Nedelja svete družine – vabilo k hvaležnosti

 V Družini in Življenju smo se odločili obeležiti nedeljo svete družine, ki jo praznujemo prvo nedeljo po božiču. Letos je to danes, v nedeljo, 31. decembra. V katoliški Cerkvi praznik svete družine obeležujemo v spomin na družinsko skupnost, ki so jo sestavljali Božji Sin Jezus iz Nazareta, njegova mati Marija in krušni oče Jožef.

Menimo, da je praznik namenjen temu, da ljudi spomnimo na pomen družine in gradnje dobrih odnosov. Zato smo povabili zakonce, da v nedelji med mašo ali po njej preberejo spodnjo spodbudo – vabilo k hvaležnosti.


Vabilo k hvaležnosti

Dragi možje in žene, očetje in matere, sinovi in hčere!

Vsakdo med nami se danes zagotovo sprašuje, kaj mu je leto, ki se od nas poslavlja, prineslo, kaj je v tem letu pridobil, kaj izgubil, česa se je v tem letu naučil, kaj bi lahko naredil drugače?

Prav zato smo vsi, ki smo se danes zbrali tukaj v cerkvi, sem prišli predvsem z namenom, da se Bogu zahvalimo za vse, kar smo v tem letu doživeli, za vse prehojene poti, za vsa srečanja, za objeme in stiske rok, za vse izrečene besede sočutja in tolažbe, besede poguma in novega upanja, za vso ljubezen, ki smo jo smeli drugim podariti, in smo jo tudi sami prejeli. Obenem pa smo se zbrali zato, da bi globoko v srcu spoznali, da to, da smo živi in zdravi, da še imamo ob sebi ljubljeno osebo, ni samo po sebi umevno, pač pa je vse to dar našega Boga, ki nas neizmerno ljubi.

Ko tako premišljujemo o prehojenih poteh, ne moremo brezbrižno mimo tistih med nami, ki so v tem letu doživeli težke izgube, ki so se morali posloviti od svojih najdražjih, ali so se morali spopadati s težko boleznijo ali s procesom ločitve, ali so ostali brez službe. Sprašujemo se, kako naj se Bogu zahvalimo tudi v takih primerih, kako naj uresničimo besede apostola Pavla, ki nas uči: V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas. (1 Tes 5,18) Odgovor na takšna vprašanja nam na drugem mestu daje sam apostol Pavel, ki pravi: Njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu. (prim. Rim 8,28) Torej je naša prva in največja naloga ljubiti Boga. Zaradi tega, da bi se naučili prav ljubiti Boga in drug drugega, ter zavzeto graditi odnose v naših družinah, se zakonci zbiramo in srečujemo v zakonskih skupinah.

Na pragu novega leta se z upanjem na Božjo pomoč in Božje varstvo oziramo v prihodnost in prosimo Boga Očeta, naj nas po priprošnji svetega Jožefa, zavetnika družin, varuje in nam daje novih moči, da mu bomo še z večjim veseljem sledili.

Vemo kako je z novoletnimi zaobljubami – ponavadi jih je preveč, in so bolj kratkega veka. Zato vas vabimo, da se nam ob novem letu pridružite in se odločite samo za eno stvar. Skupaj se odločimo za disciplino vsakodnevnega zahvaljevanja. Vsak posameznik in vsak par je povabljen k odločitvi, da se prihodnjem letu vsak dan zahvali za svojega zakonca in za svojo družino. Odločite se in vsak dan izrecite podoben stavek, kot je naslednji: “Nebeški oče, hvala za mojega moža, za mojo ženo. Prosim blagoslovi najino družino in družine vseh najinih bližnjih.

Obilo blagoslova vam vsem želimo člani zakonske skupine in se vam zahvaljujemo za vse vaše molitve in vso podporo. Naj bo vsem nam v temi in zmedenosti sedanjega časa Luč na naših poteh Božja beseda, zgled zvestobe in zaupanja pa Sveta Družina.

Foto: spletna stran Albine Nastran


Pridružita se zakonski skupini!

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja