kriviti za slabo stanje najinega zakona, vsaka moja misel nanjo pa je postala negativna in odklonilna.

Naročita knjigo

Primer zakona v zimi

Šele po nekaj letih svetovanja sem spoznal, kako poguben za zakon je takšen način razmišljanja. Primer za to je Marilyn iz Kansas Cityja, ki je devetindvajset let poročena z Bruceom. S svojimi besedami je izrazila, da je zagotovo v zimskem obdobju zakona: »Jezna sem in čutim, da nisem ljubljena.«

Vprašal sem jo: »Kako sta prišla v ta letni čas zakona?«

»Za vse je kriva njegova služba. Večkrat na leto od njega zahteva veliko več časa in napora. Večino časa preživi v službi. Takrat postanem glava družine in moram skrbeti tako za najine sinove kot tudi za finance. Zaradi obveznosti se je oddaljil od mene, komunikacije med nama pa skoraj ni več. V devetindvajsetih letih zakona se je to že večkrat zgodilo, sedaj pa bi rada prekinila ta začarani krog.«

Naročita knjigo

Dobra novica je, da ji lahko to tudi uspe.

Najprej mora spremeniti svojo naravnanost do moža. Očitno je delaven mož, ki »služi kruh«. Marilyn pravi tudi, da ji je bil kar se tiče spolnosti vedno zvest. To so občudovanja vredne lastnosti. A Bruce vseeno ni zapolnil njene čustvene potrebe po ljubezni in razumevanju. Ona zato čuti, da sta zdrsnila v zimski letni čas zakona.

Ne da bi se zavedala, je Marilyn z negativno naravnanostjo spodkopavala njun zakon. Dopustila je, da so čustva jeze, bolečine in občutek zavrženosti zavladali nad njenim vedenjem do Brucea. Bila je kritična do njega in njegovega odnosa do dela ter mu to tudi večkrat povedala: »Dovoliš, da te podjetje izkorišča. Kljub vsemu dodatnemu času, ki ga preživiš tam, ne zaslužiš nič več denarja. Moral bi zahtevati višje plačilo.« Drugič se je osredotočila na njegovo zanemarjanje otrok: »Kako misliš, da jim boš lahko dal dober zgled, če z njimi ne preživiš nobenega časa?« V svojem izlivu jeze je povsem spregledala dejstvo, da se je Bruce vsako nedeljsko popoldne z otroki žogal in jih včasih jemal s seboj na službena potovanja.

Njene besede so vplivale tudi na Bruceovo naravnanost. »Vse, kar naredim, je narobe,« je dejal. »Ne glede na to, kaj storim, ni nikoli dovolj; zato sem se nehal truditi, da bi ji ugajal. Ko se začne pridiga, pač izklopim. Želim si le, da najinim sinovom ne bi bilo treba odraščati v tako negativnem okolju.« Tudi Bruce je spregledal njene vrline in se osredotočil na njene šibkosti. Čeprav se zaveda, koliko časa nameni urejanju hiše in kolikokrat otrokom pomaga pri domači nalogi, raje ne razmišlja o tem. Svoje misli osredotoči na njene besede, izrečene v navalu jeze. A vse to bi se lahko kaj hitro spremenilo, če bi se Marilyn in Bruce odločila za pozitivno naravnanost. S svojim vzajemnim negativnim odnosom trenutno le podaljšujeta zimski letni čas zakona.

Naročita knjigo

Kako se lahko odločimo za pozitivno naravnanost?

Chapman nadalje razkrije strategijo, kako prekiniti začarani krog negativne naravnanosti. Preberita knjigo Štirje letni časi zakona in popeljita svoj zakon v cvetočo pomlad. V prednaročilu si jo lahko priskrbita za le 15 € (do vključno 5. aprila).

Naročita knjigo

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja