Pričujeva Zanj!: Zakaj, o sistemih, “cerkvenščini” in o pogumu (FOTO)

“Bi vidva šla pričevat o vajinem odnosu in o komunikaciji med vama? Bi vidva prišla kaj povedat o vzgoji? Bi vidva …!” Sta že dobila tako povabilo? Midva sva!

In veste kaj nama najprej pade na pamet?! “Kako midva?! Kje so naju našli? Saj nimava kaj pametnega povedat?! Ja, midva res ne!” Gospod pa lahko po nama pove marsikaj …

Tako sva se v soboto 13. 1. 2018 udeležila izobraževanja PRIČUJEVA ZANJ!, pripravljenega za vse pričevalske pare, ki se na to zanimivo pot podajamo pod okriljem Družine in Življenja.

Dani in Vilma: Zakaj pričevati?

Ne pričujeva zase, čeprav nama to vedno koristi in dobiva veliko več nazaj, kot pa dava. Ne pričujeva s svojo modrostjo in znanjem – sva pač kakršna sva. Ne pričujeva, da bi poučevala druge – tega smo vsi že siti, saj se nenehno nekaj učimo. )

Pričujeva, da bi svojo življenjsko zgodbo prepletla z Božjo zgodbo in jo zaupala drugim! V to razmišljanje sta nas prijazno s prvim nagovorom spomnila Vilma in Dani. Ob nizanju številk statistike za leto 2017 sta hkrati opozorila, kako potrebno je, da se pogumno odpravimo na pot pričevanja in predvsem ZAKAJ je to tako potrebno!

Slovenska družina je pod mnogimi pritiski, družbena klima ji ni naklonjena, mnoge družine razpadejo, so ranjene, … In vse to naj bi bilo normalno? Zato je res opogumljajoče, če se vsak pričevalec zaveda, da ni sam in po svoji volji poslan na to pot temveč, da smo vsi le orodje v Božjih rokah, s katerim popravlja naše človeške anomalije in zablode.

Benjamin in Aleš: O sistemih in o “cerkvenščini”

V nadaljevanju nas je Benjamin Siter opozoril, kako vsak sistem (podjetje, družina, Cerkev) deluje na podobnem principu. Pogledali smo si, kje na krivulji se nahaja naša, Slovenska Katoliška Cerkev.

Z žalostjo ugotavljamo, da se stvari ne bodo same od sebe obrnile navzgor in da včasih prevečkrat rešujemo slabo stanje namesto, da bi se osredotočili na novo, ki že klije. Ena takih stvari so gotovo pričevanja nas zakoncev, do katerih so na marsikateri župniji duhovniki še malo rezervirani in prestrašeni, češ kaj da oznanjamo.

Aleš Čerin pa nas je opozoril na to, da so ljudje, ki nas poslušajo iz vseh vetrov: od nevernih do tradicionalno vernih, do tistih, ki že živijo vsakdanji odnos z Gospodom in da moramo biti zelo previdni pri izbiri jezika, ki ga uporabljamo.

Tako imenovana “cerkvenščina” je še za marsikoga od nas trd oreh in če smo iskreni, si res cerkvene pojme (npr. kaj je zakrament, milost, odnos z Bogom, občestvo, …) razlagamo vsak po svoje. In iz vsega tega se je napletla lepa misel, da smo mi krščanski zakonci skupaj in kot posamezniki edini evangelij, ki ga ljudje berejo. Saj nas opazujejo, kako se obnašamo, kaj delamo in kaj govorimo.

Gregor Čušin: Se upamo izpostaviti?

Proti koncu pa smo se razveselili obiska gledališkega igralca in družinskega očeta Gregorja Čušina. Prišel je z ženo Melito, ker sta tudi sama večkrat vabljena na kakšno pričevanje. Gregor nas je s svojim hudomušnim načinom opogumil, da je prav VSAK primeren za pričevanje, saj pri tem ne gre za prepričevanje, pač pa za to, da ljudem povemo tisto kar živimo, kar smo. Vprašanje je le, če si upamo povedati svojo zgodbo naprej. Se upamo izpostavit in tvegat, da se potem o nas pogovarjajo, nas opazujejo, …?

Če bi gledali na vse skupaj samo s človeškimi očmi in močjo, potem se človek hitro ustraši, si jemlje pogum in po začetni vnemi, hitro zapade nazaj k vprašanju: Zakaj midva? … A s pomočjo sobotnega izobraževanja, gremo opogumljeni na to pot z zaupanjem, da bo Gospod naredil in dodal našim šibkostim vse tisto, kar sami ne zmoremo. Bog povrni vsem predavateljem! Vsakemu paru, ki je poklican k pričevanju, pa želim, da bi res z veseljem in z zaupanjem PRIČEVALI ZANJ!

Mašo je takoj zjutraj daroval br. Primož Kovač, ki je odgovoren pri kapucinih za Družino in Življenje. Primož je bil celo dopoldne z nami. Dan pa je v celoto povezoval Benjamin. Duhovito.

Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja