Miran in Metka Brozovič, topla človeka, o težkih preizkušnjah brez pritoževanja

Prekmalu

V petek zazvoni telefon in na ekrančku se izpiše Metka Brozovič. Kmalu izvem, da sta z Miranom že v bližini Pomurja in da imata ob treh pričevanje v vrtcu Laura v Murski Soboti. Na moje vprašanje, če sta prišla še malo na randi v naše kraje za kak dan, se Metka malo začudi in vpraša, zakaj jo to sprašujem. Nasmehnem se in razložim, da je njuno pričevanje v nedeljo in ne v petek. Pošteno smo se nasmejali njunemu za-mešanju datumov in trimestni številki po nepotrebnem prevoženih kilometrov in si obljubili, da se vidimo v nedeljo ob treh v Murski Soboti.

Ne podajata teorije

Nedelja. Metka in Miran pričujeta. Ne podajata teorije. Vse, kar povesta, je njuno življenje. Vse sta izkusila in predelala. Govorila sta o težkih preizkušnjah na finančnem področju in o prestani težki bolezni.

Besede, stavki in zgodbe se zdijo tako zelo domače. O, kako zelo sem razumel, o čem govorita, znani so mi opisani strahovi, stiske, upanje in obupavanja, prepiri z Gospodom (metanje stolov vanj), solze in tudi Gospodovi žarki upanja. Če Gospod ne more drugače doseči, da smo ponižni, nas mora ponižati. “Ne moreš biti ponižen, če nisi bil ponižan”, sta ponovila besede Matere Terezije. Brez napuha in vzvišenosti smo Bogu po volji. Kristjani smo kot žeblji, bolj nas tolčejo po glavi, bolj globoko gremo v Jezusa.

Pristnost in toplina

Pričevanje sta zaključila s smehom in dobro voljo. Kar prehitro je minilo. Metka in Miran sta topla človeka, ki bi ju kar poslušal in poslušal. Veliko imata povedati in to znata povedati na res enkraten – samo njun način. Njuno pričevanje je v današnjem svetu nenavadno prav zaradi njune pristnosti in topline. Brez pritoževanja in iskanja razlogov za težke preizkušnje v drugih, okoliščinah, državi, tajkunih, …

Hvala Metka in Miran za vajino pripravljenost deliti svoje življenje z nami. Kako zelo smo potrebni takšnih pričevanj!


Miran in Metka Brozovič vodita seminar Ko pridejo preizkušnje.


Foto: Rajko Šimonka

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja