Navade, ki vama lahko uničijo zakon

Pri poročnem obredu si zakonca obljubita, da se bosta ljubila, “dokler ju smrt ne loči” oziroma “vse dni svojega življenja”. A če odnosa ne varujeta pred grožnjami, morda ne bo večen. Trajen odnos si prislužimo ne zgolj s čustvi, ampak tudi z odločnostjo in požrtvovalnostjo.

Navajamo šest uničujočih navad, ki se jim je treba v zakonu izogniti, da bi ta trajal vse življenje.

Biti središče sveta

Spomnita se, da sta par. Vedno pomislita na to, kako bodo vajine odločitve in dejanja učinkovali na zakonca. Ne zapirajta se vase in v svoja čustva. Upoštevajta čustva svojega zakonca. Zato drug drugega vedno vprašajta za mnenje pri pomembnih odločitvah. V zakonu sta skupaj in zato ne moreta sprejemati enostranskih odločitev.

Popoln nadzor

Finance, gospodinjstvo, otroci, kuhinja, potovanja … Preveč stvari, da bi jih nadzirala ena sama oseba. Če želita ohraniti zdrav zakon, morata omiliti svojo morebitno željo po popolnem nadzoru. V zakonu morata oba imeti svoj glas. Zakon je zveza in če želita, da je ta srečna, potem ne more vedno samo eden imeti zadnje besede.

Neizkazovanje ljubezni

Brez spolnosti, brez objemov, brez poljubov, brez držanja rok: po tem receptu bosta zakon spremenila v melanholično in hladno rutino. Da bi bila srečna, verjetno ne potrebujeta vsak večer spolnih odnosov, vendar ljudje potrebujemo nežnost in ljubkovanje. Pa naj bo to poljub ali objem ali da tesno objeta pogledata film. Skrbita za to, da drug drugemu vsak dan naklonita nekaj nežnosti.

Besedna zloraba

Žalitve, nenehne kritike in obsojanja človeku zelo zamajejo samozavest. Drug drugemu ne povzročajta frustracij. Normalno je, da se včasih razjezimo, a ne dovolita, da vaju jeza pripelje tako daleč, da postaneta kruta. Naučita se izražati svoje frustracije brez žaljenja. Vse to je vprašanje samoobvladovanja.

Nobenega skupnega časa

Res je, da so otroci pomembni, vendar je pomembno tudi, da zakonca sama preživljata kakovosten čas. Vajin odnos je temelj družine, naj bo trden. S tem bosta otrokom dala tudi zgled dobrega zakona. Poiščita čas, ki ga preživita drug z drugim brez otrok.

Lagati za ljubi mir

Da bi se izognili prepiru ali težkim pogovorom, se številnim zatečejo k lažem in se hitro navadijo na to strupeno pregreho. Nobenega zakona ni mogoče zgraditi na laži. Bodita poštena in zakon gradita na resnici. Zvestoba ne zadeva samo spolnosti, ampak tudi čustveno poštenost do drugega in skrb za čustva druge osebe.

Vir: Članek je z novega medija v Sloveniji: aleteia.si

Foto: Aleš Čerin

1 reply
  1. Aleš Čerin says:

    Tole je v času “otrok-centričnosti” zelo težko upoštevati: “Poiščita čas, ki ga preživita drug z drugim brez otrok.” Povsod smo z otroki. Saj vem, da včasih – še posebej v času, ko so otroci majhni – ne gre drugače. In včasih je ta čas lahko zelo preprost čas – za kuhinjsko mizo, ko gredo otroci spat.

    Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja