Nepozabni trenutki za naju: “Tukaj sem se odločil za spremembe”

, ,

Nepozabni trenutki za naju so bili od vsega začetka ena najbolj prepoznavnih »znamk« Družine in Življenja. Številni prostovoljci, ki se danes dajejo na razpolago kot voditeljski pari zakonskih skupin, pričevalci in govorniki na seminarjih, so začeli na temeljnem seminarju.

Za trenutke v dvoje

In od vsega začetka, več kot 20 let, sta bila ključna nosilca tega seminarja ustanovitelja Družine in Življenja, Dani in Vilma Siter. Letos pomladi sta naša ustanovitelja predala štafeto temeljnega seminarja mlajši generaciji. Ekipa govorniških parov, ki se ji je pridružil Benjamin Siter, je od pomladi do začetka jeseni intenzivno delala na prenovi temeljnega seminarja.

Odločili smo se, da ohranimo temeljne vsebine, hkrati pa vsebinski del seminarja nekoliko skrajšamo in parom omogočimo več časa za medsebojni pogovor. Za trenutke v dvoje. Mnogi pari namreč na temeljni seminar prihajajo po težko pričakovan oddih, ko si po več letih ali pa celo prvič v življenju vzamejo en vikend zase, za gradnjo odnosa. Prihajajo mladoporočenci in pari, ki so dočakali 40 in več let življenja v dvoje.


Nadaljujemo veliko delo

Spremembe nikoli niso preproste in tudi proces prenove temeljnega seminarja ni bil enostaven. Stopiti v čevlje prvotnih nosilcev seminarja in z zaupanjem v Božjo pomoč nadaljevati delo, ki sta ga Dani in Vilma začela pred 23 leti, je velika odgovornost. Zato smo res hvaležni vsem parom, ki so bili z nami na Rogli ter v Izoli kot »premierni« udeleženci prenovljenega seminarja. Zavedamo se, da bo tudi ta “otrok” naredil še kakšno začetniško napako. Se iz nje nekaj naučil. In zrasel.

Predvsem pa si želimo, da bi temeljni seminar, tako kot do sedaj, za čim več zakoncev ostal v nepozabnem spominu. Da bi z njegovo pomočjo sprejemali odločitve o gradnji odnosov – odnosa z Bogom in odnosa s sozakoncem.


Kako pa so seminar doživeli udeleženci? Delimo nekaj vtisov:

  • Ogromno trenutkov, ki so prav zares bili nama podarjeni. Podarjeno, da naju je nekdo spodbudil, da spregovoriva. Podarjeno, da ustvariva nove spomine. Podarjeno, da ovrednotiva dosedanjo pot in načrtujeva, kam naprej. Vse skupaj res čutiva kot dar. (Sara)

  • Moje doživljanje seminarja je bilo izredno čustveno. Sploh ne veš, od kot privrejo vsa ta čustva na plan in te prevzamejo. Na svojega moža začenjam gledati s popolnoma novimi očmi. Ne da se besedno opisati, kaj vse se zgodi v tebi, treba je to doživeti. Jaz sem hvaležna, da sem bila deležna tega doživetja. (Urška)

  • Zelo zanimivo, uporabno za zakonsko in družinsko življenje. Mislim, da bo spremenilo moje navade in povečalo disciplino glede ustvarjanja dediščine za moje otroke. (Žan)

  • Seminar mi je odprl tako misli kot srce, tukaj sem uvidel, kako globoko sva z ženo zabredla, ne da bi se tega prej zavedal in tukaj sem se odločil za spremembe. (Marjan)

  • Čeprav sva redna udeleženca zakonske skupine in duhovnih vaj pri Najini poti, sva želela izkusiti še kak drug način časa za naju. Sama sem zelo zadovoljna, tudi kaj novega sem se naučila, zlasti pa dobila potrditev za vse, kar že delava za odnos. Zlasti mi odmeva duhovni vidik spolnosti in nasploh pomen duhovnosti. Hvala vsem! (Marija)

  • Ena najboljših stvari, ki bi jih priporočil vsem zakoncem. Vse teme so bile odlične po vsebini, bile pa so tudi profesionalno zapakirane. (Ambrož)

  • Super, zelo poučno tudi za “nejeverne Tomaže”. Hvala vsem pričevalcem. Po desetih letih zakona krasno darilo za “naravnanje najinih poti”. (Polona)

  • Na seminar sem prišla brez večjih pričakovanj, odhajam pa polna lepih in nepozabnih vtisov. Večkrat sem imela tudi solzne oči, ker vsebine niso bile del teorije, ampak del resničnega življenja. Primeri iz prakse so vsekakor največji učitelji, ob katerih ti je dano spoznati, da vsi bijemo podobne bitke in v njih nikoli nismo sami. (Katja)

  • Odlično srečanje in popotnica za vrednotenje lastnega zakona. Mislil sem, da seminarja nisem potreboval, vendar ga sedaj priporočam vsem, ki želijo pregledati svoj odnos in ga preusmeriti na boljšo pot. (Jernej)


Foto: arhiv DiŽ

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja