Pojdiva ven v zeleni maj

,

Minili so prvomajski prazniki, tako zelo zaželeni prosti dnevi počitnic. Čeprav je bilo vreme bolj »aprilsko«, smo se verjetno tudi kaj sprehodili v naravi.

Najprej poganjanje in cvetenje, nato rast in zorenje

Midva z možem sva velika ljubitelja hoje. Zato se seveda ve, kako sva preživela proste dneve. Narava je zdaj nebeško lepa. Vse poganja, zeleni, cveti, diši, prepeva. Škoda, da je v letu samo en mesec maj, jaz bi ga z veseljem raztegnila vsaj čez pol leta. A vendar to ne gre. Samo kratek čas je namenjen poganjanju in cvetenju, potem pa pride na vrsto rast in zorenje. Hvala Bogu, da je tako, ker sicer ne bi nikoli prišlo do žetve, trgatve in pobiranja plodov.

Nekako tako, se mi zdi, je tudi z našimi odnosi. Spomnim se najine zgodovine.

Zaljubljenost je bila kakor pomlad življenja. Spomnim se tistih čudovitih dni in mesecev, ko se mi je zdelo, da bo vse življenje z njim kakor sončen dan.

A seveda to ni možno, življenjska realnost pozna tudi poletja, jeseni in celo zime. Vse je naravno in vse je potrebno. A vendar …

Mlajši zakonci si težko vzamejo čas, starejšim se pa ne ljubi

V ritmu vsakdanjih opravkov, rutini in hitenju se včasih zgodi, da pozabiva na ljubezen med nama. Samo po sebi umevno mi je, da je on tukaj. Saj ve, da ga imam rada, zdajle nimam časa, da bi … In zvečer sem tako utrujena … Dokler so otroci še manjši, si pa itak izborijo čas in pozornost staršev, da jim zase in za sozakonca po navadi ostanejo le še drobtinice. Mlajši zakonci si težko vzamejo čas, starejšim se pa ne ljubi. A vendar …

Sva si tega želela na poročni dan?

Midva sva si bila dana na pot najprej kot mož in žena, kot partnerja in ljubimca. Ne smeva dovoliti, da se karkoli trajno zagozdi med naju. Tako kot rožica, ki je na zalivamo, ne more preživeti, tudi odnos, za katerega ne skrbiva in v katerega ne vlagava, lahko kvečjemu životari. Sva si tega želela na poročni dan? Tudi otroci mnogo bolje uspevajo v družinah, kjer se imata starša rada. Vital Vider, modri in izkušeni pionir dela z zakonci, pravi, da je dober odnos med staršema največja dota, ki jo lahko dava svojim otrokom.

Ničesar večjega in vrednejšega jim ne moreva dati. Kaj, ko bi jih mogoče peljali na en krožek/trening/delavnico/igralne urice na teden manj, da bi si v tistem času lahko vzela malo časa zase?

Obudita svojo prvotno ljubezen!

Dobra praksa je reden vsakomesečni zmenek. To je čas, ki ga posvetiva drug drugemu. To ni izlet z otroki, niti druženje s prijatelji, niti obisk staršev, kar so sicer zelo dobre in koristne dejavnosti. Zmenek je namenjen izključno nama. Ni nujno, da je ne vem kakšno drago ali eksotično doživetje.

A vendar je tako kot z vsem drugim: več časa in truda bova vložila v pripravo, več bo vreden. Če imam svojega moža res rada, potem se bom potrudila, da mu bo ob meni lepo. Ne veva, koliko časa nama je dano skupaj živeti na svetu. Nekoč bo prišel tudi zadnji dan. Kaj če je to prav današnji?

Povabim vaju ven, v cvetočo majsko naravo:

Da se primeta za roke, si pogledata v oči in obudita svojo prvotno ljubezen, če je slučajno padlo nanjo kaj prahu vsakodnevne rutine.


Foto: Slavko Štern

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja