Predlog za zmenek: Ogled jaslic, ki vabijo v to, da postanemo Jezusovi učenci

V župniji Ljubljana-Dravlje, v cerkvi Kristusovega učlovečenja, si lahko ogledate čudovite tematske jaslice. Peljite svojega sozakonca na zmenek, celo družino na lep izlet ali pa naj gre kar cela zakonska skupina.

Tole povabilo je bolj za Ljubljančane in okoličane (četudi si te jaslice radi ogledajo tudi drugi). Če imate kakšno podobno povabilo, ga objavite v komentar.

Letošnje jaslice predstavljajo tretjo podobo tridelne slike zgodbe o odrešenju človeštva, kot jo prinaša Sveto pismo. Pred tremi leti so upodobili zgodovino odrešenja od začetka človeštva, se pravi, Adama in Eve do rojstva Jezusa. Leto kasneje so spremljali Jezusovo življenje od rojstva preko smrti in vstajenja do vnebohoda.

Letos zgodbo nadaljujejo tako, kot jo nadaljuje Sveto pismo: Jezus je ob svojem vnebohodu učencem obljubil, da jim bo poslal Tolažnika, Svetega Duha, da jih bo navdihoval in vodil pri nalogi, da naredijo vse narode za njegove učence. Kako se je torej razvijala krščanska skupnost? Letos jaslice nosijo naslov “Pojdite in naredite vse narode za moje učence”.

Ogled jaslic in parkiranje: V tednu do novega leta je možen ogled vse dni od 7:30 do 19:30. Organizirano je dežurstvo in cerkev je odprta. Po novem letu pa bo cerkev odprta sobote in nedelje in takrat bo tudi možen ogled jaslic. Med tednom pa okrog sv. maš, ki so ob 7h zjutraj in 19h zvečer. Parkirišče je za staro cerkvijo. Lokacija

Opis jaslic

OPOMBA: Tole je dobro prebrati, da lahko spremljate bogastvo sporočila letošnjih jaslic.

Še tole informacijo smo dobili: Pri jaslicah vas čaka tudi QR koda, tako da pridete do zvočne razlage posameznih prizorov. Lahko pa razlage poslušate tudi tule.

Prva cerkev

Zbrani okoli Jezusove matere Marije apostoli zvesto in vztrajno molijo, dokler Sveti Duh ne pride nanje v podobi ognjenih jezikov, apostoli pa prejmejo tudi dar jezikov, da so lahko mnogotere obiskovalce Jeruzalema nagovoril v njihovih lastnih jezikih.

Opogumljeni in spodbujeni od Svetega Duha se apostoli odpravijo oznanjat Božje kraljestvo po vsem svetu.

Sporočilo, ki ga apostoli prenašajo ustno, se sčasoma prelije tudi v pisno obliko in ga danes poznamo pod imenom “evangelij”, kar je le grška beseda za izraz “dobra novica”. V zgodovini je znanih več evangelijev, a le štirje so bili prepoznani kot pristni in koristni za branje: Markov, Matejev, Lukov in Janezov.

Jaslice postavljajo vprašanje vsakemu od nas: o čem pričujem s svojim življenjem? Kaj je temeljno sporočilo mojega življenja?

Preganjanje kristjanov v Rimu

Za časa vladanja nekaterih rimskih cesarjev so kristjane močno preganjani. Veliko kristjanov kljub preganjanju ohrani vero in je zanjo pripravljenih dati tudi svoje življenje, kar pri mnogih ljudeh vzbudi občudovanje in željo po posnemanju.

Razmere se močno spremenijo, ko v 4. stoletju cesar Konstantin postane kristjan in ustavi preganjanje kristjanov. Krščanstvo sčasoma postane prevladujoče verstvo rimskega cesarstva, cesar pa v Lateranu postavi prvo baziliko in jo podari papežu.

Krščanstvo cveti, obenem pa je to čas, ko se temeljne resnice krščanske vere še razčiščujejo na cerkvenih zborih oziroma koncilih. Ker Cerkev raste in se širi, se pokaže tudi potreba po boljši organizaciji.

Meniške skupnosti, filozofi in teologi

Mučeništvo, se pravi, dati življenje za Kristusa, se v času preganjanja uveljavi kot edino pravo pričevanje osebne vere. Ko preganjanje preneha, kristjani iščejo drugačne načine, kako svoje življenje posvetiti Jezusu. Odgovor najdejo v odhodu v puščavo: sprva kot menihi samotarji, sčasoma pa nastanejo meniške skupnosti, iz katerih se postopoma razvijejo redovi in redovniško življenje.

Skozi vso zgodovino Cerkve prepoznavamo pomembnost vrhunskih filozofov in teologov, ki so ob svoji intelektualni briljantnosti tudi globoki molivci, kajti le na ta način se lahko razvija vrhunska teologija, recimo nauk o zakramentih.

Kristjani nismo vedno dober zgled

Kristjani pa s svojim življenjem nismo vedno zgled. En primer so križarske vojne, v svojem izvoru dobra ideja o tem, da bi Sveto deželo nadzorovali kristjani in tako zagotavljali varno pot vsem romarjem, a se je ideja zaradi človeške grešnosti hitro skvarila in prinesla veliko gorja. Drug primer je delitev: ob prelomu tisočletja na vzhodne (pravoslavne) in zahodne kristjane, v 15. stoletju pa še na katoličane in celo vrsto protestantov. To, da Kristusovi učenci nismo ena Cerkev, je res veliko pohujšanje za svet.

Kljub temu, da je Cerkev zaradi človeške krhkosti grešna, pa v njej nenehno deluje tudi Jezusov Duh, ki lahko tudi iz slabih stvari naredi kaj dobrega. Na temelju pravoslavne tradicije tako na Zahodu lahko ponovno odkrivamo bogastvo in lepoto pisanja ikon, protestantom pa se lahko zahvalimo za prevode Svetega pisma v domače jezike in zavzeto širjenje branja Svetega pisma.

Lutrov poziv k prenovi je dobil svoj odmev tudi znotraj Katoliške Cerkve: nastali so novi redovi, več poudarka se je začelo dajati vzgoji in izobrazbi.

Delovanje Svetega Duha v Cerkvi

Skozi vsa ta obdobja pa Cerkev še vedno ohranja živo Jezusovo prvotno naročilo o prinašanju dobre novice o odrešenju vsem ljudem vseh krajev in časov. Tudi v slovenski Cerkvi nikoli ni manjkalo misijonarjev, ki so šli vsepovsod po svetu, kamor jih je vodil Sveti Duh.

Več fotografij

Hvala ekipi za odlično tematsko idejo in za izdelavo jaslic. Naj vas tudi tako duhovno-praktično delo pripelje bližje Njemu, ki je pot, resnica in življenje.

Besedilo: Matej Poli Perhoč
Foto: Spletna stran župnije Ljubljana Dravlje (Gašper Remškar)

1 reply
  1. Aleš Čerin says:

    Še tole bi dodal: Lepe jaslice imajo tudi v župnijski cerkvi v Preserjah pod Krimom. Vsako leto jih pripravi jih družina Kržič. Evo tule: Župnija Preserje, Preserje 4. Spotoma skočite pa še na Sveto Ano z lepim razgledom in na njenega “zeta” Svetega Jožefa. Evo predlog poti: https://en.mapy.cz/s/jamehumaka
    Tule si pa poglejte kakšne jaslice so bile leta 2018: http://preprostost.si/2019/01/04/sv-ana-sveti-jozef-in-noro-lepe-jaslice-foto

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja