“Kako se je mož odzval na obtožbo, da mi nikoli ne pomaga”

, ,

Kratko pričevanje žene, ki je v trenutku jeze izrekla nekaj neprimernih besed možu, nam pomaga razumeti, kaj  v zakonskem odnosu čisto praktično pomeni stavek iz Svetega pisma »Ne daj se premagati hudemu, temveč premaguj hudo z dobrim.« (Rim 12, 21).

Bil je eden tistih norih tednov: v službi roki, ki preganjajo, in stranke v stiski; doma pa, kot bi bomba treščila. V trenutku napetosti sem zagodrnjala čez moža: »Nikoli mi ne pomagaš po hiši!«

To ni bilo res. Čeprav moj mož velikokrat še opazi ne vsega mojega dela v gospodinjstvu, pa je vedno pripravljen pomagati. Gotovo je bil tisti hip v skušnjavi, da bi se branil: »Kako to misliš, da ti ne pomagam po hiši? Saj sem ravno prejšnji teden naredil to in to …«

Vendar je namesto tega vprašal: »No, kaj naj torej naredim?«

Še vedno zlovoljna sem odrezavo odvrnila: »Izmisli si, kaj bomo naslednji teden jedli, nakupi vse potrebno in pripravi vse obroke.« Prav to je tudi storil. Jedi so bile preproste, toda za njimi je bilo obilje moževe ljubezni.

Namesto boja s sozakoncem, izberimo raje boj zanj/o!

Hudo premagamo z dobrim, kadar se prenehamo bojevati s svojim partnerjem in na napačno in krivično dejanje odgovorimo na Bogu všečen, pravilen in ljubeč način.

Kadar se na zakončevo napačno ravnanje odzovemo na ljubeč način, je to dragoceno darilo našemu zakoncu; darilo, ki je posledica trdega dela in Božje milosti.

Bog uporablja naše odnose, da bi nas naučil ljubiti tudi, kadar nam ni prav nič do tega; odpuščati, kadar je nekdo grešil proti nam; in premagovati zlo z dobrim.

Bog lahko uporabi nepopolnosti, slabosti, različnosti, celo grehe naših partnerjev in nam pomaga, da bi postajali bolj podobni Kristusu. Zakon je odlično ozadje za nenehen nauk iz praktične teologije.

Avtor: Leslie Vernick

Foto: Pixabay

Prispevek je bil prvotno objavljen v DiŽ-evih Novicah, 2005, letnik IV., št. 2, Iz nesoglasja v blagoslov v zakonu

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja