Katerih pet vrednot je bistvenih za današnje starše?

Z Barbaro nisva popolna starša. Vendar, ko Bog zakoncema nakloni toliko otrok kot jih je nama, jima nakloni tudi nekaj sto dobrih lekcij o vzgoji. Tako se je z leti izkušenj med nama izoblikoval seznam petih neizpodbitnih lekcij oziroma vrednot, ki bi jih morali sprejeti in spoštovati vsi starši, ki želijo svoje otroke vzgajati v skladu z Božjimi načeli:

  1. Razumeti znamenja časa. V preteklosti je splošen kulturni utrip pomagal staršem, da so vrednote lažje prenašali na svoje otroke. Danes žal temu ni več tako. Zato moramo biti starši nenehno obdani s podobno mislečimi starši, ki nas pri naših vzgojnih prizadevanjih podpirajo, spodbujajo in nam svetujejo, kako barko družine varno prepeljati preko visokih valov in mimo grozečih tolmunov današnjega časa … Če boste kot družina dejavni v živi cerkvi ali če bosta vidva kot zakonca dejavna v zakonski skupini, vam/a bo to zagotovo v veliko pomoč.
  2. Drug do drugega ohranjajta posvečeno predanost. Vajini otroci morajo v vseh okoliščinah – sredi miru in sredi spora – videti, da mislita zares, da se oba nenehno trudita živeti in udejanjati vajine poročne obljube. Naj bo vajin dogovor in vajina najvišja prioriteta, da se bosta vedno trudila nesoglasja reševati sproti, da si bosta vedno prizadevala za odpuščanje in bosta drug drugemu vedno ostala zvesta. Take in podobne odločitve ljubezni v otrocih gradijo močan in globok občutek varnosti.
  3. Bodita dobra poznavalca vajinih vrednot. Vidva sta odprta knjiga, iz katere berejo vajini otroci. Življenjske vrednote, ki jih vidva globoko v sebi hranita in negujeta, zagotovo vplivajo na vajine odločitve in vajin odnos do otrok. Prav zato se morata zavedati, katere so tiste vajine vrednote oziroma vajina temeljna prepričanja, ki jih ne more nobena stvar omajati.
  4. Zavedajta se, kakšen je Božji pogled na otroke. Pri tem nikoli ne pozabita, da so vajini otroci dar, ki sta ga vidva prejela od Boga – vajinih otrok Bog ni dal nikomur drugemu. Iz tega sledi, da je vzgoja vajinih otrok vajin privilegij in vajina odgovornost. Odgovorna sta, da vajine otroke tako vzgojita, da bodo poznali Boga in bodo v življenju in skozi življenje hodili z njim.
  5. Prizadevajta si za prave cilje. Pomembnejše kot vse drugo je, da vajini otroci odraščajo v okolju, ki jih zaznamuje s spoznanjem, kaj pomeni ljubiti Boga in biti bogaboječ. Z gotovostjo trdim, da je to bolj pomembno kot dobra izobrazba ali razvijanje raznih spretnosti in sposobnosti za uspešno uveljavljanje v sodobni družbi.Začetek modrosti je strah GOSPODOV (Ps 111,10). 

PREDLOG ZA VAJIN POGOVOR
Katera izmed gornjih vrednot udari na vajino najglobljo struno in kako »zaigra«? Katere vrednote na gornjem seznamu z vajine strani potrebujejo največ nege in pozornosti?

PREDLOG ZA VAJINO MOLITEV
Molita in prosita Gospoda, da bi bile vajine prioritete upodobljene po Božji besedi in bi tako vplivale na vajine izbire in odločitve – za vaju osebno in za vajino družino.

Dennis Rainey

Dennis in Barbara Rainey sta ustanovitelja in voditelja mednarodne družinske organizacije Family Life, s katero je vse od svojega nastanka povezano tudi društvo Družina in Življenje. Poročena sta od leta 1972 in imata šest odraslih otrok.


Članek “Pet najvišjih starševskih vrednot” je je objavljen v Velikonočni številki Glasila DiŽ, ki je izšla Aprila 2014. Celotno vsebino Glasila si lahko ogledate na tej povezavi: http://issuu.com/druzina-in-zivljenje/docs/diz-glasilo1-14 .

Glasilo lahko naročite preko e-naslova: info@diz.si. Zaželjeni letni prispevek za stroške izdajanja Glasila je 15,00 EUR.

Fotografija v članku je simbolična.

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja